Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Småfisk åd en haj, og nu er der kaos på globale aktiemarkeder


 
Ovenfor kan du få mere at vide om det amerikanske S&P 500-indeks.
Vis mere

Børshistorien har tilføjet sig selv endnu et fascinerende kapitel. Med selskabet Gamestop som kampscene har de små investorers opgør med store hedgefonde givet reaktioner på højeste plan i Washington DC og på aktiemarkeder verden over. Også i Danmark.

Verdensordenen er forandret på de finansielle markeder. Store ord, men den er god nok. Ved første øjekast lignede den oprørske stemning blandt private investorer i et forum på et socialt medie ellers endnu et kuriøst indslag i en tid, hvor vilde kursudsving i mindre aktier er blevet normen frem for undtagelsen.

Men krigen mellem de små fisk på handelsplatforme og de store hajer på Wall Street har store konsekvenser både på regulatorisk, politisk og finansielt niveau.

Hvis du skulle have misset selve forløbet, vender jeg tilbage med forklaringen senere i denne kommentar. Det korte af det lange er, at hedgefonden Melvin Capital satsede stort på at spekulere i kursfald i aktien Gamestop. Men private investorer koordinerede et modangreb ved i samlet flok at købe aktier op, hvilket sendte kursen op med flere tusinde procent. Nu står Melvin Capital til at miste milliarder af dollar og risikere at krakke i et såkaldt short squeeze.

Vis mere

Et short squeeze, altså en situation, hvor spekulation i kursfald går galt og i stedet medfører en lavine af købsordrer, ser vi med jævne mellemrum på markedet. Men ikke siden aktiemarkedets fødsel tilbage i 1600-tallets Amsterdam har man set en lignende situation, hvor de i den grad lægger arm med de store og ser ud til at vinde stort. Onsdag i den forgangne uge ramte de finansielle effekter også Danmark. Ud af det blå styrtdykkede store danske aktier som A.P. Møller - Mærsk, Vestas og Ørsted.

Forbunde kar

En af de største børsmæglere på Fondsbørsen fortæller til Euroinvestor, at årsagen ikke direkte kan kobles til problemerne i Melvin Capital og Gamestop. Men indirekte i høj grad. Markederne er forbundne kar, og når alle kan se, hvor galt en shortposition kan gå, fik det hedgefonde helt generelt travlt med at drosle ned for eksponeringen til aktier generelt - både i de lange og korte positioner. Et klassisk risk-off-udsalg.

Store udenlandske, langsigtede kapitalforvaltere med fokus på globale aktier tog samme beslutning. Og hvis man som for eksempel en hollandsk pensionskasse eller lignende kigger ned over porteføljen, kan man konstatere, at danske aktier i det seneste år har givet et fantastisk afkast samt, at prissætningen måske synes lidt anstrengt. Det er ikke en svær beslutning at tage profitten fra det danske marked, sælge ud og over vente til, at røgen har lagt sig. I 2020 var Fondsbørsen verdens stærkeste aktiemarkedet - i 2021 er det faktum blevet vores akilleshæl.

Alt imens markedet dirrer af nervøsitet, har det amerikanske børstilsyn valgt at se nærmere på det forum, Wallstreetbets, på det sociale medie Reddit, hvor de private investorer angiveligt koordinerede købsordrerne. Var der tale om kursmanipulation? Spurgte de store amerikanske mainstream medier. Herhjemme vil det danske Finanstilsyn nu også sætte fokus på private investorers adfærd.

Den vilde spekulation foregår mestendels på den gratis handelsplatform Robinhood, som torsdag måtte få indskudt enorme midler, da mange af investeringerne i Gamestop er gearede. Samtidig mærkede de også interessen fra børstilsynet og valgte på et tidspunkt at lukke for handlen med Gamestop.

Washington blander sig

Småfiskene var om muligt endnu mere rasende. Demokratiseringen af det finansielle marked bliver bremset af eliten. Igen. Sådan kunne den pæne udlægning af de rasende kommentarer lyde.

I Washington DC er de to profilerede politikere Alexandria Ocasio-Cortez fra Demokraterne og Ted Cruz fra republikanerne gået ind i kampen og støtter om de små investorer. Fra Det Hvide Hus vil præsident Joe Biden har forløbet af undersøgt.

En kriseramt forhandler af computerspil, et internetforum og en hedgefond har kastet velkendte strukturer overbord. Hvor vi ender ved ingen. Men mere end noget andet fortæller hele sagen, at aktiemarkedet er rødglødende. Situationen er kaotisk.