Henter kommentarer

Lau Svenssen om andet halvår: Tid til stockpicking blandt C25-aktierne


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Det danske aktiemarked har udsigt til en særpræget kursudvikling i andet halvår. Vi flyder afsted som et skib, der holder sig oppe mod vinden under en storm.

God indre styrke giver os mulighed for at klare udfordringerne. Vi er dog blevet presset længere baglæns end andre europæiske børser. Det skyldtes dog primært, at vi forud for nedturen var nået højere op i kursniveau end andre børser i Europa.

Hvis vinden vender og kommer ind i ryggen i stedet for modvind, får vi faktisk svært ved at følge med opad i samme tempo som andre børser. Vi mangler nemlig konjunkturfølsomme selskaber, som vil få stor fremgang.

Læs også: Sydbank: Disse aktier bliver du nok glade for de næste måneder

Men indtil da har vi fordel af strukturen med stærke niche-industrier.

Oven i de strukturelle forhold og den nuværende markedsmæssige situation, hvor danske aktier har været højest oppe og er faldet relativt mest fra sit toppunkt, er der udsigt til et valuta-problem. Euro’en og dermed Kronen er blevet sendt 8 pct. ned i værdi over for Dollar i løbet af første halvår.

Årsagen er angiveligt Safe Haven flugt til USA i lyset af Ruslands angreb på Ukraine. Når denne brutale krig ophører, skal der findes en form for Ny Normal – også på valutamarkedet.

Euroland har trods sit indhold med en samling af meget forskelligartede lande en stærkere økonomi end USA. Euro’en har derfor udsigt til genvinding af den tabte værdi og mere til.

I min optik burde den langsigtede kursrelation for EUR/USD ligge i intervallet 1,20-1,25. Dagsværdien er 1,045.

Læs også: Nordnet: Det her kan være godt nyt for danske aktier

Den danske Krone har fået en uofficiel placering som en slags Super-Euro. Kronen er den næst stærkeste valuta i Europa efter Schweiz (SFR).

I løbet af andet halvår vil en sådan proces med en markedsbestemt revaluering dog næppe nå længere end tilbage til det punkt, hvor nedturen startede, altså omkring 1,15 (i dansk regning ca. 6,5).

Afkastmæssigt for andet halvår vil det imidlertid indebære, at aktieplaceringer uden for Euroland må påregnes at blive belastet af et kurstab fra valutaomregning på formentlig 8 pct. opgjort i Danske Kroner. Da de børsselskaber ikke er særlig prisfølsomme ud fra de samlede danske omkostningsforhold burde den side af sagen, konkurrenceevnen, ikke genere aktierne markant. Eksponeringen i koncernerne drejer sig økonomisk om Translation ikke om Transaction.

Vi er foran i kursudvikling både opad og nedad
Igennem Corona-nedlukningstiden i 2020-21 klarede det danske marked sig flot. Rekorden for C25 blev nået ved et toppunkt lige over 2.000.

Til gengæld har vi haft en mere hård test nedad end andre europæiske lande. Danske aktier har fulgt i kølvandet på NASDAQ-nedturen, der tilsyneladende spiller en rolle som forbillede.

Underlig sammenhæng da vi ikke har væsentlige selskaber inden for IT (Hardware, Software, Services, Sociale medier).

Læs også: Ændrer syn på aktie-fremtiden: Sådan tror storbank, at det vil gå

Den manglende sammenhæng bliver vel også vores redning ved en afkobling. C25 ser ud til at klare sit Bear Market Test ved 1.600 svarende til -20 pct. målt fra All Time High.

Nasdaq er pt. faldet med 32 pct. fra toppen. Mit gæt på placeringen af et nyt flerårigt Nasdaq-niveau omkring 10.000 vil betyde et samlet kursfald fra toppen på -38 pct.

Hvis usikkerheden ansættes til +/- 10 pct. vil bundpunktet kunne blive 9.000, hvorved dykket oppefra vil nå op på -45 pct.

Rentestigning vil ikke ramme danske aktier
Selv om udviklingen går i retning af et højere renteniveau, så er der ingen grund til bekymring i relation til de danske aktier i år. Gennemslaget bliver begrænset takket være Kronens stærke værdi.

Selskaberne er ikke forgældede og dermed robuste. Det svage punkt ligger på boligmarkedet, altså risikoen for et væsentligt fald i priserne på fast ejendom. Den allerede indtrådte pænt store stigning i renterne er endnu slået igennem på salgspriserne, men det må jo komme.

Selv om udviklingen går i retning af et højere renteniveau, så er der ingen grund til bekymring i relation til de danske aktier i år. Gennemslaget bliver begrænset takket være Kronens stærke værdi.

Læs også: Euroen på laveste niveau i 20 år

Bankernes risikoeksponering er også samlet om dette punkt. Der er udsigt til en stabilisering og muligvis et fald i de lange renter på realkreditlån.

I denne omgang er toppen formentlig nået ved 5,0 pct. fast rente for et 30-årigt lån. I kombination med høj inflation burde fast ejendom kunne nøjes med et mindre setback uden start på et forløb med store prisfald og forcerede salg.

Den anden side af den mønt er som anført indledningsvis, at den danske Krone vil få en periode med styrke og høj værdi via Euro-tilknytningen.

Det kan give en række sidevirkninger. For aktieinvestorer vil det senere hen udgøre et godt afsæt for køb af aktier i de lande, som reelt bliver devalueret. Nu skal det hele dog først til at komme i gang. Chancen kan komme om 6-12 måneder.

