12. februar: Pas på de billige aktier
12. februar: Hvad bestemmer kursen på en aktie?
12. februar 2012 18:00

Følg din investering på den fornuftige måde

Man kan både følge sin investering for sjældent og for ofte. Ofte begynder den langsigtede investor at opføre sig som en kortsigtet spekulativ investor, der reagerer på dag-til-dag begivenheder. Lad være med det. Tjek kurserne én gang om  ugen, så kortsigtet støj sies fra.

Følg_investering_470x300

Af Morten W. Langer, AktieUgebrevet
Køb AktieUgebrevets aktieskolebog "Tjen en million på aktier"

En ting er at købe en aktie, noget andet er at følge investeringen. At følge investeringen er en mindst lige så vigtig opgave, som at vælge den rigtige aktie. Desværre er det her, at mange begår nogle dyre fejl. Man kan nemlig følge sin investering både for meget og for lidt.

At man kan følge for lidt med i, hvordan ens investering udvikler sig, er nemt at forstå. Men at man også kan følge for meget med, er måske ikke lige så indlysende. Lad os se på begge muligheder.Hvis du følger din investering for lidt:

Når man har købt en aktie, er det fordi man forventer, at kursen skal stige. Det bedste ville naturligvis være, hvis kursen begyndte at stige øjeblikkeligt og så bare blev ved med det. Men som de fleste af os ved af bitter erfaring, har det ikke meget med virkeligheden at gøre.
 
I praksis er man nødt til at sikre sig, at et dårligt køb ikke skaber for stort et tab, inden man slipper af med den dårlige aktie igen, og ved et godt køb skal man forsøge at sælge med så stor en gevinst som muligt.
 
En forudsætning for at kunne opfylde disse to betingelser er, at man holder øje med, hvordan kursen udvikler sig. Som grundregel bør den kortsigtede investor, som har en tidshorisont på nogle få uger, således tjekke kursen på sine aktier mindst et par gange om ugen. Den langsigtede investor med en tidshorisont på et par måneder eller mere, bør tjekke kursen to-fire gange om måneden. Dette gælder også for den meget langsigtede investor, som har købt aktier til sin pensionsopsparing.

Her kan man måske undre sig over, at en langsigtet investor bør tjekke sine kurser så ofte. Men med mindre man på forhånd har besluttet at holde de købte aktier over en lang årrække uanset hvad der sker, så betyder en langsigtet investering jo ikke, at aktierne absolut SKAL holdes i lang tid. Det betyder blot, at de KAN holdes i lang tid.

Og selv om man er langsigtet investor, er en forudsætning for at kunne begrænse sit tab eller optimere sin gevinst, at man bevarer en vis føling med, hvordan de aktier, man ejer, udvikler sig. De seneste år har vi set nogle skræmmende eksempler på, at aktier i løbet af relativt kort tid kan udvikle sig fra at være elsket af alle til at være værdiløse. Dette har for eksempel været tilfældet for aktier som i-data og 2M Invest. Hvis man blot havde lagt disse aktier i pensionsporteføljen, indtil man skulle på pension om 20 år, så kan man i dag se frem til en pensionstid på havregrød og ikke den forventede engelske bøf.
 
Forudsætningen for købet ændrede sig nemlig, og hvis man ikke følger sin investering nogenlunde regelmæssigt, så opdager man først sådan en ændring, når det er for sent. Men ville det så ikke være bedst også for den langsigtede investor at følge sin investering hver eneste dag for at kunne reagere så hurtigt som muligt? Det er et oplagt spørgsmål, men svaret er nej. 

 

Hvis du følger din investering for meget:

I modsætning  til, hvad mange tror, kan man faktisk godt følge sin investering for meget. Som grundregel hænger den tid, man planlægger at beholde aktien, nemlig sammen med den opmærksomhed, man bør give den. Jo kortere tidshorisont, man har for sin investering, jo mere opmærksomhed kræver den. Hvis man køber en aktie med det formål at score et par procent på nogle få dage, er et sådant køb groft sagt ikke baseret på hverken analyse, teknik eller sund fornuft. Det er alene baseret på et håb om, at der nok kommer en stigning. I sig selv er det legalt nok, så længe man ved, hvad man gør.
 
Konsekvensen af denne strategi er, at man sidder med fingeren på sælg-knappen, og er parat til hurtigt at skille sig af med aktien, hvis markedet ikke udvikler sig i den retning, man havde håbet.
 
Så sælger man aktien og flytter hurtigt kapitalen over i en anden aktie, som man forhåbentlig har bedre held med. Dette kræver en stor mængde opmærksomhed fra investorens side, da denne form for spekulation er baseret på hurtige køb og salg.
 

Gør dig klart om strategien
Den langsigtede investor er mindre interesseret i, om hans aktie falder med et par procent en enkelt dag, da han baserer sin investering på en mere langsigtet udvikling. Det kan for eksempel være, hvorvidt kursen ligger over eller under det glidende gennemsnit. Han har altså ikke noget at bruge den hurtige dag-til-dag udvikling til.

I teorien er der naturligvis ikke noget, som afholder den langsigtede investor fra at holde fast i sine regler, selv om han følger kursudviklingen hver dag.
Men vi er jo alle mennesker, og i praksis kan de færreste undgå at blive påvirket af, at kursen på den aktie, man ejer, falder flere dage i træk. Så bliver man nervøs, og for mange af os ender det med, at vi for en sikkerheds skyld bryder vores regel og sælger for tidligt. Eller måske køber vi en aktie for tidligt, hvis den er steget i nogle dage. Her er det for at komme med på stigningen i tide.
 
