08 mar: ECB: Draghi nedtoner betydning af fjernet sætning
08 mar: Torsdagens aktier: Mærsk efterladt med fald i ellers positivt mar..
08-03-2018 16:08:38

Novo/CSO: Ser kæmpe potentiale for Semaglutid også uden for diabetes

Novo Nordisk har netop sendt sin ugentlige GLP-1-analog, Semaglutid, på markedet som behandling mod type 2-diabetes, men midlet viser potentiale inden for andre sygdomsområder, og derfor står forsknings- og udviklingsprogrammerne i kø.

Længst fremme er to store programmer, hvor Semaglutid skal undersøges i hjerte-kar-studier, dels som diabetesbehandling, dels som behandling af fedme.

Semaglutid menes desuden at have potentiale i behandling af ikke-alkoholisk fedtlever, NASH, samt muligvis som behandling af sygdomme i centralnervesystemet, som Alzheimers sygdom og Parkinsons sygdom. Desuden har et studie signaleret, at Semaglutid beskytter mod diabetisk nyresygdom.

- Fremtiden for Semaglutid, som jeg personligt tror kan blive en af de bedst-sælgende stoffer i industrien nogensinde, tager selvfølgelig sit udspring inden for type 2-diabetes både som injektion og tablet, men rækker også ind i fedme, og til hjerte-kar-sygdom og til fedtlever, siger koncernforskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen torsdag under et presseseminar.

Ikke alle studierne har dog samme prioritet. Hjerte-kar-studierne i type 2-diabetikere og overvægtige ved navn Soul og Select er besluttet. Det samme er Step-programmet, hvor Semaglutid skal udvikles som fedmebehandling.

FEDME PRIORITERES

- Fedme er en prioritet, så vi starter det store Step-program og det endnu større Select-studie i samlet over 20.000 patienter inden sommerferien.

- Derved vil vi forhåbentlig blive i stand til at lancere det mindst et par år inden Saxendas patentudløb (2023, red.). Så det er godt for patienterne og også for aktionærerne, da vi får et endnu bedre tilbud i en ugentlig version og med dobbelt så stort vægttab som Saxenda og en patentbeskyttelse helt frem til 2031, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Også det store hjerte-kar-studie Soul i type 2-diabetikere ventes at blive indledt inden sommerferien. Når det kommer til NASH, er Novo lidt mere tilbageholdende og vil først gennemføre et fase 2-studie med Semaglutid, inden man eventuelt går i fase 3.

- Vi ér på vej til at opbygge en pipeline i NASH, men vi ønsker ikke at forcere det. En af årsagerne er, at NASH underdiagnosticeres. Så selv om jeg tror, at måske en fjerdedel af diabetikere og fedmepatienter har NASH, så bliver de ikke diagnosticeret, da det er en ret væmmelig procedure, hvor det er nødvendigt at tage en leverbiopsi, og en vævsprøve tages ud og undersøges, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Novo ønsker derfor også at arbejde videre på - sammen med partnere - at finde løsninger til diagnosticering af NASH, uden at det er nødvendigt at tage en decideret leverbiopsi.

Når det kommer til mulighederne som beskyttelse af diabetisk nyresygdom er det et fase 3-studie, der endnu ikke har fået plads i det årlige forsknings- og udviklingsbudget.

- Jeg er chef for forskning- og udvikling, men jeg har kun 14-15 mia. kr. at gøre godt med, så vi har ikke startet et specifikt nyrestudie, men vi kigger på nyreparametre i hjerte-kar-studierne. Så nyrestudiet er blevet nedprioriteret lidt. Jeg tror personligt, at behovet er der, men folk siger til mig, herunder nogle af lægerne, at diabetikerne vil få Semaglutid alligevel.

Til slut undersøges Semaglutid til behandling af Alzheimers- og Parkinsons sygdom. Det sker dog ikke i Novo-regi, men ude af huset. Men falder et fase 2-studie godt ud, vil Novo ikke være bleg for at gå i fase 3 enten selv eller sammen med en partner, siger Mads Krogsgaard Thomsen. Data fra fase 2-studiet ventes omkring slutningen af 2019.

