Henter kommentarer

Hvad er en kapitaludvidelse?


Når et selskab foretager en såkaldt kapitalrejsning, så går selskabet på pengejagt blandt investorerne.

Når et selskab rejser kapital ved at udstede nye aktier, får investorer mulighed for at købe aktier i selskabet – typisk med en rabat. Investorer, som ikke deltager i kapitaludvidelsen, får omvendt mindsket deres ejerandel i selskabet, fordi selskabets værdier og fremtidige indtægter bliver spredt ud på flere hænder.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Manøvren kaldes nogle gange også for kapitalrejsning, kapitaludvidelse, emission, aktieudvidelse eller at selskabet trykker nye aktier.

Men hvad skal man tænke om en kapitaludvidelse? Det spørgsmål har Euroinvestor stillet porteføljeforvalter Dan Wejse fra kapitalforvalteren MW Compounders.

For ham at se er en kapitaludvidelse i sig selv ikke en dårlig ting.

Læs også: Din guide: Sådan hænger regnskabstallene sammen

»Som aktionær vil man helst have et selskab, der bliver drevet godt, og hvor du får udbytter og aktietilbagekøb. Du er typisk ikke så glad for, at du skal stille flere penge, men der er ikke noget galt med en kapitaludvidelse. Et selskab er jo børsnoteret for at kunne bruge børsmarkedet til at hente ny kapital ved at udstede nye aktier i stedet for at låne penge. Det kan du gøre meget effektivt på børsen. Kapitaludvidelser er en mulighed for et selskab og ikke i sig selv skidt eller mærkeligt,« fastslår Dan Wejse.

Der er dog et 'men', understreger han.

»Man vil jo som aktionær helst selv bestemme, hvornår der kommer en kapitaludvidelse. Du bliver jo udvandet, for hvis du ikke deltager i kapitaludvidelsen, for så får du mindsket din ejerandel i selskabet,« udtaler han.

Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende

Læs også: Hvad er en ETF?