I begge tilfælde fraviger man de regler, som gælder for den langsigtede investor og erstatter dem med den kortsigtede spekulants regler. Man ender med at købe aktier, som egner sig godt til langsigtede investeringer, men behandler dem som kortsigtede investeringer. Det er at blande pærer og bananer sammen, og det går galt.

Man bør derfor gøre sig helt klart, om man er kortsigtet eller langsigtet investor, og så tilpasse den opmærksomhed, man giver sine aktier, efter den valgte tidshorisont. Det kræver, at man som investor gør sig den  ulejlighed lige at kigge indad og gøre sig klart, hvad det egentlig er, man vil, med sin investering. Her er det vigtigt, at man er 100 procent ærlig over for sig selv, når man skal besvare spørgsmålet om, hvorvidt man er kort- eller langsigtet investor.

Med svaret på det spørgsmål i hånden kan man så gå tilbage til første afsnit i denne artikel og læse, at den kortsigtede investor tjekker kursen og markedet et par gange om ugen, mens den langsigtede investor tjekker kurs og marked et par gange om måneden.

Hvis man er flittigere end disse tommelfingerregler, risikerer man at miste overblikket og begynde at overvurdere detaljer. Og modsat - hvis man lader sine aktier samle støv for længe, risikerer man at blive kørt over af en udvikling i aktien og markedet, som kunne have været opdaget i god tid.

 

Se flere artikler i Euroinvestors Aktieskole

FrontSchool_470x140

 

 

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
09:48
 
Jeg har idag meldt Roland333 til finanstilsynet for gentagende gange at have overtrådt Artikel 12 st..
60
18 jan
OMXC25
@ Poppelkongen: Jeg tror ski da, at du har misforstået brugen af filteret?! Når du nævner, at du er..
37
17 jan
 
Hej alle,   Nu hvor jeg tager et sabat-år som investor i 2018, tænkte jeg, at jeg ville lave en upda..
26
19 jan
 
Jeg har på en fornemmelsen at i ikke bryder jer om mig? Ik sandt? Så har overvejet at stoppe på EI. ..
24
20 jan
 
Jeg stiller mig tvivlende,,,,,: At som dansk at betale til Prins Henrik & Co der skider DK en hatful..
19
19 jan
 
Måske du bare skulle revurdere din adfærd og generelle ageren?
16
15 jan
VWS
Vi har snakker Vestas Service en gang i dag, men jeg tror, at selv Vestas Group er overrasket over, ..
16
20 jan
TEVA
Mit råd er at lade være med at lytte til andre. Beslut dig, hvad du synes Teva er værd. Hvis den nuv..
15
19 jan
NOVO-B
Novo/Goldman: Kursmålet hæves med godt 30 pct. 19/1/2018 06.34· Ritzau Finans Den danske medicinalgi..
15
18 jan
VWS
Utroligt, at det nu i flere år har været muligt og lovligt at handle under dæknavnet "Anonymous Brok..
15

Bavarian rider med på biotekbølge: Aktien stiger godt 5 pct.

22-01-2018 15:05:51
Bavarian Nordic er i forrygende form på børsen i København mandag eftermiddag, hvor aktien stiger med 5,3 pct. til 244,30 kr.Der er ikke umiddelbart selskabsspecifikke nyheder i markedet, der kan forklare fremgangen, men fokus er der i hvert fald til hele sektoren, efter at der er blevet annonceret to store handler i USA.Det kaster også udenlandsk interesse i retningen af Bavarian Nordic, hvor ude..

TDC danner ny digital forretningsenhed - NY

22-01-2018 13:11:01
TDC danner med virkning fra den 1. februar en ny forretningsenhed, Digital, med henblik på at styrke den digitale transformation i selskabet.Den nye enhed vil omfatte visse it- og udviklingsaktiviteter samt medarbejdere fra TDC Operations og vil samlet beskæftige over 500 ansatte inklusive tilknyttede medarbejdere fra Yousee og TDC Erhverv.- Digitals vigtigste formål er at samle de digitale ressou..

Aktier/åbning: Genmab topper positivt C25 efter flere nyheder

22-01-2018 09:13:08
Flere af de danske biotekselskaber, herunder Genmab, løfter sig fra handelsstart mandag morgen og er med til at hive det samlede eliteindeks opad.Efter nogle få minutters handler stiger eliteindekset, C25, med 0,1 pct. til 1163,87. Det sker på trods af den midlertidige nedlukning af statsapparatet i USA, som kommer som følge af foreløbigt mislykkede forhandlinger om et budgetforlig mellem Demokrat..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Genmab får hastebehandlet Darzalex-ansøgning i USA
2
Aktier/tendens: Genmab kan tage fokus i forventet nervøs åbning
3
Aktier/åbning: Genmab topper positivt C25 efter flere nyheder
4
Aktier/middag: Bavarian Nordic topper i rødt C25
5
Genmab-konkurrent vil købe amerikansk biotekselskab for 55 milliarder

Køb- og salgsanbefalinger

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Euroinvestor A/S 2018  Disclaimer Privatlivspolitik
Aktieinformation leveres af Interactive Data.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
22. januar 2018 19:17:31
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20180122.1 - EUROWEB2 - 2018-01-22 19:17:31 - 2018-01-22 19:17:31 - 1 - Website: OKAY