14 mar: Aktier/middag: Pandora tager toppen i grønt C25
14 mar: EU aner ikke hvordan man bliver undtaget fra USA-told
14-03-2018 11:47:59

Italien/Nykredit: Markedet har vænnet sig til politisk rod

Italien

Markedet har efterhånden vænnet sig til politisk usikkerhed i Italien, men det seneste valg og de nuværende forhandlinger om regeringsdannelsen ser alligevel mere rodet ud end ventet.

Det vurderer Frederik Engholm, der er chefstrateg hos Nykredit. Politisk usikkerhed og udsigterne til at få en sammensat regering, der er længere ude på fløjene, er dog ikke noget, der vil afspore opsvinget i den europæiske økonomi, vurderer han.

- Det har nok hele tiden været forventningen, at det her skulle blive noget snask. Allerede op til valget var der ikke noget, der tegnede til, at vi ville få et klart flertal. Det lå allerede i kortene, og dermed også at vi skulle have et samarbejde på tværs af de grupperinger, der er lavet, siger chefstrategen til Ritzau Finans.

Frederik Engholm fortæller, at det gode valg for Femstjernebevægelsen, som fik 32 pct. af stemmerne, og for Ligaen, der fik omkring 17 pct. af stemmerne, var overraskende.

- Styrkeforholdet på højrefløjen tippede til nationalisternes fordel, da Ligaen blev det største parti på fløjen. Det betød, at der var et skift over mod populisterne frem for magt til nogle af dem, der var lidt tættere på centrum, siger han.

INGEN STOR MARKEDSPÅVIRKNING

Markederne ser dog ikke ud til at have ladet sig påvirke synderligt af valgresultatet og de efterfølgende forhandlinger, fortæller Frederik Engholm.

- Forhåbningerne om, at vi efter valget ville få en meget slagkraftig italiensk regering, der havde en klar plan om at løse de strukturelle problemer, har aldrig rigtig være realistiske, siger han og fortæller, at det scenarie efter valget og undervejs i de igangværende forhandlinger er blevet endnu mere urealistisk.

- En af de løsninger, der er på tapetet, er en enhedsregering, hvor alle store partier stille op med kandidater. For mig at se kan det betyde, at man ikke kan lave de ulykker, man ellers kunne havde frygtet, men at man heller ikke kommer nogen som helst vegne med at ændre noget, der er afgørende for at landet blive mere dynamisk, fortsætter han.

MINDRE UDTALT EU-SKEPSIS

Han fortæller, at flere af partierne i dag har en mindre udtalt skepsis over for EU og euroen end for bare tre måneder siden. Han forventer derfor ikke, at der er en forfatningsændring og en efterfølgende afstemning om euroen på tapetet.

- At partierne kunne få nok magt til at sætte gang i en sådan afstemning, var måske det, der var markedets allerstørste frygt. Det ville skabe en masse problemer for italienske banker og selskaber og skabe skel gennem hele eurozonen, siger Frederik Engholm.

Idéen om at reformere og videreudvikle eurosamarbejdet, som regeringen i både Tyskland og Frankrig taler for, bliver dog besværliggjort af en italiensk regering, der ser ud til at kunne komme til at bestå af mere EU-skeptiske partier.

STATSGÆLD OG TYNGEDE BANKER

Italien døjer med en statsgæld, der er på mere end 130 pct. af landets bruttonationalprodukt. Nogle af de partier, der løb med mange af stemmerne, har talt om planer, der i princippet vil øge det offentlige forbrug og dermed gælden yderligere, men det scenarie tror Frederik Engholm bliver en realitet.

Han tror dog heller ikke på, at en ny regering for alvor vil tage fat på gældsudfordringen.

- Idéen om at Italien får nedbragt gælden meget markant er nok også naiv, siger han.

- Kombinationen af, at Italien ikke får fikset de langsigtede problemer, og formentlig i lang tid endnu sidder med et rodet politisk system og en høj statsgæld, gør, at det nok vil være et land, der er meget udsat, når den næste krise rammer, siger chefstrategen.

Ifølge Frederik Engholm har den italienske økonomi dog været i bedring de seneste år, hvor der er blevet skruet ned for det offentlige forbrug for at reducere noget af gælden, og der er blevet lappet flere huller i banksystemet, hvor dårlige lån er blevet realiseret og fyldt ny kapital ind.

