12. februar: Stol kun på dig selv
12. februar: Følg din investering på den fornuftige måde
12. februar 2012 17:00

Pas på de billige aktier

Vi er alle ude efter billige aktier. For hvis de er billige, må de jo snart stige. Men hvornår er en aktie billig? Vi gennemgår her de hyppigste snubletråde, når talen normalt handler om billige aktier.

Billig_aktie_470x300

Af Morten W. Langer, AktieUgebrevet
Køb AktieUgebrevets aktieskolebog "Tjen en million på aktier"
 
Det bedste, man kan ønske sig som privat investor, er at købe en billig aktie. At købe billigt og sælge dyrt er, hvad vi alle drømmer om. Men netop ønsket om at købe en billig aktie åbner desværre for en hel række af fejlmuligheder, som kan komme til at koste mange penge.Advarsel nr. 1

Vi vil starte med en fejlmulighed, som den absolutte begynder på markedet risikerer at begå. Nemlig at sammenligne kurserne på forskellige aktier og derudfra vurdere, hvilken aktie, som er billigst. De fleste investorer er heldigvis godt klar over, at man ikke kan gøre sådan, men lad os for en sikkerheds skyld slå fast, at en akties kurs isoleret set absolut intet siger om, hvorvidt den er dyr eller billig.

Om en aktie er dyr eller billig, afhænger af selskabets egenkapital og hvordan udsigterne til en kursstigning i aktien er. Og det afhænger igen af, hvordan den aktuelle kurs ligger i forhold til selskabets forventede indtjening de kommende år. En aktie er kun billig, hvis der er en tilstrækkelig sandsynlighed for, at den vil kunne sælges til en højere kurs om et givent antal dage, uger eller måneder, end den kan købes til i dag.

Om aktien koster 1.000 kr. eller 35 øre hænger bl.a. sammen med, hvor mange aktier et selskab har udstedt. Ikke af, hvor meget selskabet eller aktien
er værd. Derfor kan aktien til 35 øre godt være »dyrere« end aktien til 1.000 kr.

Man ser faktisk nogle gange, at et selskab helt bevidst sænker kursen på sine aktier ved at øge antallet af udstedte aktier. Det kan f.eks. gøres ved at give den enkelte aktionær to aktier for hver én aktie, han har i forvejen. Det bliver aktionæren ikke pludselig dobbelt så rig af, da kursen  øjeblikkelig falder til det halve. Og i stedet for én aktie til kurs 100 ejer han så to aktier til kurs 50.

Dette eksempel illustrerer, hvordan en aktie ikke nødvendigvis er billigere til kurs 50 end til kurs 100. På samme måde kan man ikke sammenligne to aktier i forskellige selskaber og konkludere, at den aktie, som handles til den laveste kurs, også er den billigste.Advarsel nr. 2

Køb nu, aktien er billig, er en udtalelse som man hører, efter at en aktie er faldet et stykke tid. At betragte en aktie som billig, bare fordi den engang har været dyrere, er en katastrofal fejltagelse. Det er måske den værste af alle fejltagelser på aktiemarkedet, da den i værste fald kan koste den private investor hele hans kapital.

Se blot på de børsnoterede selskaber, som i de senere år er gået konkurs. På deres vej nedad blev de principielt billigere og billigere. Lige indtil selskabet bag aktien gik konkurs, og aktien sluttede med at koste nul kr. Så kan det vist ikke blive billigere. Men de aktionærer, som troede, at de købte en billig aktie efter et fald på 50, 70 eller 90 procent, mistede hele deres kapital.

Så lad os slå fast, at en aktie ikke er billig, bare fordi den engang har været mere værd, end den er i dag. Der er som regel en god grund til, at aktien er faldet i værdi. Så uanset, om man anser det for en god grund eller ej, så mener markedet åbenbart, at den er god nok. Og det bør man respektere.


 
Advarsel nr. 3

En aktie er heller ikke billig, fordi man mener, at selskabet bag aktien har flere værdier - eventuelt skjulte værdier - end et tilsvarende selskab, som handles til en højere kurs.

Hvis markedet kender disse værdier, men alligevel ikke lader det påvirke kursen, så er der sikkert en god grund til det. Man kender måske ikke denne grund, men er nødt til at respektere den. Markedet mener nemlig, at den er god nok til at holde kursen nede. Og hvis markedet - banker, fonde, investeringsselskaber m.fl. - ikke kender værdierne, hvad taler så objektivt set for, at man selv skulle være i besiddelse af en viden om skjulte værdier, som de professionelle ikke kender?

