Henter kommentarer

Tænketank: Pensionister taber på Radikales plan

»Udfordringerne tårner sig op for dansk økonomi, og situationen er mere alvorlig, end mange indser.«

Sådan lød det fra Sofie Carsten Nielsen, Radikales leder, da hun præsenterede partiets 2030-plan i august.

Nu har den liberale tænketank CEPOS kørt Radikales plan gennem sine regnemaskiner og beregnet, hvordan den vil påvirke forskellige familietyper.

Tænketankens konklusion er, at pensionister står til at tabe mest på planen. Omvendt vil par på integrationsydelser vinde mest.

Planen inkluderer en bred palet af tiltag. Herunder en reduktion af rentefradraget fra de nuværende 33 til 22 procent, en højere topskattegrænse samt højere job- og beskæftigelsesfradrag.

Konkret står en enlig pensionist i ejerbolig til at tabe 11.400 kroner årligt, mens et pensionistpar i ejerbolig ser ud til at miste 10.100 kroner om året, hvis planen føres ud i livet, vurderer tænketanken.

»Pensionisterne taber så meget, fordi de Radikale fjerner varmetillægget og mediechecken, og fordi de reducerer boligstøtten for pensionister. Desuden fjernes pensionistrabatten med hensyn til ejendomsværdiskatten,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.

Mads Lundby Hansen er en del af Euroinvestors Valgpanel, der holder skarpt øje med kroner og øre i den verserende valgkamp.

En gennemsnitlig arbejderfamilie i ejerbolig taber, ifølge CEPOS' beregninger, 1.400 kroner årligt, mens en tilsvarende familie i en lejerbolig vil vinde 3.800 kroner. Forskellen skyldes ændringen i rentefradraget.

Men de største vindere er et nyankommet par på integrationsydelse, vurderer tænketanken.

»De vinder cirka 26.000 kroner, fordi integrationsydelsen fjernes, og fordi man ophæver optjeningsprincippet for børnecheck. De får med andre ord fuld børnecheck fra dag ét. De højere ydelser til indvandrere vil reducere beskæftigelsen,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Den liberale tænketank har også haft Moderaternes skatteplan under lup. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Tænketank: Her er prisen for Løkkes skatteplan

Læs også: Milliardinvestor har købt Zealand Pharma-aktier – her er forklaringen