07 dec: GN: Overvejer stadig appel i tabt retssag mod amerikansk rival
07 dec: TDC/Sydbank: Er oplagt opkøbsemne på sigt - men næppe nu
07-12-2017 12:22:18

Nye kapitalkrav kan blive dyre for realkredit og de største banker

Relateret indhold
12:43 - 
Aktier/ABG: Basel-nyheder giver fortsat rygstød til ban..
11:18 - 
Aktier/middag: Bankerne holder C20 Cap i positivt terræ..
10:32 - 
Nordea/Exane: Hæver anbefalingen til neutralt niveau

Særligt de danske realkreditinstitutter og landets største banker ventes at blive ramt hårdt på pengepungen, når der bliver præsenteret nye krav til finanssektoren fra den internationale Basel-komité.

Den brede forventning er, at komitéen præsenterer de nyeste retningslinjer på et pressemøde torsdag klokken 17.00 dansk tid. Det er også forventningen, at de nye krav vil betyde, at de store banker og realkreditinstitutter skal holde på flere penge som en sikkerhed, når de låner penge ud.

- Frygten er, at store veldrevne finansielle institutioner bliver pålagt at holde på mere kapital, fordi man synes, at det skal være sådan. For de modeller, man har nu, de dokumenterer egentligt, at de har kapital nok.

- Hvis de finansielle institutioner skal holde mere kapital, så koster det penge at skaffe den og at have den liggende. Det koster så også på produkterne, der kan blive dyrere, siger Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, til Ritzau Finans.

I dag kan de finansielle institutioner bruge to forskellige modeller til at udregne, hvor meget kapital de skal holde på, når de låner penge ud til private forbrugere og erhvervslivet.

RAMMER DE STORE HÅRDEST

Den ene er en standardmodel, som bruges af mindre- og mellemstore pengeinstitutter, og en avanceret metode, der går under navnet IRB, hvor institutionen ud fra forskellige faktorer selv udregner, hvor meget kapital den skal holde. Det er den metode, som de største banker og realkreditinstitutterne gør brug af - blandt andet Nordea, Danske Bank, Jyske Bank og Nykredit.

Ifølge Jesper Rangvid, der er professor i finansiering ved CBS, ventes komitéen både at justere standardmodellen og indføre et såkaldt kapitalgulv, som vil føre til ændringer for dem, der på nuværende tidspunkt benytter den interne metode.

- Det der er mest fokus på i Danmark, er de interne modeller, fordi ændringerne her kommer til at ramme Danmark mest. Især realkreditsektoren, siger han og uddyber:

- Fra Basel-komitéens side er man bekymret for, at de institutioner, som bruger de interne modeller, slipper for billigt. Man vil sætte en nedre grænse for, hvor lavt de kan presse deres kapitalkrav ned - og altså hvor meget rabat de kan få i forhold til dem, der bruger standardmetoden, siger han.

Det er påkrævet, at bankerne og realkreditinstitutterne lægger en bestemt mængde kapital til side, når de låner penge ud, så de har noget at stå imod med, hvis lånene ikke kan betales tilbage. Kapitalen skal sikre, at bankerne kan overleve tab på lånene eksempelvis under en økonomisk krise.

KAN BLIVE ÆRGERLIGT FOR DANMARK

Ifølge Jesper Rangvid er der ingen tvivl om, at det er i alles interesse, at bankerne lægger kapital til side, men han kalder de nye retningslinjer - hvis de udformes som ventet - for "ærgerlige".

- Selvfølgelig er alle interesserede i, at banker holder nok kapital. Nu går det på det tekniske, og hvordan man udregner det. Det her forslag er ærgerligt, fordi det primært kommer til at ramme realkreditinstitutterne. Der er ikke et institut, der er gået nedenom og hjem i 200 år. De er meget sikre, og de kom fint igennem finanskrisen.

- Når realkreditinstitutterne låner ud til boliger og erhvervsbygninger, er der pant i det, og derfor taber de aldrig det hele. Tabene er lave, og derfor er det ærgerligt, at vi i Danmark får en model, der lægger op til, at de skal tvinges til at holde mere kapital, end vi egentligt synes, at de bør, siger han.

De to professorer fortæller, at det vil koste penge for sektoren at skaffe ekstra kapital, og det kan potentielt få indflydelse på priserne. Jesper Rangvid fremhæver dog, at realkreditinstitutterne allerede de seneste år har hævet bidragssatserne markant, og at det kan betyde, at kunderne ikke skal frygte for højere satser igen.

- Det betyder omvendt, at de nok heller ikke sætter priserne ned. Det kunne de måske have gjort, hvis de her kapitalkrav ikke var kommet.

Både Lars Krull og Jesper Rangvid fortæller, at der har været tale om at indføre et gulvkrav på mellem 70 og 75 pct. Derfor er den brede forventning i markedet, at komitéen torsdag vil præsentere et krav på 72,5 pct.

I august i år kom den danske Basel-ekspertgruppe, der er nedsat af Erhvervsministeriet, med et foreløbigt skøn over, hvor meget et gulvkrav mellem 70-75 pct. kunne koste den danske finanssektor. Her blev det anslået, at de nye kapitalkrav kan blive mellem 64 og 92 mia. kr. højere for de største danske banker og realkreditinstitutter.

