14 mar: Aktier/middag: Pandora tager toppen i grønt C25
14 mar: EU aner ikke hvordan man bliver undtaget fra USA-told
14-03-2018 11:47:59

Italien/Nykredit: Markedet har vænnet sig til politisk rod

Italien

Markedet har efterhånden vænnet sig til politisk usikkerhed i Italien, men det seneste valg og de nuværende forhandlinger om regeringsdannelsen ser alligevel mere rodet ud end ventet.

Det vurderer Frederik Engholm, der er chefstrateg hos Nykredit. Politisk usikkerhed og udsigterne til at få en sammensat regering, der er længere ude på fløjene, er dog ikke noget, der vil afspore opsvinget i den europæiske økonomi, vurderer han.

- Det har nok hele tiden været forventningen, at det her skulle blive noget snask. Allerede op til valget var der ikke noget, der tegnede til, at vi ville få et klart flertal. Det lå allerede i kortene, og dermed også at vi skulle have et samarbejde på tværs af de grupperinger, der er lavet, siger chefstrategen til Ritzau Finans.

Frederik Engholm fortæller, at det gode valg for Femstjernebevægelsen, som fik 32 pct. af stemmerne, og for Ligaen, der fik omkring 17 pct. af stemmerne, var overraskende.

- Styrkeforholdet på højrefløjen tippede til nationalisternes fordel, da Ligaen blev det største parti på fløjen. Det betød, at der var et skift over mod populisterne frem for magt til nogle af dem, der var lidt tættere på centrum, siger han.

INGEN STOR MARKEDSPÅVIRKNING

Markederne ser dog ikke ud til at have ladet sig påvirke synderligt af valgresultatet og de efterfølgende forhandlinger, fortæller Frederik Engholm.

- Forhåbningerne om, at vi efter valget ville få en meget slagkraftig italiensk regering, der havde en klar plan om at løse de strukturelle problemer, har aldrig rigtig være realistiske, siger han og fortæller, at det scenarie efter valget og undervejs i de igangværende forhandlinger er blevet endnu mere urealistisk.

- En af de løsninger, der er på tapetet, er en enhedsregering, hvor alle store partier stille op med kandidater. For mig at se kan det betyde, at man ikke kan lave de ulykker, man ellers kunne havde frygtet, men at man heller ikke kommer nogen som helst vegne med at ændre noget, der er afgørende for at landet blive mere dynamisk, fortsætter han.

MINDRE UDTALT EU-SKEPSIS

Han fortæller, at flere af partierne i dag har en mindre udtalt skepsis over for EU og euroen end for bare tre måneder siden. Han forventer derfor ikke, at der er en forfatningsændring og en efterfølgende afstemning om euroen på tapetet.

- At partierne kunne få nok magt til at sætte gang i en sådan afstemning, var måske det, der var markedets allerstørste frygt. Det ville skabe en masse problemer for italienske banker og selskaber og skabe skel gennem hele eurozonen, siger Frederik Engholm.

Idéen om at reformere og videreudvikle eurosamarbejdet, som regeringen i både Tyskland og Frankrig taler for, bliver dog besværliggjort af en italiensk regering, der ser ud til at kunne komme til at bestå af mere EU-skeptiske partier.

STATSGÆLD OG TYNGEDE BANKER

Italien døjer med en statsgæld, der er på mere end 130 pct. af landets bruttonationalprodukt. Nogle af de partier, der løb med mange af stemmerne, har talt om planer, der i princippet vil øge det offentlige forbrug og dermed gælden yderligere, men det scenarie tror Frederik Engholm bliver en realitet.

Han tror dog heller ikke på, at en ny regering for alvor vil tage fat på gældsudfordringen.

- Idéen om at Italien får nedbragt gælden meget markant er nok også naiv, siger han.

- Kombinationen af, at Italien ikke får fikset de langsigtede problemer, og formentlig i lang tid endnu sidder med et rodet politisk system og en høj statsgæld, gør, at det nok vil være et land, der er meget udsat, når den næste krise rammer, siger chefstrategen.

Ifølge Frederik Engholm har den italienske økonomi dog været i bedring de seneste år, hvor der er blevet skruet ned for det offentlige forbrug for at reducere noget af gælden, og der er blevet lappet flere huller i banksystemet, hvor dårlige lån er blevet realiseret og fyldt ny kapital ind.

