Henter kommentarer

God nyhed for boligejerne: Udbuddet står næsten stille


Boligudbuddet står næsten stille - og det er faktisk en god nyhed for boligejerne.

Sådan lyder vurderingen fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit med henvisning til friske tal fra boligsiden.

Tallene slår fast, at der ved udgangen af februar var stortset det samme antal boliger til salg som ved udgangen af januar.

»Oven på en januar måned, hvor priserne på både huse, ejerlejligheder og fritidshuse faldt, og hvor handelsaktiviteten var til den lave side, kunne man frygte, at køberne holdt sig væk i februar i håb om yderligere nedgang på boligmarkedet, mens sælgerne fortsatte med at sætte nye boliger til salg,« forklarer Lise Nytoft Bergmann og pointerer, at det i givet fald ville have fået udbuddet til at stige. 

Men så slemt er det ikke gået, når man kigger på de nye tal. 

»I stedet tyder det på, at købere og sælgere holder hinanden lidt i skak, og at for hver gang, der bliver fjernet én bolig fra mæglernes hylder, så kommer der også en ny til salg. Og når der er balance mellem antallet af købere og sælgere, er der som regel også balance i priserne, således at de hverken stiger eller faldet mærkbart,« lyder det fra boligøkonomen og pointerer:

»Ovenpå en større boligskattereform er en rolig start på året det samme som en fin start på året.«

Hvis man zoomer ind på de nye tal, så er det samlede boligudbud af ejerboliger steget med 251 boliger eller 0,6 pct., hvilket »på ingen måde er dramatisk,« understreger hun.

Hos Nordea vurderer de, at det næsten uændrede udbud skyldes boligskattereformen. 

»De nye ejendomsvurderinger fik mange både købere og sælgere til at fremskynde en handel til før nytår for at være sikker på, at de nye ejere fik adgang til en eventuel skatterabat. Derfor er det ikke så underligt, at køen af både potentielle købere og potentielle sælgere er skrumpet, og at udbuddet derfor står næsten stille,« forklarer Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

»I øjeblikket ser vi et lidt passivt boligmarked, hvor sælgere og købere lige skal finde sig til rette i den nye situation. Det er svært at spå om, hvor længe den nye boligskattereform vil præge udviklingen på boligmarkedet, men vi forventer, at der kommer mere gang i aktiviteten hen over foråret.«

Læs også: Stor gevinst i sigte: Disse boligejere vil spare tusindvis af kroner hver måned

Læs også: Størstedelen af de danske boligejere kan se frem til skattelettelser