Henter kommentarer

Stort fald i antal solgte boliger – særligt én type kæmper


I årets første måned faldt antallet af solgte boliger stort.

Det er konklusionen, efter Boligsiden har offentliggjort nye handelstal for januar.

I løbet af den forgangne måned blev der solgt 5.176 boliger, hvilket er 1 pct. færre end julemåneden december.

Tager man i stedet højde for sæson, er antallet af handler faldet omkring 12 pct. – og man skal helt tilbage til 2015 for at finde en periode, hvor der blev solgt færre ejerboliger.

Fra Lise Nytoft Bergmann, der er analytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, vidner udviklingen om, at køberne holder sig tilbage.

»Handelsaktiviteten er kun faldet en lille smule fra december til januar, men alligevel er faldet værd at bide mærke i. Danskerne er nemlig glade for at fejre jul, og derfor er det helt normalt, at der ikke sælges ret mange boliger i december. I januar plejer der igen at komme gang i boligsalget, men sådan er det ikke gået i år. Det vidner om, at boligkøberne holder igen,« siger hun i en kommentar.

Læs også: Investering eller afbetaling af boliggæld? Få formueforvalterens råd

Hun henviser til tal fra Boligsiden i sidste uge, der viste, hvor meget boligpriserne faldt i januar, og med det in mente, er det ikke en stor overraskelse, at handelsaktiviteten også er faldet.

»Hvis der havde været masser af købere, havde sælgerne nemlig været sværere at forhandle med. Men når køberne bliver væk, bliver sælgerne nervøse, og derfor mere villig til at gå på kompromis med prisen,« siger boligøkonomen.

Kigger man på de forskellige boligtyper, er det især ejerlejlighedsmarkedet, der har det sværest i øjeblikket. I januar blev der solgt 978 ejerlejligheder mod 1.178 i december.

Det svarer til et fald på 18 pct., men renses tallene for de vanlige sæsonudsving, er handelsaktiviteten banket ned med 31 pct. mellem de to måneder.

Lise Nytoft Bergmann kalder det for et »bemærkelsesværdigt stort fald«, og udpeger årsagen til at være den nye boligskattereform, der trådte i kraft ved årsskiftet.

»Ejerlejlighedsmarkedet er hårdt ramt af boligskattereformen. Ejerlejligheder, der er overtaget efter 31/12 2023, får nemlig ikke nogen skatterabat, hvis de samlede skatter stiger. Derfor har der været travlt på ejerlejlighedsmarkedet i andet halvår af 2023, og det var derfor forventet, at markedet ville bremse op i 2024, da mange købere allerede har nået at skrive under på en købsaftale,« siger hun.

For det resterende boligmarked kalder Lise Nytoft Bergmann den nye boligskattereform for positiv. Det skyldes, at 80 pct. af husejerne vil opleve at skulle betale mindre i boligskatter i år sammenlignet med året forinden. 

Læs også: 

Læs også: Tidligere Novo-topchef sætter villa til salg for stort millionbeløb