- Det er ikke, fordi man har fået det løst endnu, men det er ikke længere et lige så akut problem. De italienske banker ser også ud til at have det bedre, siger han.

Han peger på, at der også fortsat er andre udfordringer med eksempelvis en stor ungdomsarbejdsløshed.

/ritzau/FINANS

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
20 jun
GEN
Et gammelt indlæg:   Hvis man kigger lidt tilbage i tiden og ser på de kvartalsvise resultater, så l..
35
15 jun
PNDORA
Carnegie´s senste negative udmeldning omkring en lille analyse foretaget blandt nogle franchisetager..
30
16 jun
PNDORA
Som Pandora aktionær er jeg meget tilfreds med ledelsens indsats og de skabte resultater. Ledelsen l..
21
14 jun
 
Jeg har et par gange øffet over niveauet herinde i dette debatforum. I første omgang skrev jeg til b..
18
18 jun
PNDORA
              Jeg har lavet en fuld analyse på Pandora, som er en blanding af en regnskabs-analyse o..
17
16 jun
VELO
Her er mit bud på begivenheder og dato for disse de næste 200 dage. Det bliver en god jul i år som i..
14
16 jun
VWS
Nu er det jo Vestas der er mindst ramt af prispres, da de selv presser priser ned, da målet er at vi..
14
16 jun
VWS
http://globenewswire.com/news-release/2018/06/15/1525456/0/en/Vestas-secures-442-MW-order-from-Xcel-..
13
00:45
DANSKE
Hold kæft hvor er i dumme at høre på BR4503 og 6212......For nu at skrive det som jeg mener det, ude..
12
20 jun
GEN
Hold da kæft, du er godt nok en sur (gammel ?) mand......
12

Aktier/tendens: Novo og Chr. Hansen i fokus fra start

21-06-2018 08:19:54
Stærke tendenser for de amerikanske aktier ventes torsdag at sende positive vibrationer ind over aktiemarkederne i Europa, hvor en "dark horse" dog er markedets reaktion på den nedjustering, som den tyske bilgigant Daimler kom med onsdag aften. - Det ser ud til, at vi får lov til at starte lidt bedre op, end man ellers kan frygte, når der er så meget usikkerhed derude. En af de ting, som bliver sp..

Jyske Bank/CEO: Vi satser meget, meget hårdt på it - citat

20-06-2018 13:38:15
Jyske Bank vil i løbet af 2018 blive en forandret bank, hvilket vil været drevet af store investeringer i optimeringer. Det skal ske gennem hvad bankens ordførende direktør, Anders Dam, i et interview med Finanswatch kalder "robotisering". For nylig fik banken sine kapitalforhold på plads efter salget af sin 38,5 pct. ejerandel i Nordjyske Bank.- Nu er det endt der, hvor vi har fået løst vores kap..

Ambu: Udenlandske investorer sender aktien mod rekord

20-06-2018 11:18:25
Der er rift om Ambu onsdag formiddag, hvor aktien har sat kursen mod rekord efter en gevinst, der bare har vokset sig større og større i løbet af formiddagen.En rundringning til et par handlere og analytikere har umiddelbart ikke kastet en forklaring af sig.- Der er ingen nyheder ude om Ambu, og vi sidder umiddelbart også og undrer os lidt, siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink til Ritzau Fina..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Aktier/tendens: Novo og Chr. Hansen i fokus fra start
2
Onsdagens aktier: Rekord-Ambu satte C25 til vægs
3
Novo/Sydbank: Flotte data kan sikre høj pris til ny diabetespille - NY
4
Aktier/middag: Ambu sætter fart på med uforklaret stigning
5
MHI Vestas/CEO: Skal udvikle os uden at "disrupte" værdikæden

Køb- og salgsanbefalinger

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Euroinvestor A/S 2018  Disclaimer  |  Cookie- og privatlivspolitik  |  Persondatapolitik
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
21. juni 2018 10:31:36
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20180619.1 - EUROWEB2 - 2018-06-21 10:31:36 - 2018-06-21 10:31:36 - 1 - Website: OKAY