Eksempelvis var F. Junckers Industrier ikke billig, selv om dette selskabs aktier havde en lavere Kurs/Indre Værdi - aktiens værdi i forhold til selskabets egenkapital - end de fleste andre selskaber. Når et selskab gennem flere år demonstrerer en manglende evne til at forrente den investerede kapital tilfredsstillende, er aktien ikke et attraktivt investeringsobjekt. Og så falder kursen. Det bliver aktien ikke billig af. Prisen tilpasser sig blot virkeligheden.Advarsel nr. 4

En aktie er heller ikke billig, fordi selskabet bag aktien har et produkt, som desværre ikke får den opmærksomhed, som man selv mener, det fortjener. Hvis markedet ikke anerkender et produkt i tilstrækkelig grad, så nytter det altså ikke noget, at teknikere i en overstrømmende begejstring for deres eget fagområde tror, at de kolde børsfolk snart bliver lige så begejstret for produktet, som de selv er. Eksempelvis var EuroCom ikke billig til kurs 120, fordi de dengang var ved at udvikle et meget spændende kommunikationssystem. Så længe der ikke er en vis sikkerhed for, at de nye og spændende produkter også kommer til at give penge i kassen, er der kun tale om drømme og luftkasteller. Og det kan man ikke betale regninger med.Følg markedet

Vort råd er, at man skal ignorere alle disse udokumenterede påstande om, at en aktie er billig, og i stedet følge markedet. Det vil sige, at man skal placere sine penge i de aktier, som allerede stiger. Ikke i dem, som måske engang vil komme til at stige.

Hvis disse aktier engang begynder at stige, så er der jo ikke noget, som forhindrer, at man hopper med på vognen til den tid. Man går i så fald glip af de første 5-10 procent af en stigning på 20 eller 50 procent eller måske mere, men hellere det end pludselig at sidde med et tab på 30 procent og overveje, hvorfor den billige aktie nu desværre er blevet endnu billigere.

Lad være med at forsøge at købe en aktie på bunden, men følg det gamle ordsprog: Let the Trend be your Friend. Eller på dansk: Følg med strømmen. Køb de aktier, som stiger, og sælg dem, når de ikke stiger mere. Lyt ikke til børsens Karl Smart med hans billige aktier.

Sandsynligheden taler for, at han enten ikke ved, hvad han taler om, eller også er ved at tørre sine dårlige aktier af på andre. Han forsvarer man sig imod ved at lytte til de enkle advarsler, som vi beskrev ovenfor.

Er A.P. Møller en dyr aktie? Hvordan vurderer man, om en aktie er dyr? Et godt redskab er at kigge på et selskabs regnskabsmæssige nøgletal.En aktie i A.P. Møller koster knap 50.000 kr. Men er det en meget dyr aktie i forhold til den lille elektronikvirksomhed Topsil, hvis aktier koster 31 øre? Svaret er ikke nødvendigvis ja.

Hvis vi betragter kursen isoleret set, så er man jo ret dum, hvis man betaler 45.000 kr. for en aktie i A.P. Møller, når man kan få en aktie i Topsil for kun 30 øre. Men som beskrevet i den anden artikel kan man ikke sammenligne aktiekurserne direkte.

Hvis vi ser på udviklingen i de to aktier det seneste år - 1. oktober 2003 er indeks 100 - så har A.P. Møller i dag forøget sin kurs, mens kursen på Topsil er reduceret til en tredjedel.

De investorer, som for et år siden betalte et meget stort beløb for den dyreste aktie - A.P. Møller - har altså tjent på deres investering. Mens de, som købte den billigste aktie, Topsil, må konstatere, at deres aktie er blevet betydeligt billigere.Kig på nøgletallene

Dette illustrerer, at den numeriske værdi af en aktiekurs er helt uinteressant. Det afgørende er, hvad der ligger bag kursen.

En måde at gå bag kursen på, er at kigge på regnskabsmæssige nøgletal og forsøge at finde de undervurderede selskaber. Men her kan man også gå galt i byen. Et af de nøgletal, man ofte anvender i sådan en vurdering, hedder K/IV, som står for Kurs/Indre værdi. Dette tal udtrykker, hvor meget man som investor betaler for en krone af selskabets bogførte værdi, også kaldet egenkapital.

Hvis K/IV er mindre end 1 betaler man altså mindre end én krone for en krones egenkapital. Værdierne kan f.eks. være bygninger, goodwill, tilgodehavender hos kunder m.v. minus selskabets gæld. Umiddelbart skulle man jo mene, at en aktie, som koster mindre end den værdi, aktien repræsenterer, er billig. Men så let er det desværre ikke. Man kan nogle steder se ranglister over billige aktier, hvor der netop anvendes nøgletallet K/IV, og den slags lister er meget farlige.

En aktie med en lav K/IV kan godt være billig, men det kan desværre ikke læses ud af nøgletallet alene. Hvis det kunne det, ville alle jo straks skynde sig ud og købe den billige aktie, hvorved kursen lynhurtigt ville blive sendt opad.Den bratte afslutning

Oftest er en K/IV under 1 udtryk for, at selskabet har bogført maskiner og ejendomme højere end hvad der er realistisk, eller at markedet ikke har tillid til selskabets evne til at tjene penge i fremtiden.

