Henter kommentarer

Forstå den nye boligskattereform


Hvis du er boligejer, har du måske studset over snak om den nye boligskattereform i mediebilledet i løbet af de sidste par år.

Men hvad er det helt præcis, denne reform går ud på?

Det kan Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, forhåbentlig hjælpe dig med at blive en del klogere på i denne artikel.

Læs også: Skal forældrekøbet overdrages til børnene? Derfor kan det betale sig at gøre nu

»For lige kort at opsummere så modtager boligejerne i øjeblikket såkaldte 2020-vurderinger. Det er ikke dem, man bliver beskattet af i 2024. Det vil i stedet være på baggrund af 2022-vurderinger, men de vil efter planen først være endelig klar i 1. halvår 2025,« forklarer cheføkonomen og fortsætter:

»Derfor skal boligejerne betale skat af foreløbige 2022-vurderinger, og så vil man altså på et senere tidspunkt blive efterreguleret, hvis det viser sig, at den foreløbige 2022-vurdering kommer til at afvige fra den endelige 2022-vurdering.«

De foreløbige 2022-vurderinger bliver lige nu sendt ud til boligejere i bidder og ventes alle at være offentliggjort til september 2023.

Læs også: Over 100.000 kroner på vej tilbage til sommerhusejere

»Det bliver et vigtigt pejlemærke for boligmarkedet og boligejerne, da det hermed bliver muligt at få indsigt i konsekvenserne af boligskattereformen på de individuelle ejerboliger og sommerhuse,« forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Når man modtager sin nye ejendomsvurdering, skal man i første omgang ikke bekymre sig om, at den er væsentligt højere end ens gamle vurdering, forklarer cheføkonomen. 

»Det kommer helt automatisk af, at boligpriserne er steget over en årrække, og siger i første omgang ikke noget om, hvorvidt man kommer til at få en større eller mindre skattebelastning på sin bolig end tidligere,« siger han.

Læs også: Danske boligejere kan se frem til en ekstra skatteregning

I dag hedder ejendomsværdiskattesatsen 0,92 pct. Fra den 1. januar 2024 kommer den til at hedde 0,51 pct., og grundskyldspromillerne vil ligeledes blive reduceret.

Christian Hilligsøe Heinig forklarer, at samlet set betyder disse ændringer i henhold til skat, at omtrent 8 ud af 10 boliger kommer til at betale enten det samme eller mindre i boligskat i 2024 sammenlignet med 2023. 

»Med andre ord er der altså ikke den store dramatik over boligskattereformen, som nogle boligejere måske i første omgang vil tænke, når de modtager en ny og meget højere vurdering, end de tidligere har haft,« forklarer han.

Der er dog boligejere, som vil opleve, at deres bolig kommer til at bære en større skattebyrde fremadrettet, understreger cheføkonomen.

Læs også: 500.000 boligejere står for skud: 'Det er tæt på en falliterklæring'

Eksisterende ejere af boligen før 2024 vil opnå en såkaldt skatterabat, som friholder dem fra den højere skattebyrde. 

»Det betyder, at hvis man før betalte 30.000 kr. i samlede boligskatter i 2023, og man i 2024 med de nye vurderinger og skattesatser skal betale 35.000 kr., så friholdes man for stigningen på de 5.000 kroner – og dette er skatterabatten,« forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Denne skatterabat er permanent gennem resten af ens ejertid og skal ikke betales tilbage ved senere salg af boligen.

Læs også: 13,5 mia. kr. på vej til danske boligejere

Nye købere, der overtager boligen efter 1. januar 2024, vil ikke kunne få denne skatterabat, og det betyder, at de vil få en højere skattebyrde end eksisterende ejere. 

Dermed vil de også kræve et prisnedslag på boligen, og jo højere skatterabat desto større negativ priseffekt på boligen. Det betyder også, at selv om man i første omgang kan glæde sig over en skatterabat, så er bagsiden af medaljen en negativ priseffekt på ens bolig, uddyber han.

Læs også: Sune ville gå på pension som 45-årig. Men efter et 'absurd år' er alt ændret

»Det er også denne overvejelse som potentielle boligkøbere står med frem mod årsskiftet – skal vi få købt og overtaget boligen inden 1. januar 2024 og sikre en permanent skatterabat eller skal vi vente med at købe til efter skæringsdatoen og håbe på en lavere pris, vel vidende at der er mange andre effekter, der påvirker boligpriserne,« forklarer cheføkonomen.

Under alle omstændigheder kan man konkludere, at jo længere tidshorisont man har i sin bolig, desto større værdi har det at få fat i den permanente skatterabat, pointerer Christian Hilligsøe Heinig.

Uanset om du er nybegynder eller en gammel aktieræv, har Euroinvestor en del værktøjer, der hjælper dig med at tjene mere – du skal bare oprette en profil.
Det koster ikke en krone. Du får til gengæld adgang til alle artikler, realtidskurser, watchlists og porteføljeværktøjet. Det tager under ét minut at oprette en profil og kræver ikke abonnement.

Læs også: Som ung brugte hun hele børneopsparingen på et gulvtæppe i en lejebolig – i dag kan hun gå på pension 10 år før tid