30 nov: RTX A/S iværksætter nyt tilbagekøbsprogram
30 nov: Salgsfrigivelse af ny avanceret celleanalysator, Xcyto® 10
30-11-2016 09:55:18

MEDDELELSE NR. 136

Relateret indhold
09 feb - 
Fredagens aktier: Mærsk i fokus efter regnskab - Vestas..
09 feb - 
Aktier/middag: Mærsk i negativt fokus - Vestas i besynd..
09 feb - 
Aktier/åbning: Mærsk fører an i generelt kursfald
Relateret debat
13 feb - 
aktieinfo.dk Bare for en ordens skyld.
13 feb - 
Tror helt sikkert der ligger en analyse på aktieinf.dk ..
13 feb - 
Hvad er kursmålet på Chemometec ?

Allerød, 2016-11-30 09:55 CET (GLOBE NEWSWIRE) --

 

ChemoMetec A/S frigiver i dag et nyt analyseinstrument til salg i et snævert geografisk og kundemæssigt segment.

Instrumentet markedsføres under navnet Xcyto® 10 og den tilhørende software pakke har fået navnet Xcyto® 10 View™.

Xcyto® 10  er en avanceret, billedbaseret celleanalysator, som kan analysere eukaryote celler fra fx  pattedyr, fugle, insekter og gær. Der kan analyseres mere end 10 forskellige markører/parametre ad gangen med stor følsomhed og stor præcision. Er der tale om celler i suspension, skal der til analysen anvendes et engangs-analysekammer. Dette kammer leverer ChemoMetec (Xcyto® 10 Slide), men kunderne kan også anvende analysekamre fra andre leverandører.

Xcyto® 10  er en direkte konkurrent til flowcytometrene, der er baseret på en anden teknologi, hvor der måles, mens prøven er i bevægelse. I Xcyto® 10 anvendes kamerateknologi og der måles, mens prøven står stille. Xcyto® 10 er mindst lige så følsom som de bedste flowcytometre og derudover giver analysen detaljerede informationer om markørernes placering i cellen. Xcyto® 10 leveres som standard med to forskellige forstørrelser: x4 og x20. Der kan udvides til yderligere x40 og x60 forstørrelse.

Inden for flowcytometri findes et  konkurrerende produkt, som kombinerer billed- og flowteknologi, idet billederne optages, mens prøven bevæger sig. I modsætning til flere andre flowcytometre kan dette produkt ikke sortere celler. Slutkundeprisen for flowcytometret er i størrelsesordenen flere millioner kroner.

Slutkundeprisen på Xcyto® 10 er endnu ikke helt fastlagt, men den forventes at være i størrelsesordenen DKK 1-3 mio., afhængig af om der er tale om den fulde pakke eller en mindre pakke med software-låste funktioner.

Som udgangspunkt addresserer Xcyto® 10 produktet markedet for flowcytometri. Det totale marked for flowcytometri produkter estimeres til at udgøre omkring DKK 22 mia. i 2016. Med estimerede årlige vækstrater på 9-10% vurderes markedet i 2020 at udgøre mere end DKK 30 mia. Flowcytometermarkedet kan opdeles i delmarkeder ift. instrument, forbrugsvarer, reservedele og service. Markedet kan også yderligere opdeles ift. diagnostik, klinisk anvendelse og life science. Xcyto® 10 er primært rettet mod den del af high-end instrumentmarkedet, som ikke omfatter diagnostik og klinisk anvendelse, eftersom dette kræver myndighedsgodkendelser af instrumentet.

I praksis betyder dette, at salgsindsatsen for Xcyto® 10 primært rettes mod kunder inden for life science markedet - både offentlig og privat forskning - og primært til kunder, der normalt er købere af high-end flow cytometre.

Det mest interessante marked for Xcyto® 10 er imidlertid ikke flowcytometer-markedet. Det er derimod markedet for analyse af "adhærente" celler og specielt den del af dette marked, der ikke vedrører den såkaldte "High Content Screening". Af konkurrencemæssige hensyn har Selskabet ikke specifikt omtalt dette marked tidligere.

