Henter kommentarer

Finanskommentar: Forsvarsbudgetter på fremmarch: Europæiske aktier i fokus

(Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix)
(Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix) Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Forsvarsudgifterne står til at stige strukturelt på verdensplan midt i en 'ny normal' med øgede geopolitiske spændinger. Krigen i Ukraine og udsigten til et nyt Trump-præsidentskab har fået især de europæiske lande til at øge målsætningen for deres forsvarskapacitet.

Det betyder også øget omsætning for selskaber, der fremstiller ammunition, F-35-kampfly eller luftforsvarssystemer som Patriots. 

Selv om det er en sektor, som mange investorer tidligere har været tilbageholdende med at investere i, kan det større fokus på forsvarsbudgetterne få investorerne til at vende tilbage til denne tidligere upopulære del af markedet.

De største og fleste forsvarsaktier findes i USA. Det amerikanske luftfarts- og forsvarskonglomerat RTX fører an med en markedsværdi på 140 mia. dollars, efterfulgt af Honeywell og Lockheed Martin.

Men det er de mindre europæiske forsvarsaktier, der har oplevet de største kursstigninger. Den amerikanske rumfarts- og forsvars-ETF ITA har underpræsteret S&P500 i løbet af det sidste år. 

Mange af disse selskaber er også ofte en del af større konglomerater inden for rumfart og luftfart med mindre direkte eksponering for øgede forsvarsbudgetter. 

Imens har Europas mindre og mere koncentrerede forsvarsaktier været i vælten. Italienske Leonardo og tyske Rheinmetall er steget med næsten 100 pct. i løbet af det seneste år, mens norske Kongsberg (75 pct.) og svenske SAAB (50 pct.) med deres velkendte Gripen-kampfly også har oplevet kraftige kursstigninger.

Europa står også til at opleve den største vækst i forsvarsbudgetterne. USA bruger 3,4 pct. af BNP på forsvar, og med 900 mia. dollars er det klart det største budget i verden. 

Mens EU-landene kun bruger 1,5 pct. af BNP i gennemsnit, er regionen ved at indhente det forsømte. Store økonomier som Storbritannien vil føre an ved at øge udgifterne til 2,5 pct. af BNP inden 2030, mens mindre, men mere udsatte lande som Polen har meddelt, at de vil øge deres forsvarsudgifter til helt op til 4,0 pct.

Ifølge McKinsey har de europæiske NATO-lande tilsammen annonceret yderligere udgifter på mellem 700 og 800 mia. euro frem til 2028.

Samtidig har Europa-Kommissionen for nylig præsenteret en strategi for Europas forsvarssektor, herunder et mål om at bruge mindst halvdelen af de nationale forsvarsudgifter inden for EU før 2030, stigende til 60 pct. inden 2035. 

Det kan få mindre europæiske forsvarsaktier til at klare sig bedre end de amerikanske forsvarsgiganter, hvor de ekstra forsvarsbevillinger rækker uforholdsmæssigt længere.

Jakob Westh Christensen, eToros nordiske markedsanalytiker, har næsten ti års erfaring fra de globale finansielle markeder, bl.a. fra Deloitte Corporate Finance og Danmarks Nationalbank. Han er uddannet fra Copenhagen Business School og er en regelmæssig kommentator på de danske, nordiske og globale finansielle markeder

Læs også: FLSmidth skuffer på en række vigtige nøgletal

Læs også: Aarsleff opjusterer forventningerne