12. februar: Pas på de billige aktier
12. februar: Hvad bestemmer kursen på en aktie?
12. februar 2012 18:00

Følg din investering på den fornuftige måde

Man kan både følge sin investering for sjældent og for ofte. Ofte begynder den langsigtede investor at opføre sig som en kortsigtet spekulativ investor, der reagerer på dag-til-dag begivenheder. Lad være med det. Tjek kurserne én gang om  ugen, så kortsigtet støj sies fra.

Følg_investering_470x300

Af Morten W. Langer, AktieUgebrevet
Køb AktieUgebrevets aktieskolebog "Tjen en million på aktier"

En ting er at købe en aktie, noget andet er at følge investeringen. At følge investeringen er en mindst lige så vigtig opgave, som at vælge den rigtige aktie. Desværre er det her, at mange begår nogle dyre fejl. Man kan nemlig følge sin investering både for meget og for lidt.

At man kan følge for lidt med i, hvordan ens investering udvikler sig, er nemt at forstå. Men at man også kan følge for meget med, er måske ikke lige så indlysende. Lad os se på begge muligheder.Hvis du følger din investering for lidt:

Når man har købt en aktie, er det fordi man forventer, at kursen skal stige. Det bedste ville naturligvis være, hvis kursen begyndte at stige øjeblikkeligt og så bare blev ved med det. Men som de fleste af os ved af bitter erfaring, har det ikke meget med virkeligheden at gøre.
 
I praksis er man nødt til at sikre sig, at et dårligt køb ikke skaber for stort et tab, inden man slipper af med den dårlige aktie igen, og ved et godt køb skal man forsøge at sælge med så stor en gevinst som muligt.
 
En forudsætning for at kunne opfylde disse to betingelser er, at man holder øje med, hvordan kursen udvikler sig. Som grundregel bør den kortsigtede investor, som har en tidshorisont på nogle få uger, således tjekke kursen på sine aktier mindst et par gange om ugen. Den langsigtede investor med en tidshorisont på et par måneder eller mere, bør tjekke kursen to-fire gange om måneden. Dette gælder også for den meget langsigtede investor, som har købt aktier til sin pensionsopsparing.

Her kan man måske undre sig over, at en langsigtet investor bør tjekke sine kurser så ofte. Men med mindre man på forhånd har besluttet at holde de købte aktier over en lang årrække uanset hvad der sker, så betyder en langsigtet investering jo ikke, at aktierne absolut SKAL holdes i lang tid. Det betyder blot, at de KAN holdes i lang tid.

Og selv om man er langsigtet investor, er en forudsætning for at kunne begrænse sit tab eller optimere sin gevinst, at man bevarer en vis føling med, hvordan de aktier, man ejer, udvikler sig. De seneste år har vi set nogle skræmmende eksempler på, at aktier i løbet af relativt kort tid kan udvikle sig fra at være elsket af alle til at være værdiløse. Dette har for eksempel været tilfældet for aktier som i-data og 2M Invest. Hvis man blot havde lagt disse aktier i pensionsporteføljen, indtil man skulle på pension om 20 år, så kan man i dag se frem til en pensionstid på havregrød og ikke den forventede engelske bøf.
 
Forudsætningen for købet ændrede sig nemlig, og hvis man ikke følger sin investering nogenlunde regelmæssigt, så opdager man først sådan en ændring, når det er for sent. Men ville det så ikke være bedst også for den langsigtede investor at følge sin investering hver eneste dag for at kunne reagere så hurtigt som muligt? Det er et oplagt spørgsmål, men svaret er nej. 

 

Hvis du følger din investering for meget:

I modsætning  til, hvad mange tror, kan man faktisk godt følge sin investering for meget. Som grundregel hænger den tid, man planlægger at beholde aktien, nemlig sammen med den opmærksomhed, man bør give den. Jo kortere tidshorisont, man har for sin investering, jo mere opmærksomhed kræver den. Hvis man køber en aktie med det formål at score et par procent på nogle få dage, er et sådant køb groft sagt ikke baseret på hverken analyse, teknik eller sund fornuft. Det er alene baseret på et håb om, at der nok kommer en stigning. I sig selv er det legalt nok, så længe man ved, hvad man gør.
 
Konsekvensen af denne strategi er, at man sidder med fingeren på sælg-knappen, og er parat til hurtigt at skille sig af med aktien, hvis markedet ikke udvikler sig i den retning, man havde håbet.
 
Så sælger man aktien og flytter hurtigt kapitalen over i en anden aktie, som man forhåbentlig har bedre held med. Dette kræver en stor mængde opmærksomhed fra investorens side, da denne form for spekulation er baseret på hurtige køb og salg.
 

Gør dig klart om strategien
Den langsigtede investor er mindre interesseret i, om hans aktie falder med et par procent en enkelt dag, da han baserer sin investering på en mere langsigtet udvikling. Det kan for eksempel være, hvorvidt kursen ligger over eller under det glidende gennemsnit. Han har altså ikke noget at bruge den hurtige dag-til-dag udvikling til.

I teorien er der naturligvis ikke noget, som afholder den langsigtede investor fra at holde fast i sine regler, selv om han følger kursudviklingen hver dag.
Men vi er jo alle mennesker, og i praksis kan de færreste undgå at blive påvirket af, at kursen på den aktie, man ejer, falder flere dage i træk. Så bliver man nervøs, og for mange af os ender det med, at vi for en sikkerheds skyld bryder vores regel og sælger for tidligt. Eller måske køber vi en aktie for tidligt, hvis den er steget i nogle dage. Her er det for at komme med på stigningen i tide.
 