- Det er ikke, fordi man har fået det løst endnu, men det er ikke længere et lige så akut problem. De italienske banker ser også ud til at have det bedre, siger han.

Han peger på, at der også fortsat er andre udfordringer med eksempelvis en stor ungdomsarbejdsløshed.

/ritzau/FINANS

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 mar
I:SP500
https://invst.ly/6yhto   På candelstik chartet med den ugentlige tidsramme, har bulls købt på begge ..
19
14 mar
VELO
Udlandet er gået igang med at købe aktien op. Toplinien vil accelerere i den kommende tid, mulig god..
16
14 mar
VWS
Velbekom! Jeg tror at årsagen til forlydener om at “prispresset” på vindmøller målt på pris/MW er af..
15
16 mar
GEN
Påfaldende så stor interessen er fra de helt store udenlandske og danske aktører for Genmap. I slutc..
14
19 mar
VELO
  Flere studier har allerede dokumenteret Envarsus er det immunsuppressiv præparater, anholdende Tac..
13
18 mar
DANSKE
Man bliver ydmyg, når man får lov at være i forum med så kloge mennesker som jer her på EI.    I har..
13
19 mar
BAVA
Værdiansættelse/kursmål ligger lige omkring 300 for samtlige bankernes eksperter. Lau Svendsen blev ..
12
17 mar
NOVO-B
Hvem klarer sig i diabetes/fedme udviklingen ?   Fedme medtaget under ialt, fordi det er GLP-1, som ..
12
14 mar
I:SP500
Uha. Hvad bliver det næste ikke? At en uuddannet mand, der kun er klassisk student kan grundlægge en..
12
19 mar
BAVA
Ja, jeg genkøbte halvdelen af min swingposition i 213, og det er jeg faktisk ganske godt tilfreds me..
11

Aktier/tendens: Novozymes kan fortsætte faldet fra mandag

20-03-2018 08:19:09
Åbningen på det danske aktiemarked tirsdag ser ud til at blive nogenlunde neutral. De amerikanske aktier kunne se en stor nedtur mandag, men det var allerede en realitet, da de danske handlere gik hjem. De tre toneangivende indeks i USA, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, faldt mandag. Men alle tre indeks udviklede sig nogenlunde fladt, efter at de danske handlere var gået hjem. De amerikanske futures ..

Aktier/tendens: Udbytter kan presse Tryg og Solar i svagt marked

19-03-2018 08:27:27
Udbetaling af udbytter i Tryg og Solar kan sætte aktierne under pres fra åbningen mandag, hvor også pilen i det generelle marked vender lidt nedad.- Det ser ud som, at vi skal en spids retur. Det bliver en uge med fokus på Trump og hans udmeldinger om en mulig told på kinesiske varer. Det er noget, der godt kan sætte dagsordenen igen, siger aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans...

Tivoli: Voksede både på top- og bundlinje trods færre gæster

16-03-2018 11:38:56
Tivoli kom ud af regnskabsåret 2017 med en forøgelse af salget og bundlinjen. På trods af et år som bestyrelsesformanden Jørgen Tandrup kalder "et af de vådeste år i nyere tid".Det fremgår af Tivolis regnskab, der er offentliggjort fredag formiddag.Selskabet kunne i 2017 vise en omsætning på 947,4 mio. kr. mod 945,2 mio. kr. året før. Samtidig med at resultatet af den primære drift (EBIT) voksede ..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Zealand Pharma når positive resultater med diabetes 1-middel (NY)
2
Aktier/tendens: Novozymes kan fortsætte faldet fra mandag
3
Mærsk/Nordnet: Ledelsesskiftet er en fyring
4
Mærsk: Finansdirektør Jakob Stausholm forlader koncernen
5
Aktier/middag: Mærsk tynger C25-indekset efter direktør-exit

Køb- og salgsanbefalinger

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Euroinvestor A/S 2018  Disclaimer Cookie- og privatlivspolitik
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
21. marts 2018 07:56:38
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: ReleaseCandidateBuild_20180319.2 - EUROWEB3 - 2018-03-21 07:56:38 - 2018-03-21 07:56:38 - 1 - Website: OKAY