Henter kommentarer

Nye inflationstal er godt nyt for hundredtusindvis af boligejere: Vil spare store beløb


Hundredtusindvis af danske boligejere vil snart få lidt ekstra luft i privatøkonomien.

I hvert fald hvis Nordea rammer plet med sin spritnye renteprognose, som falder sammen med nye tal for den europæiske inflation.

Inflationen i eurozonen fortsætter med at falde og landede i marts på 2,4 procent mod 2,6 procent i februar, viser tal, som Eurostat offentliggjorde onsdag formiddag.

Det er godt nyt for de mange danske boligejere med korte, variabelt forrentede realkreditlån med navne som F-Kort og Kort Rente, der får ny rente hvert halve år.

Den faldende inflation i eurozonen bestyrker nemlig troen på, at Christine Lagarde, chef for Den Europæiske Centralbank (ECB), snart sætter renten ned. Første gang i juni.

»Markedet har ikke reageret på dagens nye tal om inflationen, så vi tror fortsat på tre rentenedsættelser fra ECB i år og fire næste år,« siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

Det vil sende ECBs ledende rente ned fra i dag 4,0 procent til 2,25 procent.

Holder prognosen, er det noget, der vil kunne mærkes hos boligejere med korte flekslån.

Boligejere med store lån kan se frem til mærkbare fald i renteudgifterne. Vis mere

Den månedlige ydelse vil for hvert lånte million kroner falde med 370 kroner efter skat i første halvår af 2025 for på et Kort Rente- lån uden afdrag med yderligere 550 kroner i første halvår 2026. Altså i altså en rentebesparelse på 920 kroner efter skat om måneden.

I dyre områder som København er det ikke usædvanligt, at boligejere har et lån på tre millioner kroner. I det tilfælde vil den årlige besparelse løbe op i 33.120 kroner efter skat, viser beregninger, som Nordea har foretaget for Euroinvestor. Er lånet med afdrag vil den årlige ydelse falde med 16.920 kroner.

Mens Nordea fortsat tror på en perlerække af rentenedsættelser fra ECB, er storbanken i sin nye prognose blevet mere forsigtig i sit syn på rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank, FED.

I sin nye prognose tror Nordea nu kun på to rentenedsættelser fra FED i år og én enkelt mere næste år.

»Der er drøn på amerikansk økonomi, så vi vurderer, at FED vil fare med lempe,« siger Lise Nytoft Bergmann.

De lange renter – herunder danske, fastforrentede 30-årige realkreditlån – påvirkes især af bevægelserne i verdensøkonomien, og når der blus under kedlerne i verdens største økonomi og lige så stille også i den kinesiske, er der ikke meget, der taler for, at de lange renter kommer ned de kommende par år.

»Vi vurderer, at 4-procentlånet vil være toneangivende både i år og næste år. Vi vurderer dog, at 4-procentlånet med afdrag vil ligge og vippe omkring kurs 100 hen mod slutningen af 2025. Men det er uvist, om det vil åbne op for 3,5-procentlån eller 3-procentlån. Det har vi ikke taget stilling til,« siger Lise Nytoft Bergmann.

I Danske Bank vurderer chefanalytiker Bjørn Tangaa Sillemann, at inflationen i zonen vil falde til 2,0 procent i august. Onsdagens inflationstal bestyrker bankens tro på, at ECB sætter renten ned tre gange i år.