Henter kommentarer

Danske Bank: I en tid med høje renter på stater foretrækker vi virksomhedsobligationer


 

Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Renterne er steget til nye højder. Renten på 10-årige amerikanske statsobligationer er steget til over 4,6 pct – et niveau som ikke er set siden 2007. 

Herhjemme har den 10-årige statsobligationsrente passeret 3 pct. Rentestigningerne afspejler sidste uges budskab fra en stribe centralbanker, om at de er klar til at holde renterne på et højt niveau i lang tid. 

Det afspejler også, at obligationsmarkedet i stigende grad indregner en blød landing. Stærkere vækst i USA end tidligere forventet kan betyde højere inflation i længere tid og dermed også højere renter.

Inflationsforventningerne er dog faldet lidt på det seneste, så rentestigningerne ser ud til at være drevet mere af Federal Reserve-kommunikation end af stærk vækst og inflation. Endelig har betydelige udstedelser fra den amerikanske stat - efter at gældsloftet blev suspenderet i starten af juni - været en medvirkede faktor til at sende renterne opad.

Læs også: Sydbank indleder skifte af administrerende direktør

Det er i øjeblikket en intens diskussion om, hvorvidt realrenterne er for høje nu, eller om det er de seneste 20 år, der har været en undtagelse. 

Det er en kompleks diskussion, som ikke synes at have noget entydigt svar. Jeg oplever i øjeblikket en voksende usikkerhed om, hvor renterne skal hen, også hos de store investeringsbanker.

Vores forventning er, at vi er tæt på en rentetop, og at renterne gradvist vil falde igen. 

Historien peger på, at 12 måneder efter Federal Reserves sidste renteforhøjelse er den tiårige amerikanske rente normalt faldet omkring en pct. I tilfælde af en hård landing vil renterne muligvis falde mere og give nogle hurtige kursgevinster til obligationsejerne. 

Det skal man ikke forvente i samme grad, hvis vi får en blød landing. Nu hvor den bløde landing er blevet mere sandsynlig, så bliver det altså vigtige at se på, hvad du som investor kan få i løbende rente og i mindre grad satse på kursgevinster.

Selv om renten på statsobligationer er steget til niveauer, der kan synes attraktive, så er statsobligationer også lidt kedelige. Risikoen er meget lav, men det betyder også, at du kan få betydeligt mere i rente andre steder i obligationsmarkedet.

Læs også: Danske Bank: Amerikanske aktier ser interessante ud – ikke mindst small cap

Hvor synes vi så, at du skal lede efter lidt ekstra rente? Vi kan godt lide virksomhedsobligationer. Når du låner til virksomheder i stedet for stater, tager du en højere risiko og får en højere rente. Men hvilke virksomhedsobligationer bør man så købe? 

Vi foretrækker investment grade-obligationer, som er virksomhedsobligationer udstedt af sunde virksomheder med høj kreditkvalitet. Her kan du få et par procent i ekstra afkast. Til gengæld synes vi, at man i øjeblikket skal passe lidt på med high yield-obligationer, som er de mest risikofyldte virksomhedsobligationer. 

High yield obligationer giver godt nok en noget højere rente end investment grade obligationer, men til gengæld er risikoen for, at de virksomheder, der har udsted obligationerne, går konkurs, også en hel del højere.

I øjeblikket er den kompensation, som du får for at tage den ekstra risiko, betydeligt lavere end normalt. Det kan synes underligt, når der er en hel del usikkerhed omkring effekterne af centralbankernes kraftige renteforhøjelser og den bløde landing.

Læs også: Se listen: Sådan er det gået de danske eliteaktier i september

Den merrente, som man får for at investere i high yield i forhold til investment grade, er i øjeblikket på knap 3 pct. I tilfælde af en krise kan dette rentespænd udvide sig markant, da risikoen for konkurser blandt ”high yield” virksomhederne stiger markant. 

Det så vi blandt andet under finanskrisen, hvor investorer i high yield obligationer led store kurstab. Et argument for, at merrenten på high yield i øjeblikket er lavere end normalt er, at mange virksomheder har finansiering på plads, så der først kommer et boom af virksomheder, der skal ud og refinansiere deres lån i 2025. 

De høje renter er således ikke et akut problem for disse virksomheder, men hvis økonomien forværres, så er der en tendens til, at det er virksomhederne i ”high yield” segmentet, der først får problemer. 

Så alt i alt, mener vi, at investment grade er den gode mellemvej, hvor du får lidt ekstra afkast som du får en fair betaling for.

Læs også: Særligt ry holdt stik – så meget tæv fik de danske aktier

Læs også: Centralbank-chef ser risiko for pengepolitisk fejl