Henter kommentarer

Akademikerne og aktierne: 6 råd inden du begynder at investere


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset
Vis mere

 

Historisk set har aktiekulturen været meget begrænset i Danmark, dog begynder negative renter at presse en hel del private investorer ind på aktiemarkedet.

Et studie fra 2019 af Jesper Rangvid viser, at størstedelen af danske privatinvestorer kun holder en aktie.

Mere præcist holder 66 pct. af danskerne én aktie og 16 pct. af danskerne to. Undersøgelsen viser også, at danske aktieinvestorer kan øge deres afkast med 3,1 procentpoint ved at have en veldivercificeret portefølje.

Her ses andelen af investorer, der holder få aktier. Kilde: Florentsen, Nielsson, Raahauge, Rangvid (2019a) Vis mere

En veldiversificeret portefølje vil sige, at man som investor har nedbragt sin risiko ved at sprede den, altså placeret sine æg i flere kurve populært sagt. Michael Møller, Bjarne Graven Larsen og Tom Engsted skrev i 2011 et papir med råd til private investorer, som alle bør læse, inden de springer ud på markedet. Så hvilke råd, bør du have med, inden du investerer i aktier:

  1. Få overblik over din samlede økonomi. Du skal kun købe aktier, hvis din aktieinvestering på sigt forventes at overstige 100.000 kr., hvis du har tilbagebetalt gæld, og hvis du ikke skal bruge pengene inden for en kortere årrække.
  2. Vær ydmyg. Tro ikke, at du (og din rådgiver) er smartere end de andre i markedet.
  3. Pas på dit spillergén. Lad være med at 'spille' med din langsigtede opsparing på aktiemarkedet.
  4. Hold omkostningerne nede, både handelsomkostninger og andre omkostninger. Køb for minimum 20.000 kr. ad gangen.
  5. Køb og behold. En »passiv« strategi giver i længden et bedre afkast end en 'aktiv' strategi.
  6. Spred risikoen, men hold dig til danske aktier. En portefølje bestående af 15-20 aktier fra de større danske børsnoterede selskaber vil passe de fleste.

Disse råd er fra 2011 og utroligt gode tommelfingerregler, man som privat investor bør have med, inden man begynder at investere.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Verden har ændret sig siden 2011, og derfor ville nogle af anbefalingerne nok se lidt anderledes ud i dag, men overordnet er det nok seks råd, de fleste danskere også kan tage i brug i dag.

Det viser sig faktisk, at de fleste danskere ikke vinder meget diversificering ved at investere i udenlandske aktier i forhold til de ekstra omkostninger både i penge og tid, det kræver at investere i udenlandske aktier. Dog skal man som investor være opmærksom på, at det danske marked kun fylder 1 pct. af det samlede totale aktiemarked, og dermed siger man farvel til mange muligheder.

Derudover er det afgørende, at det er globale selskaber, der investeres i, for at denne regel kan holdes.

I forhold til tommelfingerreglen om 20.000 kr. per aktie, så er det relevant at se, hvad der er sket med handelsomkostninger i dag relativt til 2011. Disse er faldet væsentligt, hvilket vil sige, at dette beløb nok også er lavere i dag end i 2011. God aktiejagt!