Ved anvendelse af flowcytometri skal prøven altid være i suspension ifm. målingen. Ved analyse af adhærente celler sidder disse fast på en overflade og er derfor ikke i suspension. Flowcytometre kan derfor ikke analysere på adhærente celler uden nedennævnte enzymatiske behandling. Men dette er Xcyto® 10 i stand til, idet instrumentet kan analysere celler direkte på deres vækstsubstrat,  fx et objektglas.

De fleste celletyper er såkaldte adhærente celler,  hvilket vil sige, de dyrkes bedst på faste overflader, som fx glasoverflader. Når sådanne celler skal analyses i et flowcytometer er det nødvendigt først at tilsætte et enzym til cellerne, som får cellerne til at løsne sig fra den faste overflade og blive kugleformede suspensionsceller, som så kan suges ind i flowcytometret og analyseres der. Imidlertid er der flere ulemper ved en sådan enzymbehandling:

 1. Enzymbehandlingen kan forstyrre cellens fysiologi (homeostasis), fx ved at kløve membran-proteiner, som igen kan medføre en dysregulering af gener og proteiner, hvilket igen kan resultere i fysiologiske ændringer af cellen. Dette kan invalidere analysen og føre til fejlfortolkning af forsøgsdata. 

 2. Enzymbehandlingen kan klippe overfladeproteiner i stykker, hvilket kan invalidere en efterfølgende kvantificering af netop sådanne proteiner.

 3. Vigtig information går tabt, når enzymbehandlingen får de adhærente celler til at slippe den faste overflade og "runde op" til en kugleformet celle i suspension. De adhærente celler vokser naturligt med meget irregulære former og er typisk meget flade. Før enzymbehandlingen kan de originale strukturer observeres inde i selve cellen, men når cellen runder op efter en enzymbehandling bliver mange af disse strukturer sværere at identificere korrekt.

 4. I forbindelse med håndtering af prøven, herunder indfarvning og vask, er det meget hurtigere og nemmere at udføre de enkelte trin, når cellerne er immobiliseret på en fast overflade. Især vasketrin, som der ofte foretages mange af ifm. prøveforberedelsen, er betydeligt lettere, eftersom celler, der ikke er i suspension, heller ikke skal centrifugeres ved hver vask. Det er endvidere betydeligt simplere at automatisere indfarvningen af immobiliserede celler.

På denne baggrund er det Selskabets vurdering, at der et stort uforløst behov for at kunne analysere adhærente celler fremfor celler i suspension. Imidlertid er der efter Selskabets overbevisning ikke produkter på markedet, der opfylder dette behov tilstrækkeligt godt. Et succesfuldt produkt skal kunne levere analyser med samme præcision og følsomhed, som modsvarer de korresponderende flowcytometer-analyser. Desuden skal analysen foregå hurtigt og nemt, ligesom antallet af analyserede celler skal være på niveau med flowcytometrenes for at give en tilstrækkelig god statistik. Selskabet er ikke bekendt med konkurrerende produkter, der som Xcyto® 10, kan løse brugerens analytiske udfordringer tilfredsstillende i forbindelse med analyse af adhærente celler.

Xcyto® 10 er primært designet til at kunne udføre analyser på adhærente celler. Den største udfordring har ikke kun været at udvikle et mikroskop, der er i stand til at optage kvalitetsbilleder af adhærente celler med såvel lav som høj forstørrelse. Ligeså vigtigt har det været at udvikle specifikke, fluorescerende indfarvningsteknikker, som fremhæver cellernes udbredelse, eftersom cellernes periferi er særdeles vanskelige at gøre synlige med almindelige lysmikroskopiske teknikker. Sidst, men ikke mindst, er der anvendt mange ressourcer på at udvikle software-algoritmer, der automatisk kan identificere og markere de enkelte celler og deres udbredelse.

For så vidt angår adhærente celler, addresseres med Xcyto® 10 et marked, der i øjeblikket er relavativt beskedent, primært som følge af manglen på relevante produkter. Selskabet vurderer dog, at det potentielle marked er stort og på niveau med flowcytometer-markedet. Udnyttelsen af markedspotentialet forventes dog at tage flere år - selv med et godt produkt og en veldreven salgsmaskine.

