Henter kommentarer

Inflationsgyser afgjort: Har kontant betydning for din pengepung


Så blev spændingen udløst.

USA har netop offentliggjort inflationstallet for april, og det har ikke blot stor betydning for amerikanerne, men også for din privatøkonomi.

Inflationen landede på 3,4 procent.

Investorerne på verdensmarkedet havde en forventning om, at den amerikanske inflation ville lande på netop 3,4 procent i april mod 3,5 procent i marts. . 

Inflationstallet fra USA er så vigtigt og vægtigt et nøgletal, at selv de mindste bevægelser sætter skub i en bølge, som spreder sig ud over hele verdensøkonomien – også til lille Danmark.

Størrelsen på den amerikanske inflation smitter nemlig af på renteniveauet i USA, som igen smitter af på  på renterne herhjemme, især på renterne på de 30-årige realkreditobligationer med fast rente.

Den let faldende amerikansk inflation betyder, at det fortsat har lange udsigter, før Jerome Powell, chef for den amerikanske centralbank, Fed, kan sænke renten.

Det betyder, at danske boligejere og potentielle boligkøbere lige nu kan skyde en hvid pind efter lavere renter på de 30-årige fastforrentede realkreditlån, som boligkøbere bliver kreditvurderet på.

 Jerome Powell, chef for den amerikanske centralbank, Fed.  Vis mere

I dag ligger renten på det toneangivende realkreditlån på fire procent, og det vil det med dagens inflationstal med stor sandsynlighed gøre en rum tid endnu.

Det betyder også, at de tusindvis af danske boligejere, der har omlagt deres lån til en højere rente for at barbere restgælden ned, ikke skal gøre sig forhåbninger om at kunne gå ned i rente igen og dermed sikre gevinsten foreløbig.

Jerome Powells store problemer med at få banket inflationen ned til målet på to procent kan smitte negativt af på aktiemarkedet.

Det er skidt for alle danskere med en pensionsopsparing og de mange tusinde småsparere, der selv investerer i aktier.

Det betyder nemlig mindre afkast på danskerens pensionsopsparinger og private aktieinvesteringer.

Før dagens inflationstal forventede markedet, at den amerikanske centralbank vil sænke renten én gang i år. Det har ikke umiddelbart ændret sig med dagens inflationstal. 

Problemet for Jerome Powell er, at der er så meget drøn på amerikansk økonomi med stigende beskæftigelse og høj lønvækst, at han risikerer at nedsmelte økonomien, hvis han sænker renten for hurtigt og for meget.

Lyt til den seneste episode af podcasten 'Millionær Klubben' her: