13 jun: USA: Udsigt til ekstra renteforhøjelse skyldes et medlem
14 jun: William Demant/Mainfirst: Hæver kursmålet med over 30 pct.
13-06-2018 20:49:17

USA: Centralbank hæver renten - ser to forhøjelser mere i år - NY2

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag helt som ventet hævet sin toneangivende rente, federal funds rate, med 25 basispoint, eller et kvart pct.point, til intervallet mellem 1,75 og 2,00 pct. Samtidig signalerede centralbanken, at man er på vej med to renteforhøjelser mere i år. I så fald vil man nå op på fire af slagsen mod tre, som banken ellers har indikeret efter rentemøderne både i december sidste år og marts i år.

Det fremgår af centralbankens rentemeddelelse i kølvandet af et todages rentemøde, tirsdag og onsdag.

Det er anden gang i 2018, at Federal Reserve hæver sin rente. Senest skete det efter rentemødet den 21. marts i år, hvor man også løftede renten med 25 basispoint til intervallet mellem 1,50 og 1,75 pct.

Af onsdagens rentemelding udlægges det, at der er udsigt til yderligere to renteforhøjelser i 2018, så centralbanken samlet når op på fire i år. Det fremgår af det såkaldte dotplot-diagram, hvor cheferne for Federal Reserve, indikerer deres forventninger til rentens udvikling de kommende år. Altså centralbankens egen fremskrivning af renten eller rentebanen. Selv om det er en af de store nyheder i onsdagens melding, så er det dog resultatet af, at blot et medlem mere af bankens styrekomite, Federal Open Market Committee, nu ser en ekstra renteforhøjelse, skriver Bloomberg News. Otte af de 15 medlemmer af FOMC venter nu, at det bliver nødvendigt med fire renteforhøjelser i alt i 2018. I marts var tallet syv, og i december 2017 var det fire.

- Komiteen forventer, at yderligere gradvise forhøjelser i målintervallet for federal funds rate vil være på linje med vedvarende ekspansion af den økonomiske aktivitet, stærke arbejdsmarkedsbetingelser og inflation nær komiteens symmetriske 2 pct. mål på mellemlang sigt, skriver banken i sin rentemeddelelse.

Udover to renteforhøjelser mere i 2018, så er der i styrekomiteen flertal for yderligere tre renteforhøjelser i 2019 samt en yderligere stramning i 2020. Det vil betyde, at bankens toneangivende rente til den tid vil ligge i intervallet mellem 3,25 og 3,50 pct.

Renteforhøjelsen onsdag kom ikke som en overraskelse, og den var da også enstemmig, da alle otte medlemmer af styrekomiteen stemte for. Handelen med fed funds-futuren indikerede forud for beslutningen, at markedet så en sandsynlighed på 84 pct. for en renteforhøjelse på 25 basispoint.

En rundspørge foretaget af The Wall Street Journal til 56 amerikanske økonomer pegede med enstemmighed ligeledes på en renteforhøjelse på et kvart pct.point. Også Bloomberg News havde spurgt en lang række økonomer, og her var det 92 ud af 92, som ventede den nu annoncerede renteforhøjelse.

I meddelelsen onsdag fra Federal Reserve droppede bankens styrekomite den hidtidige formulering, som har været med i de seneste fire år, om at renten ventes at blive holdt under neutralt niveau "i nogen tid".

Centralbankens økonomiske prognose er nu også mere optimistisk end tidligere. Federal Reserve ser nu, at den amerikanske økonomi vil vokse med 2,8 pct. i år mod tidligere 2,7 pct., og man venter, at arbejdsløsheden, som allerede er rekordlav, vil falde til 3,6 pct. i år og til 3,5 pct. i 2019. Senest var centralbankens prognose her på 3,8 og 3,6 pct.

Amerikansk økonomi har da også fint gang i hjulene. Med en BNP vækst i første kvartal på 2,2 pct. i forhold til fjerde kvartal 2017. Det samme vidner hver eneste jobrapport for tiden om også om. I april faldt arbejdsløsheden til 3,9 pct., og mange økonomer løftede på øjenbrynet ved det tal. Det laveste i næsten 18 år. Nogen tog også notits af, at antallet af jobopslag i USA på 6,7 mio. i april var større end antallet af officielt ledige på 6,3 mio. - for første gang siden man begyndte at tælle jobopslagene i 2000. I maj faldt arbejdsløsheden så yderligere til 3,8 pct. Det laveste siden april 2000, og ellers skal man tilbage til 1969 for at finde samme lave niveau.

