Henter kommentarer

Nu sker det: Danske Bank åbner 4 procent-lånRenterne på fastforrentede realkreditlån banker i vejret, og det får nu Danske Banks realkreditkonscern, Realkredit Danmark, til at sende obligationer med 4 pct. kuponrenter på markedet.

Ikke siden starten af 2012 - for mere end 10 år siden - har Danmark haft et fastforrentet lån med 4 pct. i kuponrente til en kurs under 100.

»Det er svært entydigt at komme med en præcis forklaring på de seneste dages kursudvikling andet end, at de finansielle markeder har fokus på den høje inflation og de fremtidige pengepolitiske stramninger fra centralbankerne. Samtidig er de lange realkreditrenter på det seneste blevet ramt af frasalg fra udlandet og en højere præmie for konverteringsrisikoen. Udviklingen betyder, at vi i dag har valgt at åbne for et fastforrentet 30-årigt 4 %-lån – både i varianten med afdrag og i varianten med ti års afdragsfrihed,« skriver cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra RD i en kommentar.

»Det er efterhånden sagt en del gange, men der er tale om en ganske voldsom renteudvikling gennem 2022, hvor vi indledte året med et fastforrentet 1,5 %-lån i fornuftig kurs. Dette hurtige ryk op i renterne er kommet i takt med, at inflationstallene er steget og steget samtidig med, at det underliggende inflationspres bygger sig op. Centralbankerne har derfor været nedsaget til at lave historiske U-vendinger i deres kommunikation og deres pengepolitik i forsøget på at få inflationen tilbage under kontrol – og det i et miljø der i forvejen er udfordret af kapacitetsproblemer – både i forhold til arbejdskraft og materialer, og dertil kommer også usikkerhed omkring krigen i Ukraine og Corona-nedlukninger i Kina,« skriver han.

Læs også: Den røde bølge fortsætter: C25-indekset kun 0,5 pct. fra 'bear market'

Læs også: Sådan kan du gøre sommerhuset til en gylden forretning