Og måske endda manglende tillid til, at selskabet overhovedet kan overleve. Et eksempel på et selskab, som tilsyneladende var billigt på nøgletal,
var F. Junkers industrier.

Som det ses i grafikr, fik Junkers-aktien en brat afslutning på karrieren på børsen. Dette er ikke ensbetydende med, at alle
aktier med lave nøgletal pr. definition er farlige.

Der kan sagtens ligge gode handler gemt under overfladen. Men for at kunne skille skidt og kanel er man nødt til at foretage et grundigt analysearbejde. Det er altså ikke nok blot at konstatere, at aktien handles til en pris under den indre værdi. Der kan meget vel være en god grund til dette. En grund, som i værste fald ender med konkurs.

 

Se flere artikler i Euroinvestors Aktieskole

FrontSchool_470x140

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 jan
OMXC25
@ Poppelkongen: Jeg tror ski da, at du har misforstået brugen af filteret?! Når du nævner, at du er..
37
17 jan
 
Hej alle,   Nu hvor jeg tager et sabat-år som investor i 2018, tænkte jeg, at jeg ville lave en upda..
26
19 jan
 
Jeg har på en fornemmelsen at i ikke bryder jer om mig? Ik sandt? Så har overvejet at stoppe på EI. ..
24
20 jan
 
Jeg stiller mig tvivlende,,,,,: At som dansk at betale til Prins Henrik & Co der skider DK en hatful..
19
15 jan
BEO-SDB
Godmorgen,   Som langt størstedelen af jer der har investeret i BEO ved, afventer vi svar fra Bergst..
18
19 jan
 
Måske du bare skulle revurdere din adfærd og generelle ageren?
16
15 jan
VWS
Vi har snakker Vestas Service en gang i dag, men jeg tror, at selv Vestas Group er overrasket over, ..
16
18 jan
VWS
Utroligt, at det nu i flere år har været muligt og lovligt at handle under dæknavnet "Anonymous Brok..
15
20 jan
TEVA
Mit råd er at lade være med at lytte til andre. Beslut dig, hvad du synes Teva er værd. Hvis den nuv..
14
19 jan
NOVO-B
Novo/Goldman: Kursmålet hæves med godt 30 pct. 19/1/2018 06.34· Ritzau Finans Den danske medicinalgi..
14

Novo Nordisk/Goldman: Diabetestablet vil få den høje vækst tilbage

19-01-2018 15:11:36
Novo Nordisk står med et meget stærkt kort på hånden, hvis selskabet får en tabletudgave af det store væksthåb Ozempic (Semaglutid) godkendt og sendt på markedet.Det mener den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der vurderer, at investorerne på aktiemarkedet ikke har taget tilstrækkeligt højde for de store muligheder for diabetesmidlet.Derfor har banken hævet sit kursmål for Novo Nordisk-a..

WDH/SEB: Amerikansk høreapparatmarked vokser mere end ventet

19-01-2018 14:35:39
Der var mere fart på den private del af det amerikanske høreapparatmarked i slutningen af 2017, end den svenske bank SEB havde ventet.Det skriver Bloomberg News på baggrund af en analyse fra SEB.Den private del af det amerikanske høreapparatmarked voksede 7,3 pct. i fjerde kvartal mod 2,8 pct. i tredje kvartal ifølge tal fra American Hearing Aid Association. Det var højere, end SEB har ventet, og ..

Aktier/åbning: Børshuse skubber Chr. Hansen og Novo til tops

19-01-2018 09:23:02
Chr. Hansen og Novo Nordisk er strøget til tops på det danske aktiemarked og medvirker til at hive det danske C25-indeks i et solidt plus fredag morgen.Stemningen var ellers svagt negativ i futuremarkedet indtil kort før åbningen.C25-indekset stiger 0,5 pct. til 1160,09 og ligger til et samlet plus på 0,8 pct. i denne uge.Især Chr. Hansen er sprunget i vejret fra åbningen. Aktien stiger 3,9 pct. t..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
USA står op til lammet statsapparat efter udskudt afstemning
2
Genmab får hastebehandlet Darzalex-ansøgning i USA
3
Spaniens kreditværdighed pudses af Fitch
4
Tyskland: SPD vil forhandle videre med Merkel om tysk regering
5
Japan: Kuroda favorit til at lede Bank of Japan også fremover

Køb- og salgsanbefalinger

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Euroinvestor A/S 2018  Disclaimer Privatlivspolitik
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
22. januar 2018 07:18:20
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20180112.1 - EUROWEB2 - 2018-01-22 07:18:20 - 2018-01-22 07:18:20 - 1 - Website: OKAY