Henter kommentarer

Ugens aktie: Novozymes - her er mulighederne

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Selskabet står sandsynligvis foran en fantastisk fremtid med levering af enzymer og biobaserede, bæredygtige løsninger til de moderne samfund. Her er bykultur/urbanisering et centralt punkt for livets udfoldelse og dermed behov for varer og services. Potentialet er enormt, og i de kommende 25 år vil der fremkomme et skift fra en petrokemisk ære til en biokemisk tidsalder.

Det store ønske er, at verdens befolkningstal vil toppe på et niveau omkring 10-12 milliarder mennesker, og at det bliver muligt at opnå en høj levestandard uden overbelastning af ressourcer og miljø. Novozymes’ bidrag er biobaserede løsninger til mere effektiv udnyttelse og skånsom behandling af organiske materialer.

I dag er landbrug, fødevarer og vaskemidler i centrum hos selskabet vurderet ud fra anvendelsen af enzymerne. Direkte brug ude hos os forbrugere sker kun som indhold i vaskemidler og opvaskemidler, idet enzymer i reglen benyttes i produktionsforløb i industri og landbrug.

Et skift i efterspørgsel giver nye behov. Her kan den nye bølge med vegetabilsk kost føre til projekter til udvikling af mere spændende og varierede plantebaserede fødevarer med sund ernæring.

Man kan jo ændre på naturlige afgrøder, frugter mv. Produktudvikling er nøglen til vækst, men det har været lidt tilfældigt, hvad der blev frembragt. Nu satser Novozymes mere snævert og målrettet på færre projekter, for hurtigere at kunne lancere nyheder. Man satser ud fra en vurdering af potentialet.

Her har selskabet fordel af sin ledende markedsandel på hele 48 %. Man råder ganske enkelt over langt større ressourcer end andre firmaer. Men det er ingen garanti mod angreb.

To tilsvarende eksempler maner til eftertanke: Ericsson og FLSmidth. Begge sad solidt på halvdelen af deres nichemarked (hhv. telesystemer og cementfabriksudstyr), men det har kinesiske firmaer frataget dem og er vokset til samme størrelse, men næppe lige så robuste. Tidsfaktoren vil af sig selv gøre enzymer til en mere almindelig vare. Håbet er, at høj vækst i markedet vil give plads til nye, store aktører, og at Novozymes kan fastholde et forspring, der dog vil mindskes over tid.

To bløde punkter

I denne succesfortælling er to bløde punkter værd at hæfte sig ved. For det første har Novozymes, så vidt vides, ikke et stærkt R&D-program for enzymers betydning og brug inde i menneskekroppen som medicin. For det andet kan det store salg til fremstilling af bioethanol (20 % af omsætningen) blive en parentes. Skift til elbiler vil nemlig reducere eller fjerne dette marked. Dét vil være disruption.

De seneste år har væksten været lavere end normalt, indtjeningen er stagneret, og ledelsen prøver ihærdigt at sætte skub i salget. Ester Baiget tiltræder som topchef 1. februar, og hendes vigtigste opgave bliver at genskabe en langtidsholdbar vækstevne. Guidance for 2020 er fortsat vag med kun 1-5 % i vækst og en overskudsgrad på 27 %. Det vil indebære et uforandret resultat på 3,0 mia. kr., idet skatten var unaturligt lav i 2019. Målsætningen frem mod 2022 er 5 % årlig vækst og mindst 28 % i overskudsgrad. Ledelsen forventer altså ikke selv noget tigerspring fremad.

Aktien (350, hvoraf 5,25 er på vej retur i udbytte) handles til P/E 31 (344,75/11,0). I vores optik burde aktien højest kunne bære et P/E tal på 20-25, altså en markedspris på 225-275. Overprisen betales for det langsigtede potentiale baseret på selskabets akkumulerede know how og den klare værdi af at være verdens ledende enzymfabrikant.

Styrker

Markedsandelen på 48 % giver overlegenhed i R&D-kapacitet i forhold til nuværende konkurrenter, ligesom der er stordriftsfordele i produktionen. Med global dækning kan man betjene multinationale koncerner og via dem hurtigt få udrullet brugen af nye løsninger med enzymer. Novozymes arbejder i en ung branche og har fordel af at være den førende industrielle pioner.

Svagheder

Markedet for enzymer er fortsat i en form for langstrakt startfase. Inden for vaskemidler ser de to største kunder (Procter & Gamble og Unilever) ud til bevidst at foretrække indkøb fra andre leverandører, for at kunne holde Novozymes skak. Udviklingen i produktion og priser for landbrugsafgrøder udgør et svagt punkt, da negative påvirkninger let kan opstå. Salget til bioethanol baseres på positiv særbehandling via lovgivning, og er derfor et svagt punkt.

Muligheder

Bioteknologi generelt og enzymer i særdeleshed, har et enormt udviklingspotentiale, og er samtidig bæredygtige løsninger. Man vil æde sig ind på det marked, som i dag domineres af petrokemiske produkter (hårde uorganiske kemikalier). Gensplejsning kan give højere udbytte i produktionen af enzymer, og fungerer samtidig som en stor barriere for nye udbydere.

Trusler

Større og mere direkte konkurrence er en klar trussel på mellemlangt sigt. Store kemivirksomheder vil før eller siden kaste sig ind i den biokemiske industri og tage del i skiftet væk fra petrokemiske produkter. Succes i R&D er et afgørende men åbent punkt. Her kan Novozymes let blive overhalet fra anden side af opfindelser baseret på dygtighed eller held. Realistisk må selskabet indse, at den nuværende høje markedsandel ikke kan opretholdes, og man vil dermed miste de nuværende fordele. Brugen af bioethanol trues af et muligt og sandsynligt skift til elbiler.

 

Lau Svenssen ejer ikke aktier i Novozymes. Hver fredag bringer vi en fundamental analyse af en aktie i samarbejde med Aktieinfo. Analysen udarbejdes af John Stihøj, som har mangeårig erfaring fra den finansielle sektor, og Lau Svenssen, kendt fra bl.a. »Millionærklubben« hos Euroinvestor. Lau Svenssen har beskæftiget sig med aktieanalyse siden 1978.

Læs også: Ugens aktie: NNIT - her er styrkerne og svaghederne

Læs også: Ugens aktie: Pandoras fremtid er som global guldsmed - ikke som vækstraket

Du finder Millionærklubben her