I de næste måneder vil de kommercielle aktiviteter primært iværksættes med samarbejdspartnere og udvalgte potentielle kunder i nærområdet, primært Danmark. Dette forløb betragtes som en vigtig proces, hvor feedback fra potentielle kunder, sælgere og produktspecialister assimileres af organisationen og ultimativt udmøntes i en forbedring/optimering af software, procedurer og salg/markedsføring. Der vil i perioden ikke blive gennemført nogen udbredt markedsføring af det nye produkt, hverken på internettet eller i fagblade, og ej heller på Selskabets hjemmeside.

Der er indtil videre indleveret to patentansøgninger på Xcyto® 10 teknologien, og endnu en patentansøgning forventes at blive indleveret i løbet af 2016.

Det er usikkert, hvor meget Xcyto® 10 kommer til at bidrage med til omsætningen i indeværende finansår. Selskabet fastholder forventningerne til såvel omsætning som EBITDA.

Yderligere oplysninger

Administrerende direktør (CEO) Michael Eising, ChemoMetec A/S,

Telefon: (+45) 4813 1020

 

Om ChemoMetec A/S

ChemoMetec udvikler, producerer og markedsfører analyseinstrumenter til celletælling og en lang række andre målinger. ChemoMetecs analyseinstrumenter markedsføres globalt inden for blandt andet pharma, biotek og landbrug. ChemoMetec har nogle af verdens førende medicinalvirksomheder blandt sine kunder, herunder Novo Nordisk, H. Lundbeck, Merck, AstraZeneca og Johnson & Johnson.

ChemoMetec blev etableret i 1997 og er børsnoteret på Nasdaq OMX Copenhagen. Se også www.chemometec.com.

Opret kommentar

Relateret debat

 • 1 uge
 • 1 måned
 • 1 År
12 feb
CHEMM
Jyllands-Posten står bag artiklen... den skal nok holde vand modsat dit image
2
13 feb
CHEMM
Jeg følger ikke Chemometec TA mæssigt. Er gået FA og lang. Skulle den nå 32 ville jeg bare købe fler..
1
12 feb
CHEMM
Dit image med ap69, er vist det eneste der ikke holder vand.    Hvorfor kommer du med et personligt ..
1
12 feb
CHEMM
Fake juice!
1

Nordea/Nykredit: Mindre gevinst ved flytningen betyder ikke meget

16-02-2018 16:17:10
Ændringen i besparelserne ved Nordeas flytning til Finland fra Sverige betyder ikke frygtelig meget.Det vurderer analytiker ved Nykredit Markets Ricky Steen Rasmussen.Forventningerne til besparelserne i forbindelse med flytningen til Finland er blevet justeret til 0,9-1,2 mia. euro fra 1,1-1,3 mia. euro. Det oplyste Nordea i en meddelelse til fondsbørsen fredag eftermiddag.- Jeg ser ikke særlig st..

Nordea venter færre besparelser ved flytning til Finland

16-02-2018 14:18:54
Efter nøje beregninger er Nordea kommet frem til, at den forestående flytning af hovedsædet til Finland fra Sverige giver en mindre økonomisk gevinst end hidtil antaget.Nu venter den skandinaviske storbank, at nettonutidsværdien af de samlede besparelser på afviklingsgebyrer, indskydergarantier og andre midlertidige effekter af flytningen af hovedsædet udgør cirka 0,9-1,2 mia. euro. Tidligere regn..

Aktier/middag: Bred funderet opgang er modreaktion på korrektion

16-02-2018 11:19:57
De ledende danske aktier ligger fredag middag alle i grønt uden deciderede selskabsspecifikke faktorer som forklaring på de enkelte aktiers bevægelser.I toppen ligger Novozymes, Novo Nordisk og DSV.C25-indekset ligger fredag middag med en stigning på 1,9 pct. i 1142,72. Det er tredje dag i træk med løft, og indekset er indtil videre steget fire af de seneste fem handelsdage og små 5 pct. siden sid..

Mest læste nyheder

 • 24 timer
 • 48 timer
 • 1 uge

Relaterede aktiekurser

ChemoMetec A/S 34,00 0,0% Aktiekurs uændret

Køb- og salgsanbefalinger

 • Trend
 • Pengemaskinen

Copyright Euroinvestor A/S 2018  Disclaimer Privatlivspolitik
Aktieinformation leveres af Interactive Data.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
17. februar 2018 20:27:48
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20180209.1 - EUROWEB2 - 2018-02-17 20:27:48 - 2018-02-17 20:27:48 - 1 - Website: OKAY