12. februar: Pas på de billige aktier
12. februar: Hvad bestemmer kursen på en aktie?
12. februar 2012 18:00

Følg din investering på den fornuftige måde

Man kan både følge sin investering for sjældent og for ofte. Ofte begynder den langsigtede investor at opføre sig som en kortsigtet spekulativ investor, der reagerer på dag-til-dag begivenheder. Lad være med det. Tjek kurserne én gang om  ugen, så kortsigtet støj sies fra.

Følg_investering_470x300

Af Morten W. Langer, AktieUgebrevet
Køb AktieUgebrevets aktieskolebog "Tjen en million på aktier"

En ting er at købe en aktie, noget andet er at følge investeringen. At følge investeringen er en mindst lige så vigtig opgave, som at vælge den rigtige aktie. Desværre er det her, at mange begår nogle dyre fejl. Man kan nemlig følge sin investering både for meget og for lidt.

At man kan følge for lidt med i, hvordan ens investering udvikler sig, er nemt at forstå. Men at man også kan følge for meget med, er måske ikke lige så indlysende. Lad os se på begge muligheder.Hvis du følger din investering for lidt:

Når man har købt en aktie, er det fordi man forventer, at kursen skal stige. Det bedste ville naturligvis være, hvis kursen begyndte at stige øjeblikkeligt og så bare blev ved med det. Men som de fleste af os ved af bitter erfaring, har det ikke meget med virkeligheden at gøre.
 
I praksis er man nødt til at sikre sig, at et dårligt køb ikke skaber for stort et tab, inden man slipper af med den dårlige aktie igen, og ved et godt køb skal man forsøge at sælge med så stor en gevinst som muligt.
 
En forudsætning for at kunne opfylde disse to betingelser er, at man holder øje med, hvordan kursen udvikler sig. Som grundregel bør den kortsigtede investor, som har en tidshorisont på nogle få uger, således tjekke kursen på sine aktier mindst et par gange om ugen. Den langsigtede investor med en tidshorisont på et par måneder eller mere, bør tjekke kursen to-fire gange om måneden. Dette gælder også for den meget langsigtede investor, som har købt aktier til sin pensionsopsparing.

Her kan man måske undre sig over, at en langsigtet investor bør tjekke sine kurser så ofte. Men med mindre man på forhånd har besluttet at holde de købte aktier over en lang årrække uanset hvad der sker, så betyder en langsigtet investering jo ikke, at aktierne absolut SKAL holdes i lang tid. Det betyder blot, at de KAN holdes i lang tid.

Og selv om man er langsigtet investor, er en forudsætning for at kunne begrænse sit tab eller optimere sin gevinst, at man bevarer en vis føling med, hvordan de aktier, man ejer, udvikler sig. De seneste år har vi set nogle skræmmende eksempler på, at aktier i løbet af relativt kort tid kan udvikle sig fra at være elsket af alle til at være værdiløse. Dette har for eksempel været tilfældet for aktier som i-data og 2M Invest. Hvis man blot havde lagt disse aktier i pensionsporteføljen, indtil man skulle på pension om 20 år, så kan man i dag se frem til en pensionstid på havregrød og ikke den forventede engelske bøf.
 
Forudsætningen for købet ændrede sig nemlig, og hvis man ikke følger sin investering nogenlunde regelmæssigt, så opdager man først sådan en ændring, når det er for sent. Men ville det så ikke være bedst også for den langsigtede investor at følge sin investering hver eneste dag for at kunne reagere så hurtigt som muligt? Det er et oplagt spørgsmål, men svaret er nej. 

 

Hvis du følger din investering for meget:

I modsætning  til, hvad mange tror, kan man faktisk godt følge sin investering for meget. Som grundregel hænger den tid, man planlægger at beholde aktien, nemlig sammen med den opmærksomhed, man bør give den. Jo kortere tidshorisont, man har for sin investering, jo mere opmærksomhed kræver den. Hvis man køber en aktie med det formål at score et par procent på nogle få dage, er et sådant køb groft sagt ikke baseret på hverken analyse, teknik eller sund fornuft. Det er alene baseret på et håb om, at der nok kommer en stigning. I sig selv er det legalt nok, så længe man ved, hvad man gør.
 
Konsekvensen af denne strategi er, at man sidder med fingeren på sælg-knappen, og er parat til hurtigt at skille sig af med aktien, hvis markedet ikke udvikler sig i den retning, man havde håbet.
 
Så sælger man aktien og flytter hurtigt kapitalen over i en anden aktie, som man forhåbentlig har bedre held med. Dette kræver en stor mængde opmærksomhed fra investorens side, da denne form for spekulation er baseret på hurtige køb og salg.
 

Gør dig klart om strategien
Den langsigtede investor er mindre interesseret i, om hans aktie falder med et par procent en enkelt dag, da han baserer sin investering på en mere langsigtet udvikling. Det kan for eksempel være, hvorvidt kursen ligger over eller under det glidende gennemsnit. Han har altså ikke noget at bruge den hurtige dag-til-dag udvikling til.

I teorien er der naturligvis ikke noget, som afholder den langsigtede investor fra at holde fast i sine regler, selv om han følger kursudviklingen hver dag.
Men vi er jo alle mennesker, og i praksis kan de færreste undgå at blive påvirket af, at kursen på den aktie, man ejer, falder flere dage i træk. Så bliver man nervøs, og for mange af os ender det med, at vi for en sikkerheds skyld bryder vores regel og sælger for tidligt. Eller måske køber vi en aktie for tidligt, hvis den er steget i nogle dage. Her er det for at komme med på stigningen i tide.
 