De lave arbejdsløshedstal kommer trods en fortsat moderat vækst i de amerikanske lønninger, og mange økonomer forventer, at arbejdsmarkedet må opleve knaphed, hvilket vil sende lønninger og inflationen opad. Federal Reserves chefer har dog i en lang række kommentarer fremhævet "en slæk" i arbejdsmarkedet, som forklaring på, at lønningerne fortsat ikke stiger. Seneste Beige Book, en anekdotisk samling af indtryk fra økonomien i Federal Reserves 12 distrikter, pegede dog på knapheder inden for visse områder.

Den amerikanske inflation, set på Federal Reserves foretrukne mål, PCE Core, viste senest i april en årsstigning på 1,8 pct. mod 1,9 pct. i marts. Helt som ventet blandt økonomerne, ifølge Bloomberg News. Federal Reserves "symmetriske" inflationsmål lyder på 2,0 pct. om året.

/ritzau/FINANS

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
12 jun
 
Jeg lavede igår et indlæg NORWEGIAN SØGER KAPITAL.. skribent MALURT skrev helt korrekt at det drejed..
43
15 jun
PNDORA
Carnegie´s senste negative udmeldning omkring en lille analyse foretaget blandt nogle franchisetager..
30
16 jun
PNDORA
Som Pandora aktionær er jeg meget tilfreds med ledelsens indsats og de skabte resultater. Ledelsen l..
21
14 jun
 
Jeg har et par gange øffet over niveauet herinde i dette debatforum. I første omgang skrev jeg til b..
18
18 jun
PNDORA
              Jeg har lavet en fuld analyse på Pandora, som er en blanding af en regnskabs-analyse o..
16
16 jun
VELO
Her er mit bud på begivenheder og dato for disse de næste 200 dage. Det bliver en god jul i år som i..
14
16 jun
VWS
Nu er det jo Vestas der er mindst ramt af prispres, da de selv presser priser ned, da målet er at vi..
14
16 jun
VWS
http://globenewswire.com/news-release/2018/06/15/1525456/0/en/Vestas-secures-442-MW-order-from-Xcel-..
13
14 jun
VELO
Endnu et studie med Envarsus er startet op. Denne gang af Washington University School of Medicine. ..
13
14 jun
PNDORA
Mange har snart mistet så mange penge på pandora, at de eneste smykker de har råd til at købe til ko..
12

Vestas-rival barsler med en vindmølle på mindst 12 MW - citat

19-06-2018 16:42:53
Vindmølleproducenten Senvion har sat sit sigte højt for sin kommende offshore-mølle.Hver af møllerne skal have en kapacitet på minimum 12 megawatt (MW), lyder det ifølge mediet Recharge i en række dokumenter fra det EU-udviklingsprogram, Senvion er med i.Tidligere har Senvion kun oplyst, at udviklingsprojektet drejede sig om en mølle på "10 eller mere" MW. Men det langsigtede mål er at nå op på mø..

Novo Nordisk indgår forskningssamarbejde inden for fedme og diabetes

19-06-2018 12:16:30
Novo Nordisk har indgået et samarbejde med amerikanske Kallyope om opdagelse af nye lægemidler til behandling af svær overvægt og diabetes.Det fremgår af en pressemeddelelse. Biotekselskabet Kallyope modtager en forudbetaling som led i aftalen og vil modtage forskningsstøtte til aktiviteter under samarbejdet. Hvor stort et beløb, der er tale om, fremgår ikke.Aftalen giver Novo mulighed for at købe..

Nordea: Svensk fagforbund skifter bank efter HQ-flytning til Finland

19-06-2018 11:39:47
Den svenske paraplyfagforening LO skifter transaktionsbank til Swedbank fra Nordea, efter at Nordea sidste år vedtog en flytning af sit hovedkontor fra Stockholm til Helsinki. Den nyhedsbureauet Direkt. - Vi er overbeviste om, at medlemmerne vil have, at vi har vores penge i en svensk bank. Vi er derfor glade for at kunne indlede et samarbejde med Swedbank, som både har base i Sverige og kan lever..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Aktier/tendens: Fokus på Mærsk og DSV i negativ åbning
2
Vestas får debutordre i Panama
3
Aktier/middag: Trump trækker transportsektor i dybet med Mærsk forrest
4
Novo Nordisk indgår forskningssamarbejde inden for fedme og diabetes
5
Vestas/Sydbank: Australsk ordre bekræfter at man har stærk position

Køb- og salgsanbefalinger

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Euroinvestor A/S 2018  Disclaimer  |  Cookie- og privatlivspolitik  |  Persondatapolitik
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
19. juni 2018 20:07:07
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20180619.1 - EUROWEB5 - 2018-06-19 20:07:07 - 2018-06-19 20:07:07 - 1 - Website: OKAY