I begge tilfælde fraviger man de regler, som gælder for den langsigtede investor og erstatter dem med den kortsigtede spekulants regler. Man ender med at købe aktier, som egner sig godt til langsigtede investeringer, men behandler dem som kortsigtede investeringer. Det er at blande pærer og bananer sammen, og det går galt.

Man bør derfor gøre sig helt klart, om man er kortsigtet eller langsigtet investor, og så tilpasse den opmærksomhed, man giver sine aktier, efter den valgte tidshorisont. Det kræver, at man som investor gør sig den  ulejlighed lige at kigge indad og gøre sig klart, hvad det egentlig er, man vil, med sin investering. Her er det vigtigt, at man er 100 procent ærlig over for sig selv, når man skal besvare spørgsmålet om, hvorvidt man er kort- eller langsigtet investor.

Med svaret på det spørgsmål i hånden kan man så gå tilbage til første afsnit i denne artikel og læse, at den kortsigtede investor tjekker kursen og markedet et par gange om ugen, mens den langsigtede investor tjekker kurs og marked et par gange om måneden.

Hvis man er flittigere end disse tommelfingerregler, risikerer man at miste overblikket og begynde at overvurdere detaljer. Og modsat - hvis man lader sine aktier samle støv for længe, risikerer man at blive kørt over af en udvikling i aktien og markedet, som kunne have været opdaget i god tid.

 

Se flere artikler i Euroinvestors Aktieskole

FrontSchool_470x140

 

 

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
17 nov
ALMB
Når man dagligt læser indlæg fra Alpehuen, Mackkeith, Malurt, EMEA (MENA), Powertrade som via en flo..
30
17 nov
PNDORA
Om nogen, har jeg ikke meget tilovers for GW, men jeg har tilladt mig at anmelde dit indlæg. Nu må i..
29
16 nov
NOVO-B
Og Goodwrench, Baronen og marc55
25
17 nov
OMXC20
  Her kommer en kort gennemgang og forklaring på, hvorfor aktietilbagekøb både kan være rigtig godt ..
23
17 nov
FING-B
Dårlig stil, det burde fjernes
20
18 nov
I:NDX
Der er efterhånden alt for få på EI, der bruger hovedparten af deres tid på at tjene penge på aktier..
18
14 nov
OMXC20
  Når man investerer i aktier, bliver man nødt til at gøre sig klart, at de faktorer, som påvirker d..
18
20 nov
I:SP500
God aften   Gå lige ind under Conference Board i USA og læs, at de ledende indikatorer steg med hele..
16
20 nov
VWS
Roland, nu må du simpelthen stoppe. Det her er simpelthen for ynkeligt, hvordan kan du være så selvi..
16
19 nov
PNDORA
Hvad skal vi med millionærklubben når vi har roland333 
15

NTR tror på millionoverskud efter fremgang i shippingforretning

20-11-2017 15:06:36
Selv om der bliver holdt igen med investeringerne i shippingbranchen, har NTR Holding kunne løfte resultaterne i 2017.Selskabet, der tjener penge på at sælge sikkerhedsudstyr til shippingbranchen via selskabet Daniamant, kommer ud af årets første ni måneder med et overskud før skat på 3,5 mio. kr., hvilket er en stigning fra 0,8 mio. kr. i samme periode året før.Omsætningen er steget til 63,7 mio...

Mærsk/Equita: Sænker kursmål til 13.000 kr. fra 14.000

20-11-2017 14:38:43
Analytikerne i den italienske investeringsbank Equita har sænket anbefalingen af Mærsk-aktien til 13.000 kr. fra 14.000 kr.Det fremgår af Bloomberg News.Anbefalingen "hold" fastholdes.Nedjusteringen lægger ikke hindringer i vejen for en positiv mandag for Mærsk-aktien, der stiger 0,4 pct. for A-aktiens vedkommende til 10.050 kr., mens B-aktien i toppen af C20-indekset løftes 1,0 pct. til 10.370 kr..

Novo/ABM: GLP-1-markedet kan komme i fokus på kapitalmarkedsdag

20-11-2017 10:35:04
Der er lagt op til bred gennemgang af Novo Nordisks forretnings- og udviklingsaktiviteter på selskabets kapitalmarkedsdag tirsdag, og vanen tro næppe nye finansielle målsætninger.Det vurderer analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen forud for tirsdagens investormøde, der i år er henlagt til Måløv.- Jeg kan på ingen måde se Novo gå væk fra sin målsætning om at vokse 5 pct. i gennemsn..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Vestas/Goldman: Skærer knap en tredjedel af kursmålet
2
Aktier/middag: Usikkerhed spøger igen om Vestas og sender aktien ned
3
Vestas skaber frygt blandt underleverandørerne - citat
4
Mandagens aktier: Novo steg på forventning - Vestas ned på usikkerhed
5
Aktier/åbning: Goldman puffer til Vestas i svagt marked

Køb- og salgsanbefalinger

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Euroinvestor A/S 2017  Disclaimer Privatlivspolitik
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
21. november 2017 03:52:33
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20171108.1 - EUROWEB5 - 2017-11-21 03:52:33 - 2017-11-21 03:52:33 - 1 - Website: OKAY