I begge tilfælde fraviger man de regler, som gælder for den langsigtede investor og erstatter dem med den kortsigtede spekulants regler. Man ender med at købe aktier, som egner sig godt til langsigtede investeringer, men behandler dem som kortsigtede investeringer. Det er at blande pærer og bananer sammen, og det går galt.

Man bør derfor gøre sig helt klart, om man er kortsigtet eller langsigtet investor, og så tilpasse den opmærksomhed, man giver sine aktier, efter den valgte tidshorisont. Det kræver, at man som investor gør sig den  ulejlighed lige at kigge indad og gøre sig klart, hvad det egentlig er, man vil, med sin investering. Her er det vigtigt, at man er 100 procent ærlig over for sig selv, når man skal besvare spørgsmålet om, hvorvidt man er kort- eller langsigtet investor.

Med svaret på det spørgsmål i hånden kan man så gå tilbage til første afsnit i denne artikel og læse, at den kortsigtede investor tjekker kursen og markedet et par gange om ugen, mens den langsigtede investor tjekker kurs og marked et par gange om måneden.

Hvis man er flittigere end disse tommelfingerregler, risikerer man at miste overblikket og begynde at overvurdere detaljer. Og modsat - hvis man lader sine aktier samle støv for længe, risikerer man at blive kørt over af en udvikling i aktien og markedet, som kunne have været opdaget i god tid.

 

Se flere artikler i Euroinvestors Aktieskole

FrontSchool_470x140

 

 

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
21 apr
OMXC25
Som tidligere påvist kan bulls køre hen over hvilken som helt bear. Hvis de altså vil. Det kræver at..
30
19 apr
 
Et opgør med Finanstilsynet er tvingende nødvendigt, hvis tilliden til markedet ikke skal lægges øde..
28
18 apr
 
LÆS NU FOR HELVEDE NOGEN AF DE 38000 indlæg som siger at børsen er nede!   Det er kraftstejleme da u..
21
20 apr
VWS
Vestas har en ordrerbeholdning større end de nogensinde har haft, og de sendte en næsten færdigjort ..
20
19 apr
BAVA
      Vedr. shortsqeeze mm. og den ekstreme kursmanipulation der dagligt foregår på Nasdaq Kbhvn. T..
19
21 apr
VELO
Jeg har i torsdags købt Veloxis igen efter en længere pause. For efterhånden en del år siden stod de..
16
20 apr
VWS
hvornår kommer analysen?
16
18 apr
 
Det er en katastrofe ! Hvis det fortsætter ret meget længere er vi allesammen nødt til at gå ud og l..
16
17 apr
LAUR
An aktie man aldrig skal eje. Ejerne trækker store summer ud, at en virksomhed der kæmper for overle..
14
21 apr
OMXC25
MarkusK - Godt at se et indlæg som er et ægte debat indlæg. Konkret problem at bringe til dsikussion..
13

Tivoli/CEO: Ny sæson og Tivoli Hjørnet øger omsætningen

23-04-2018 13:39:42
Den nye sæson hos forlystelsesparken Tivoli, Vinter I Tivoli, har sammen med åbningen af Tivoli Hjørnet bidraget til, at omsætningen er steget i første kvartal 2018.Det vurderer Lars Liebst, der er administrerende direktør i Tivoli. - Vi har haft åbent til Vinter i Tivoli og åbnet vores hjørne, og det har været gode ting. Det kan man se på omsætningen, siger Lars Liebst til Ritzau Finans.Nettoomsæ..

Vestas-konkurrent: Møllepriser er faldet 13 pct. på årsbasis

23-04-2018 07:00:55
Den amerikanske Vestas-konkurrent GE Renewable Energy melder om fortsat prispres, hvilket selskabet forsøger at kompensere for gennem omkostningsreduktioner. I første kvartal faldt priserne på nye mølleenheder til ordrebogen med 13 pct. i forhold til samme periode sidste år. Det sagde finansdirektøren for General Electric, som GE Renewable Energy er en del af, Jamie Miller, fredag på en telekonfer..

Bavarian: Udenlandske kapitalfonde øger væddemålet på kursfald

20-04-2018 16:36:15
En række kapitalfonde har onsdag og torsdag øget sine shortpositioner i biotekselskabet Bavarian Nordic. Det viser en række indberetninger til Finanstilsynet. Torsdag har Capital Partners øget sin shortposition til 0,62 pct. af aktierne fra 0,54 pct. Ligeledes har AHL Partners øget sin shortposition til 1,31 pct. af Bavarian-aktierne. Tidligere havde kapitalfonden shortet 1,20 pct.Arrow Street øge..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Bavarian-aktien har oplevet markant shortangreb efter regnskab
2
Vestas-konkurrent: Møllepriser er faldet 13 pct. på årsbasis
3
Aktier/tendens: Topdanmark kan få hovedrolle i neutralt marked
4
OK18: Overraskede lønmodtagere venter på svar fra staten
5
Pandora/Carnegie: Løfter kursmålet til 700 kr.

Køb- og salgsanbefalinger

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Euroinvestor A/S 2018  Disclaimer Cookie- og privatlivspolitik
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
24. april 2018 04:56:48
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20180423.5 - EUROWEB2 - 2018-04-24 04:56:48 - 2018-04-24 04:56:48 - 1 - Website: OKAY