En noget usædvanlig udvikling kan spores i danskernes gæld i deres bolig - også kendt som realkreditudlånet.
Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at det samlede realkreditudlån til danske boligejere lyder på i alt 1.737 mia. kr. ved udgangen af august, hvilket er en stigning på knap 3 mia. kr. siden juli.
Men det usædvanlige ligger i, at danskernes samlede realkreditgæld er dykket med hele 60,2 mia. kr., siden den toppede i maj sidste år.
Læs også: Se tallene: Så meget kan huspriserne stige efter nye boligskatter
Og det er yderst sjældent, at vi oplever det, lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
»Danskernes boliggæld har været ude i et fald, vi slet ikke har set så stort og langvarigt i nyere tid. Der er siden toppen for lidt over et år siden barberet hele 60 mia. kr. af gælden. Det hører til de absolutte sjældenheder, at realkreditlånet overhovedet falder,« forklarer cheføkonom.
En stor del af skylden i dette fald kan findes i et særligt kendetegn ved det danske realkreditsystem.
Se også: Boligordbog: Det betyder alle boligøkonomibegreberne
»Mange boligejere med fast rente har en indbygget beskyttelse i friværdien overfor rentestigninger. Og netop de seneste års kraftige rentestigninger har betydet, at en del har kunnet omlægge deres fastforrentede lån og skære en betydelig del af restgælden,« forklarer Jeppe Juul Borre.
Her omtaler han den finte, der er kendt som en opkonvertering, hvor boligejere skifter sit nuværende realkreditlån ud med et nyt lån med en højere rente for at kunne skære en bid af sin restgæld.
»Hertil har boligmarkedet i en periode været presset, hvor nogle har udskudt boligkøbet eller måtte finde noget til en lavere pris. Det hele har medvirket til at sende danskernes realkreditgæld ud i et fald, vi ikke har set i nyere tid,« tilføjer han.
Renten på et fastforrentet lån skød i vejret fra 2 pct. i starten af 2022 til at være oppe på 5 pct. og 6 pct. i løbet af året.
Det fik boligejerne til høste kursgevinsten ved at omlægge fastforrentede lån for næsten 250 mia. kr. i 2022.
Læs også: Disse boligejere bliver forgyldt af de nye boligskatteregler
Læs også: Skatteekspert i skarp kritik: Boligejere beskattes af fiktiv værdi