/ritzau/FINANS

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
22 mar
I:SP500
Hejsa   I aftes var der igen nyt fra Conferenceboard omkring de ledende indikatorer. Der er ti param..
36
22 mar
 
Trumps yderst vigtige og største begrundelse for sanktionerne mod Kina, er at Kina og kineserne uden..
30
22 mar
 
Hej alle,   Jeg har jo meldt ud at jeg har solgt stort set alle mine aktier og sidder 2018 over (not..
19
18 mar
I:SP500
https://invst.ly/6yhto   På candelstik chartet med den ugentlige tidsramme, har bulls købt på begge ..
19
22 mar
I:DAX
Med al respekt, vil du ikke være venlig at holde din kæft omkring det forpulede "krak" snak.
17
19 mar
BAVA
Værdiansættelse/kursmål ligger lige omkring 300 for samtlige bankernes eksperter. Lau Svendsen blev ..
17
21 mar
VWS
The plan includes the construction of the 522-megawatt Sagamore Wind Project in New Mexico, which in..
16
19 mar
VELO
  Flere studier har allerede dokumenteret Envarsus er det immunsuppressiv præparater, anholdende Tac..
14
07:48
 
Kongsmart og 6212 var endt på et skummelt morgenværtshus en meget tidlig morgen. Som altid når de va..
13
18 mar
DANSKE
Man bliver ydmyg, når man får lov at være i forum med så kloge mennesker som jer her på EI.    I har..
13

Aktier/tendens: Mærsk kan rammes af fortsat handels-aktieuro

23-03-2018 08:16:21
De danske aktieinvestorer står til at få øretæver fra start fredag, hvor international uro på finansmarkederne ventes at ramme også de danske markeder. Effekten er en blandt andet en svækket dollar og accelererende nervøsitet for handelsvolumen, hvilket kan ramme Mærsk og DSV. - Aktier åbner i minus anført af handelsfølsomme markeder som det tyske efter Trumps udmeldinger om 25 pct. told på kinesi..

Aktier/tendens: Positiv undertone i Mærsk og Novozymes

21-03-2018 08:32:29
Åbningen på det danske aktiemarked onsdag indikeres let positiv. Dagens handel ventes at være mestendels sidelæns, men med en positiv undertone i Novozymes og Mærsk, der kan notere en henholdsvis løftet anbefaling og et øget kursmål, mens der kan komme lidt pres på såvel Jyske Bank som Lundbeck, hvor der fragår udbytte oven på gårsdagens generalforsamlinger. I udlandet sluttede de amerikanske akti..

Aktier/tendens: Novozymes kan fortsætte faldet fra mandag

20-03-2018 08:19:09
Åbningen på det danske aktiemarked tirsdag ser ud til at blive nogenlunde neutral. De amerikanske aktier kunne se en stor nedtur mandag, men det var allerede en realitet, da de danske handlere gik hjem. De tre toneangivende indeks i USA, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, faldt mandag. Men alle tre indeks udviklede sig nogenlunde fladt, efter at de danske handlere var gået hjem. De amerikanske futures ..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Pandora/Carnegie: Forårskollektionen er blevet modtaget exceptionelt
2
Pandora: Amerikansk hedgefond øger spekulation i Pandora-aktier
3
Frygt for handelskrig får aktiemarkederne til at dykke globalt
4
Pandora/Sydbank: Ser frem til data i regnskab om ny kollektion
5
Aktier/tendens: Mærsk kan rammes af fortsat handels-aktieuro

Køb- og salgsanbefalinger

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Euroinvestor A/S 2018  Disclaimer Cookie- og privatlivspolitik
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
23. marts 2018 23:29:05
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20180321.2 - EUROWEB7 - 2018-03-23 23:29:05 - 2018-03-23 23:29:05 - 1 - Website: OKAY