Ukraine-krigen skal afsluttes
Stopbommen på aktiemarkedet er fortsat krigen i Ukraine. Indtil en acceptabel afslutning viser sig, må det påregnes at C25-listen vil forblive i nedpresset tilstand uden styrke til at præstere et rebound. Til gengæld forekommer kursniveauet at være landet på en holdbar bund ved 1.600 for C25-indekset.

Eventuelle kortvarige dyk ned til 1.500 må formodes at være omfanget af down side risk. Værre bliver det ikke. Der er håb om, at det værste i nedturen nu er overstået.

Læs også: Nye skatteregler giver rabat til huse og regning til lejligheder

Q2-regnskaberne vil blive fremlagt om et par uger. Generelt må det forventes, at C25-selskaberne har været i stand til at klare de besværlige og uklare forhold godt.

Det ændrer selvsagt ikke på, at der er tale om modvind og ikke medvind. Jeg forventer ingen chok fra Profit Warnings blandt C25-aktierne.

Nicheselskaber er robuste men har lav følsomhed
Dansk erhvervsliv kendetegnes af nicheudbydere. De har fordele via høj specialisering, kvalitetsprodukter, pricing power og stærke markedspositioner. Til gengæld er der lav elasticitet over for udsving i konjunkturerne.

Et opsving i økonomien vil ikke give et væsentligt skub til salg og indtjening i selskaber som Novo Nordisk, Novozymes, Chr. Hansen, Coloplast og Ambu.

Det vil derimod slå igennem hos virksomheder som Maersk og DSV samt med en kort forsinkelse hos Rockwool og med længere lunte hos FLSmidth. De øvrige selskaber lever trygt og godt i hver sit marked, og de er heller ikke særligt følsomme.

Pointen for kursudviklingen i år kan blive, at danske aktier hurtigt opnår et løft opad, når himlen atter bliver blå og vi slipper fri af det seneste halve års krigsvanvid og de negative følgevirkninger.

Til gengæld kan C25 hurtigt køre træt i forhold til andre lande som Tyskland og Sverige, når de kommer op i omdrejninger. Rigtige industrilande har stribevis af virksomheder, som påvirkes af konjunkturforholdene.

Læs også: Nationalbankdirektør frygter inflationspiral

De andre børser vil for alvor få vinden ind i ryggen – forudsat problemerne med gasimporten og markedspriserne fra Rusland løses og ikke bliver langvarig. I Europa står Tyskland tilsyneladende i den klart svageste position omkring tilførsel af naturgas. Ikke godt.

Samtidig ligger kursniveauet pænt højt for de fleste C25-aktier. Et løft opad i børskurserne skal derfor komme fra fornyet købelyst blandt investorerne (mindre frygt og ny optimisme med tillid til fremtiden). Det bliver hverken lave P/E-tal eller høj vækst, som skal drive C25-kurserne opad igen.

Samlet forventer jeg en mindre kursstigning for C25 (+8 pct.) end S30 i Sverige (+12 pct.) og DAX i Tyskland (+17 pct.). C25 vil altså underperforme i forhold til de to lande.

Til gengæld kan vi håbe på at komme først fra start, så med lidt held kan man satse på danske aktier i Q3 og så skifte over til konjunkturfølsomme selskaber i vore nabolande i Q4. Det er et forløb, som jeg anser som sandsynligt. To ryk opad efter hverandre udgør en spændende mulighed.

Norge tegner derimod skuffende angående afkast i H2 (-2 pct.) som følge af en mulig kovending for priserne på olie, naturgas og elektricitet. Boomet for energiaktiver er ved at være overstået.

Opdeling i grupper ud fra afkastmulighed
Den mest lovende gruppe i C25 er selskaber med upside perspektiv tilført udefra i form af start på et spektakulært opsving i konjunkturforholdene efter en fredsafslutning i Ukraine. For mig at se omfatter det: Maersk, DSV, Rockwool og FLSmidth.

Selvberoende positive udviklingsmuligheder baseret på selskabets egen forretning eller en meget attraktiv købsmulighed ud fra børskursen, en mishandlet aktie. har følgende chancer: Ambu, GN Store Nord, Jyske Bank.

Positive Joker muligheder findes i: Carlsberg (fred i Ukraine, så Baltika Breweries i Rusland kan beholdes), Danske Bank (definitiv afslutning af Estland-sagen med accept af bødeforlæg) og Bavarian Nordic (afslutning i Q4 af Corona-vaccine projektet; Take Over mulighed).

Gruppen med afkast på niveau med hele indekset (+8 pct.) tæller: Coloplast, Demant og Nordea.

Let underperformance regner jeg med vil gælde for: Chr. Hansen, Novo Nordisk, Novozymes og Pandora.

Moderat negativt afkast truer i: ISS, Royal Unibrew, Tryg, Vestas og Ørsted.

Stor kursrisiko nedad: Ingen selskaber i C25-gruppen.

Uden for min bedømmelse findes: Genmab og Netcompany Group.

Lau Svenssen er kommentator hos EuroInvestor og chefanalytiker i firmaet Svenssen & Tudborg. Lau Svenssen ejer følgende C25 aktier: A.P. Møller - Mærsk, Ambu, Bavarian Nordic, Demant, FLSmidth, GN Store Nord, Jyske Bank, Nordea, Novo Nordisk, Rockwool.