Henter kommentarer

Derfor skal danske boligejere glæde sig over tysk nedtur


Den enes død, den andens brød, lyder et gammel mundheld.

Der er kastet grus i maskineriet i de europæiske industrivirksomheder. For anden måned i træk falder tallene for industriaktiviteten i euroområdet. Det et skidt for alle dem, der arbejder i industrien, men godt nyt for hundredtusindvis af danske boligejere.

Det såkaldte PMI-tal for industrien i euroområdet faldt i marts til 46,1 fra 46,5 i februar, viser en opgørelse, som er offentliggjort tirsdag. Især Tyskland trækker tallet ned.

Når tallet er under 50, er det udtryk for tilbagegang.

Samtidig viser nye tal fra flere tyske delstater, at den tyske inflation er på vej ned. 

Det styrker sandsynligheden for, at Christine Lagarde, chef for Den Europæiske Centralbank (ECB), vil sænke renten i juni, lyder vurderingen fra cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

»Der er generelt stagnation i europæisk økonomi, og inflationstallene fra de tyske delstater ligger til den lave side i forhold til forventningerne. Så både når man ser på aktiviteten i økonomien – PMI-tallene – og inflationen, så peger det mere og mere mod, at nu er vejen åben for rentenedsættelser,« siger han.

Las Olsen forventer dog, at Christine Lagarde og co. vil holde rente i ro på ECBs næste rentemøde i maj, men at hun så vil lette foden fra rentebremsen til juni.

»Vi mangler stadig tallene for beskæftigelsen og lønudviklingen i første kvartal i år. De er ikke klar inden rentemødet i maj. Derfor tror jeg, at Lagarde vil vente med at sætte renten ned til juni. Lagarde vil gerne være sikker på, at lønudviklingen og beskæftigelsen er under kontrol, før hun sætter renten ned,« siger han.

En rentesænkning til juni vil stort set slå igennem én til én for danske boligejere med de helt korte, variabelt forrentede realkreditlån med navne som Korte Rente og F-Kort, der får ny rente hvert halve år.

Lige nu forventer markedet, at ECB vil sætte renten ned til juni og derpå yderligere to gange i år.

Det vil ifølge beregninger, som Nordea har foretaget for Euroinvestor og B.T., betyde, at den månedlige ydelse i første halvår af 2025 falder med 370 kroner efter skat pr. lånte million kroner på et Kort Rente-lån uden afdrag.

Boligejere med flekslån har måttet æde store rentestigninger de sidste par år. Nu kan de se frem til rentefald, siger cheføkonom.  Vis mere

I dyre områder som København er det ikke usædvanligt at have et lån på tre millioner kroner, og her kan boligejere altså se frem til at spare over 1.100 kroner i renteudgifter om måneden.

Er lånet med afdrag lyder besparelsen på et lån på tre millioner kroner på 600 kroner efter skat i andet halvår af 2025.

Boligejere med 30-årige, fastforrentede realkreditlån skal omvendt ikke forvente, at de kan konvertere ned i rente foreløbig.

Den toneangivende rente på det lån ligger på fire procent, og der er ikke noget, der tyder på, at den skal ned foreløbig, lyder vurderingen fra Las Olsen.

Her skal en stor del af forklaringen findes på den anden side af Atlanten.

»Der er kommet stærke tal fra især den amerikanske industri. Det trækker renteniveauet op ad på markedsrenterne, og det smitter af på især de lange renter i Danmark,« siger Las Olsen og tilføjer:

»Selv når ECB begynder at sænke renterne, er det ikke sikkert, at det vil give lavere lange renter, for der er allerede indbygget en forventning om rentenedsættelser i det nuværende renteniveau på de lange renter.«

Hører man til de mange boligejere, der har benyttet de massive rentestigninger de sidste par år til at skære en stor luns af restgælden med en opkonvertering, har det altså umiddelbart lange udsigter, før de kan konvertere ned igen.

Hvis der går for lang tid, før de lange renter falder, vil gevinsten ved en opkonvertering blive mere end ædt op.

Opdatering efter publicering: Inflationen i Tyskland faldt i marts til 2,2 procent fra 2,5 procent i februar, hvilket var noget mere end ventet. Samtidig er det den laveste inflation i tre år i Tyskland.

Hen over påsken har vi har også fået inflationstal for de andre store lande i euroområdet: Frankrig, Italien og Spanien. 

Inflationen i marts var lavere end ventet i samtlige lande, og med dagens tal in mente peger inflationspilen ifølge Danske Bank ned for det samlede euroområde, som vi får tal for i morgen.

Her vil inflationen formentlig ligge tættere på to procent end de 2,6, som analytikerne havde forventet på forhånd. Det ligner dermed den laveste inflation siden sommeren 2021.