Henter kommentarer

Nye tal peger på et vejrskifte på boligmarkedet - fra solskin til en kølig vinter


Antallet af boliger til salg rundt omkring i landet fortsætter langsomt med at stige. 

Ved indgangen til december var der 0,8 pct. flere huse til salg end i starten af november, viser de nyeste udbudstal fra Boligsiden.

Og det er en indikation på, at det trækker op til et vejrskifte på boligmarkedet - fra solskin til en kølig vinter, lyder det fra Sydbanks seniorøkonom, Mathias Dollerup Sproegel.

Ligesom i de sidste par måneder er det især i de dyre lommer af boligmarkedet, at der kommer flere til salg skilte op.

Læs også: Se kortet over vindere og tabere - sådan rammer ny boligskat huse i din kommune

Stigningstakten klinger dog markant af i november i takt med, at udløbsdatoen for at handle boliger med skatterabat nærmer sig, lyder det fra seniorøkonomen. 

Han forklarer, at landets ejendomsmæglere fik travlt, da Vurderingsstyrelsen i starten af efteråret sendte foreløbige ejendomsvurderinger for 2022 ud, der skal danne grundlag for boligskatten i 2024. 

»Handelsaktiviteten er især steget i de dyre områder af boligmarkedet, hvor mange boliger med de nye vurderinger er blevet udstyret med en skatterabat,« forklarer han og fortsætter:

»Det nye system er strikket sådan sammen, at boligkøbere kan overtage skatterabatten, hvis boligen er handlet, inden rådhusklokkerne ringer det nye år ind. Derefter klapper fælden. Efter årsskiftet vil køberne ikke længere overtage sælgernes skatterabat, men skal betale skattestigningen på boligen ved kasse et.«

Læs også: Boligøkonom med advarsel til boligkøbere: 'Tænk dig godt om'

Det betyder også, at vi går fra et scenarie, hvor køberne og sælgerne har samme interesser til at have modstridende interesser. 

Lige nu vil både sælgerne og køberne af boliger med skatterabat gerne handle, men efter årsskiftet vil kløften mellem sælger og køber stige. Det kan betyde et mærkbart dyk i handelsaktiviteten, og det kan også udløse prisfald på boliger med en skatterabat. 

80 pct. af boligejerne får dog en skattelettelse med de nye boligskatter, og disse boligere ser man vil opleve en prisstgning - og dermed forventes der i gennemsnit, at de nye boligskatter vil løfte boligpriserne en spids.

»De nye udbudstal for november taler i vores optik ind i, at det trækker op til et vejrskifte på boligmarkedet. Sælgerne har haft noget mindre travlt med at sætte boligen til salg i november end i oktober,« lyder det fra  Mathias Dollerup Sproegel.

»Så selvom der lige nu er solskin over boligmarkedet med mange salg og stigende priser, så vender det med stor sandsynlighed til en kølig vinter efter årsskiftet - i særdeleshed i de dyre lommer af boligmarkedet,« tilføjer han.

Læs også: I visse tilfælde kan en for høj ejendomsvurdering være en god ting

Se også: Boligordbog: Det betyder alle boligøkonomibegreberne