Henter kommentarer

Regeringen i ny prognose: Så meget vil boligpriserne stige


Danske boligejere kan se frem til ganske pæne prisstigninger både i år og næste år. 

Det fremgår af regeringens nye økonomiske redegørelse, som økonomiminister Stephanie Lose fremlægger på et pressemøde torsdag 10.45. 

Huspriserne vil ifølge regeringens prognose stige med 3,2 procent i år og med yderligere 3,0 procent næste år. 

B.T. og Euroinvestor samarbejder. Derfor er artiken på B.T. 

Det betyder, at en gennemsnitlig husejer med et hus på 150 kvadratmeter i runde tal vil få øget friværdien med knap 80.000 kroner i år og med yderligere 75.000 kroner næste år. Der er er tale om gennemsnitstal, og friværdistigningerne vil være højere i dyre områder som København og lavere i Udkantsdanmark. 

Den forventede stigning i huspriserne bæres ifølge regeringen frem af, at danskerne har fået mere i lønningsposen og et 'fortsat stærkt arbejdsmarked'.

Også udsigten til, at renterne vil begynde at blive sat ned i år og falde yderligere næste år vil ifølge regeringens prognose kunne bidrage til at 'løfte boligefterspørgslen' og dermed priserne. 

For ejerlejligheder er der ifølge regeringen risiko for en svagere prisudvikling som følge af boligskattereformen, der har øget boligskatterne på netop ejerlejligheder. 

Lejlighedsejerne kommer sandsynligvis ikke til at opleve samme fremgang i priserne som husejerne. Det er boliogskattereformen, der kan lægge en bremse på ejerlejlighedsmarkedet.  Vis mere

Samtidig fik boligskattereformen en del købere til at hamstre lejligheder, inden reformen trådte i kraft 1. januar i år. De mange fremrykkede lejlighedskøb i andet halvår 2023, fik priserne til at stige på ejerlejligheder, og derfor er forventningen, at priskurven nu vil flade ud. 

På årsniveau ventes inflationen ifølge regeringens prognose at lande på 2,1 procent i både 2024 og 2025.

Det betyder, at danske lønmodtagere vil få en ganske pæn reallønsfremgang både i år og næste år, da lønningerne vil stige mere end inflationen,  

Det understøtter også boligpriserne. Boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann bemærker, at regeringens prognose bør bringe smilene frem på boligejernes læber.

»Regeringens nye prognose er fyldt med gode nyheder til boligejerne. For det første forventer regeringen, at huspriserne stiger i både 2024 og 2025, og for det andet forventer regeringen, at boligejerne vil genvinde det tabte. I 2022 og i starten af 2023 faldt boligpriserne nemlig med cirka syv procent, men allerede i begyndelsen af 2025 forventes huspriserne igen at sætte rekord,« siger hun og tilføjer:

»De boligejere, der fik købt på toppen i midten af 2022, har altså udsigt til meget snart igen at komme oven vande.«

Lise Nytoft Bergmann peger på en anden god nyhed i prognosen for en stor del af de danske boligejere.

Regeringen forventer nemlig ligesom markedet lavere korte renter.

Renten på et F1-lån vil ifølge regeringen falde fra i gennemsnit 3,4 procent i 2023 til 3,2 pct. i 2024 og videre ned til 2,7 procentr i 2025. Holder prognosen stik, vil dert den månedlige ydelse efter skat til at falde med 180 kroner per lånte million kroner for et lån med afdrag og 380 kroner for et lån uden afdrag.

Regeringen forventer til gengæld ikke, at der sker det helt store med renten på de 30-årige fastforrentede lån, da den effektive rente forventes at ligge på 4,3 procent i både 2024 og 2025. Det betyder, at 4-procentslånet vil være det toneangiovende 30-årige realkreditlån både i år og næste år. 

Dansk økonomi vil ifølge regeringens prognose vokse med 2,7 procent i år og med 1,8 procent næste år.  

Regeringen vurderer, at beskæftigelsen vil vokse med 13.000 personer i år, men falde med 18.000 personer næste år.  Den såkaldte bruttoledighed ventes at stige med cirka 5.000 fuldtidspersoner i år og med yderligere 6.000 i 2025. 

Trods den forventede stigning i bruttoledigheden vil ledigheden fortsat være meget lav og ligge på cirka 90.000 fuldtidspersoner.

Nationalbanken forventer i sin seneste prognose, at huspriserne vil stige med 3,6 procent i år. 

Millionærklubben byder torsdag 23. maj indenfor til Millionærklubben Eksklusiv. Det skal handle om energi- og råvaremarkederne, og hvordan priserne på de globale råvaremarkeder vil blive påvirket af disse nye dagsordener fremover, og om der findes oplagte investeringsmuligheder i lige præcis de bevægelser.

Debatten styres af Millionærklubbens faste vært, Bodil Johanne Gantzel, og i panelet kan du møde: Ole Hansen, chefstrateg fra Saxo Bank, Arne Lohmann Rasmussen, chefanalytiker i Global Risk Management og Lau Svenssen, fast deltager i Millionærklubben og chefanalytiker hos Svenssen og Tudborg. Billetter kan købes her: https://www.euroinvestor.dk/nyheder/kommende-arrangementer