Hvis det bliver tilfældet, svarer det til en stigning på 27-39 pct. sammenlignet med de kapitalkrav, der gælder for den finansielle sektor i dag.

Ifølge Lars Krull kan effekten dog generelt blive mindre, hvis komitéen samtidig opdaterer standardmetoden og sænker den tilsvarende.

SMÅ BANKER KAN OGSÅ RAMMES

Jesper Rangvid oplyser, at også standardmetoden kan blive strammet. Hvis det sker, går det særligt ud over de mindre pengeinstitutter.

- Der bliver nok nogle ændringer omkring, hvor meget man låner ud til erhverv. Hvis man er et lille pengeinstitut, der låner meget til erhverv, kan det betyde noget. Der vil måske også komme ændringer om markedsrisiko. Hvis en bank investerer meget i værdipapirer, kan det også komme til at betyde noget, siger han.

Basel-komitéen arbejder blandt andet med nye retningslinjer for, hvor meget kapital banker og realkreditinstitutter skal have til dårlige tider. Komitéens anbefalinger har ingen juridisk magt.

I stedet er det EU-institutionerne, der skal tage stilling til og lovgive på baggrund af anbefalingerne. Komitéen selv kalder de nye anbefalinger for en revidering af Basel 3, mens de i branchen kaldes for Basel 4.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
06 dec
DANSKE
Ja selvfølgelig er det, det. Vi vil alle samme helst have vores aktier falder, så firmaet kan købe b..
7
09 dec
DANSKE
Jeg var inden på "Borgen" til møde. Der hørte jeg "bankelyde" fra boksen i kælderen. Måske 6212? 
4
09 dec
DANSKE
Min "faldne" soldaterkammerat 6212 ville vende sig i graven, hvis han kunne se, hvor meget bankaktie..
3
08 dec
DANSKE
Har du drukket af natpotten igen investor1...at placere Novo Nordisk som taberaktie i 2018, med en n..
3
08 dec
DANSKE
Fine argumenter du kommer med 
3
08 dec
JYSK
Der sidder en flok bankdirektører og ensretter kreditsystemer på trods af at hvert land har deres eg..
2
04 dec
DANSKE
Rhode :  Tak for invitationen til at tale her i dag. Jeg har tre overordnede budskaber med: • Optimi..
2
09 dec
DANSKE
Måske han er blevet "guldgraver"...
1
08 dec
DANSKE
Tag Novo nordisk ud og put B&o ind, Bavarian Zealand ind
1
06 dec
NDA-DKK
Siden Q3 regnskabet har aktien lavet andet end at falde fra 82 til 72. Er der grund til at tro, at d..
1

Fondsbørsmeddelelser

Aktier/middag: Bankerne holder C20 Cap i positivt terræn

11-12-2017 11:18:26
Med god understøttelse fra bankpapirerne holder de danske aktier netop snuden over vandet mandag formiddag, hvor der ellers er flest elitepapirer med tilbagegang.C20 Cap-indekset stiger ved 11.15-tiden med 0,1 pct. til 1126,98.Bankpapirerne trækker læsset i toppen, og her er det stadig de nye Basel-krav, der er den afgørende katalysator. Stramningerne af kapitalkravene fra komitéen er tilsyneladen..

Aktier/tendens: Mærsk og Genmab i fokus i roligt mandagsmarked

11-12-2017 08:15:18
Rekorder på Wall Street og gode takter på børserne i Asien kombineret med svagt positive futurespriser tyder på en positiv åbning på det danske aktiemarked mandag, hvor Mærsk og Genmab kan løbe med opmærksomheden.Det amerikanske S&P 500-indeks steg yderligere en smule efter dansk børslukketid fredag. De amerikanske futures ligger desuden en anelse højere mandag morgen, mens den tyske DAX-futures l..

SAS kræver lavere lufthavnstakst for at holde billetpriser nede

08-12-2017 12:04:14
Koncerndirektør Lars Sandahl Sørensen hos luftfartsselskabet SAS kalder nedsættelse af taksterne i Københavns Lufthavn for "et skridt i den rigtige retning".Selskabet bag lufthavnen vil sætte den pris, som selskaberne betaler for at bruge lufthavnen, ned med i gennemsnit 10 procent. Men står det til SAS, skal priserne længere ned, for at lufthavnen er konkurrencedygtig.- Vi er ikke i mål endnu, si..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Aktier/tendens: Mærsk og Genmab i fokus i roligt mandagsmarked
2
Bitcoin fortsætter kursridt efter debut på børs i USA
3
Danmark: Overskuddet på handelsbalancen lidt større end ventet
4
Mærsk har stadig en Moody's-sabel hængende over hovedet
5
Aktier/åbning: Bankaktier starter i toppen og Mærsk falder på grøn dag

Relaterede aktiekurser

Nordea Bank AB 102,20 2,2% Stigning i aktiekurs
Danske Bank A/S 241,90 1,8% Stigning i aktiekurs
Jyske Bank A/S 353,20 5,7% Stigning i aktiekurs
Nordea Bank AB 75,85 1,4% Stigning i aktiekurs

Køb- og salgsanbefalinger

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Euroinvestor A/S 2017  Disclaimer Privatlivspolitik
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
11. december 2017 14:27:04
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20171124.1 - EUROWEB2 - 2017-12-11 14:27:04 - 2017-12-11 14:27:04 - 1 - Website: OKAY