Henter kommentarer

Usædvanligt: Kriseåret 2020 endte med højeste aktivitet på boligmarkedet siden 2005


Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Danskernes appetit på bolig virker umættelig, og 2021 ser ud til at blive endnu et festligt år, spår cheføkonom.

2020 blev rundet af med høj aktivitet på boligmarkedet: Godt 8000 boliger skiftede hænder i december, hvilket er langt mere end normalt. Det viser spritnye tal fra Boligsiden.

»Normalt ser vi et dyk i antallet af bolighandler i december, men det er totalt udeblevet i år, og danskernes appetit på boliger virker umættelig i øjeblikket. Og faktisk har boligappetitten virket umættelig gennem det meste af året, hvor handelsaktiviteten er braget gennem loftet,« skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en ny kommentar.

Det samlede antal salg af parcel- og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse endte på 95.721 i 2020, hvilket er 21 pct. flere end i 2019.

»Den usædvanlige afslutning på boligåret 2020 er en meget passende afrunding på et usædvanligt år på boligmarkedet. Trods coronakrise og et vækstdyk på i omegnen af 3-4 pct. i dansk økonomi – det næststørste vækstdyk i efterkrigstiden – så ender vi med at registrere den højeste handelsaktivitet på boligmarkedet siden 2005,« skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom fra Realkredit Danmark, i et notat.

Tilbage i 2005 blev der foretaget 96.806 bolighandler ifølge Danmarks Statistik.

»Vi er dermed kun et mulehår fra handelsrekorden i nyere økonomisk historie,« tilføjer Christian Hilligsøe Heinig.

Boligfesten kan især tilskrives de lave renter, et højere tidsforbrug i boligen som konsekvens af coronakrisens restriktioner med bl.a. øget hjemmearbejde og en større sparegris som konsekvens af mindre forbrug på rejser og oplevelser, påpeger cheføkonomen.

Festen fortsætter

Den høje efterspørgsel og det lave udbud har ført til stigende boligpriser. Men festen er sandsynligvis ikke ovre, ifølge Realkredit Danmark.

»Boligmarkedet kommer stærkt ind i 2021 med høj efterspørgsel og et meget lavt boligudbud. Meget tyder dermed også på, at boligpriserne vil have en pil op i 2021 – også med tanke på, at renterne efter alt at dømme vil holde sig på meget lave niveauer,« lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig.

Den høje aktivitet vil dog ikke fortsætte i samme høje tempo, hvis man spørger Arbejdernes Landsbank. Her er forventningen, at handelsaktiviteten vil drosle ned i de kommende år, mens priserne vil bevæge sig opad i et langsommere tempo.

Konkret venter banken, at huspriserne vil stige 1-2 pct. i 2021, mens lejligheds- og sommerhuspriserne vil udvikle sig fladt.

»Det går stærkt på boligmarkedet i øjeblikket, men vi er ikke bekymrede for nu. Boligmarkedet er ikke stukket afsted fra virkeligheden, og der har været rum til prisstigninger. Men vi må også erkende, at den nuværende hastighed er høj, og vi ser den heller ikke fortsætte,« uddyber Jeppe Juul Borre.

Læs også: Godt nyt til boligejerne: Rentedyk sender lån med 0 procent i rente på gaden

Læs også: Til salg-skilte forsvinder i usædvanligt tempo fra landkortet: 'Bekymrende'