Henter kommentarer

Danske Bank: Den største opfindelse siden skiveskåret brød


 
Hvad er aktiv og passiv investering?
Vis mere

Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

I sidste uge var jeg i Odense og holde oplæg om investering og kunstig intelligens. Jeg fik hjælp af ChatGPT. Jeg bad om ”10 talepunkter. Gerne med humor.” Det med humoren tog den alvorligt. Så de første bud på talepunkter var blandt andet:

  • Hvis du nogensinde har haft en samtale med en chatbot, har du måske oplevet den "glæde" det er at tale med et væsen, der ikke helt forstår, hvad du siger. Det er som at prøve at kommunikere med en teenager!

Læs også: Eksperter kritiserer ændringer af rentefradrag

  • Mulighedernes verden med ChatGPT er stor! Vi kan bruge det til at generere kreativt indhold som digte, noveller eller endda kunstværker. Hvem ved, måske vil vi snart se en udstilling med malerier malet af en kunstig intelligens – eller måske endda en robot, der laver skulpturer fra genbrugsmateriale og kalder det for "Recyclobot-kunst"!
  • Men hey, vi skal også være forsigtige. ChatGPT er kun så god som den data, den er trænet på. Så lad os ikke give den for meget indflydelse, ellers ender vi med kunstværker, der består af en blanding af Elvis Presley-sange, kattebilleder og dårlige vittigheder om en gås, der går ind på en bar.

Gode pointer og som ChatGPT selv skrev ”med en lille sjat humor”. Jeg fik sporet den ind på, at jeg faktisk var i Odense, og så kom det med i nye talepunkter som dette

  • Vi ved alle, at robot-virksomhederne her i Odense er eksperter i at bygge imponerende maskiner, men kan de også bygge en chatbot, der forstår fynsk dialekt? Det bliver spændende at se, om ChatGPT kan blive en ægte "FynboBot".

Læs også: Se listen: 30 aktier inden for robotter og automatisering

Hvis du ikke allerede har prøvet at bruge ChatGPT, så prøv det! Det er en aha-oplevelse på niveau med den første IPhone. Det er ikke en søgemaskine. Det er et dialogbaseret værktøj og når først man får lært at bruge det, så er mulighederne enorme. Kunstig intelligens bruges allerede mange steder, men med de nye store sprogmodeller er der alligevel sket et kvantespring.

Og det er kun lige begyndt. ChatGPT er rent tekstbaseret, men kunstig intelligens bruges også allerede til at lave billeder og musik. Lige om lidt kan de også lave videoer. Dernæst kommer måske ny medicin, nye materialer... Og kunstig intelligens, der kan forbedre sig selv. Det er den største opfindelse siden skiveskåret brød.

Det er spændende – og måske en lille smule skræmmende.

Det er også en spændende investeringscase. Lige nu er ChatGPT meget hypet og kommer nok til at følge den normale hype cycle, hvor vi nu nærmer os toppen af hypen og snart bevæger os ind i skuffelsesfasen. I vores optik er det heller ikke ChatGPT, der er investeringscasen. Det er kunstig intelligens og ikke mindst brugen af denne.

Læs også: Bill Gates om kunstig intelligens: Pause løser ikke problemerne

En investeringsstrategi er at investere i underleverandørerne, der er ligeglade med, om det er ChatGPT, Bard eller en helt tredje kunstig intelligens, der tager førertrøjen. Kunstig intelligens kan fx betyde et øget forbrug af mikrochips og energi.

Man kan også investere i brugerne af kunstig intelligens. Kunstig intelligens kan komme til at forandre de fleste sektorer og give store effektiviseringsgevinster. Forrentningsmodeller baseret på store mængder data og diagnoser er oplagte kandidater til at bruge kunstig intelligens.

Jeg har fx hørt, at kunstig intelligens tilsat realtidsdata kan erstatte 80 pct. af alle finansielle rådgivere (ups…). Finanssektoren er et godt eksempel på en sektor, hvor potentialet for at bruge kunstig intelligens er massivt. Men andre sektorer, som vi i højere grad opfatter som kreative og mindre datadrevne kan også stå foran store omvæltninger.

Vinderne bliver dem, der forstår at udnytte kunstig intelligens i stedet for at blive kørt over af den.

Kunstig intelligens kan også betyde en ændret livsstil og øget risiko for digital afhængighed med deraf følgende livsstilssygdomme. Behandling og forebyggelse af disse kan også være en investeringscase.

Mulighederne med kunstig intelligens er mange. Også for investorerne.

Læs også: 10 populære aktier, som danskerne især har købt

Læs også: Muligt kæmpe marked - 4 aktier der kan følge med