Henter kommentarer

Henrik Henriksen: Rentemarkedet varsler recession

Lempelige kreditvilkår og et løft i forbrugertilliden i de seneste 6 måneder er med til at stimulerer både boligefterspørgsel, forbrug og beskæftigelse.
Lempelige kreditvilkår og et løft i forbrugertilliden i de seneste 6 måneder er med til at stimulerer både boligefterspørgsel, forbrug og beskæftigelse. Foto: LUCY NICHOLSON
Vis mere

Rentekurven inverterede igen her i starten af februar: Rente på 10-årige amerikanske statsobligationer faldt under renten på 3 måneders papirer.

Det har historisk været et varsel om, at en recession nærmer sig, formentlig fordi det afspejler, at pengepolitikken er for stram, og de lange obligationsrenter bedre end centralbankchefer i Fed ved hvor amerikansk økonomi er på vej hen.

Historisk har forløbet op til en recession typisk været som følger: Rentekurven inverterer (typisk 15 måneder før en recession),
virksomhedernes margins topper (14 måneder før), forbrugertilliden topper (13 måneder før), arbejdsløsheden bunder (9 måneder før), S&P 500 indekset topper (6 måneder før) - og så rammer recessionen.

De to første varselskud er affyret: Rentekursen er inverteret, og S&P 500 selskabernes driftsmargins er faldet i 2019. Det store spørgsmål er, om stopuret for den næste amerikanske recession allerede er sat i gang? Jeg tillader mig stadig at tvivle.

To vigtige kendsgerninger:

  • Den amerikanske centralbank ønsker at stimulere inflation og beskæftigelse – ikke det modsatte som det ofte har været tilfældet, når rentekurven er inverteret. Centralbankchefen Powell peger på, at inflationen i en årrække har været for lav, og at arbejdsløsheden kan falde yderligere, fordi der stadig er mange, der står udenfor den amerikanske arbejdsstyrke i et internationalt perspektiv.

 

  • Kreditvilkårene er fortsat lempelige overfor både husholdninger og virksomheder. Rent faktisk er låneomkostningerne faldet for både boligkøbere og virksomheder de seneste 6 måneder, som følge af de faldende renter – og inverteringen af rentekurven. Bankerne og kreditmarkederne er ”open for business”, og rentebyrden i husholdningerne er tæt på det laveste i mere end 30 år og også under gennemsnittet i virksomhederne.

 

Boligmarkedet og husholdningerne holder kursen

Dertil kommer, at den vigtigste af alle indikatorerne – stigende arbejdsløshed – ikke er opfyldt. Jeg ved godt, at beskæftigelsen relativt sent på skift i konjunkturerne. Men den er sammen med boligmarkedet i USA de store supertankere, som sætter retningen for økonomien.

Lempelige kreditvilkår og et løft i forbrugertilliden i de seneste 6 måneder er med til at stimulerer både boligefterspørgsel, forbrug og beskæftigelse.

En af de bedste ledende indikatorer for jobmarkedet – de ugentlige initial unemployment claims – faldt i sidste uge til det laveste siden april 2019 og sender ikke signaler om, at arbejdsløsheden skal til at stige.

Virksomhederne har været tilbageholdende med investeringer i de senest 2-3 kvartaler, bl.a. pga. den usikkerhed, handelskrigen har skabt.

Men de seneste måneder har nøgletallene både i USA og i resten af verden signaleret en vending vækstmomentum til det positive.

Corona virus vil give et negativt stød til økonomien

Så kom udbruddet af coronavirus, som uden tvivl i en periode vil påvirke væksten negativt, især i Kina men også i resten af verden.

Der er både de direkte effekter af faldende forbrug og investeringer i Kina, færre kinesiske turister og globale forsyningskæder, der bliver forstyrret, og de negative effekter på resten af verden.

Det store spørgsmål er, hvor hurtigt de kinesiske myndigheder får kontrol med situationen. Ved Sars-krisen i 2003 bundede aktiemarkedet samtidigt med, at det daglige antal nye smittede toppede.

Der er stor usikkerhed om antallet af smittede i Kina. Antallet af smittede udenfor Kina er forholdsvis lavt, og væksten i antallet af nye tilfælde har været aftagende de seneste dage.

I skrivende stund ser det ud til at det daglige antal nye smittede i Kina toppede den 4. februar (målt ved den oprindelige testmetode), selvom det selvfølgelig er en meget usikker prognose.

Den kinesiske præsident har i denne uge signaleret, at det er vigtigt at man holder fast i de økonomiske mål for i år, og det varsler flere økonomiske stimulanser fra de kinesiske myndigheder.

Den dag en invertering af rentekurven går hånd i hånd med en krigerisk amerikansk centralbank og en stramning af kreditvilkårene, er jeg med på at flage den næste recession.

Men indtil da vil en kombination af lempelig pengepolitik, flere kinesiske stimulanser og en amerikansk præsident, hvis chancer for genvalg er tæt knyttet til en stærk økonomi, understøtte væksten – og aktier vil have overhånden i forhold til
obligationer.