EuroInvestors guide til Investeringsforeninger

EuroInvestor og Kirstein Finansrådgivning giver dig nu adgang til nyttige informationer om alle investeringsforeninger og afdelinger i Danmark, der har interesse for den private investor.

Med guiden er du godt rustet til at finde vej gennem junglen af afdelinger, så du vælger den afdeling, der passer bedst til dine behov og ønsker. Du kan sammenligne de enkelte afdelingers afkast direkte med hinanden og se hvor godt afdelingerne klarer sig i fht. sammenlignelige indeks.

Når du har foretaget dit valg og købt investeringsforeningsbeviser i en afdeling, kan du via guiden holde dig løbende orienteret om kursudviklingen. Desuden kan du læse artikler af eksperter og porteføljemanagere, der sætter fokus på de sektorer og geografiske områder, du har investeret i.

Brug oplysningerne du finder her i guiden som inspiration inden du køber dit næste investeringsbevis. For gode afkast kommer ikke af sig selv, og der kan være store forskelle i hvor gode de enkelte afdelinger er til at forvalte dine penge.

Find afdelingen der passer dig

Via søgefunktionen kan du hurtigt finde frem til de afdelinger, som du finder interessante og samtidig passer til din risikoprofil. Der er altid en risiko for at tabe penge, når du køber investeringsbeviser - det er vigtigt at gøre sig klart.

I guiden er risiko opdelt i 5 niveauer: Lav, moderat, middel, høj og meget høj.

Afdelinger der investerer i obligationer er kendetegnet ved lav risiko mens afdelinger, der investerer bredt i danske, europæiske eller globale aktier, har middel risiko. Er du til meget høj risiko, er afdelinger med fokus på specifikke sektorer en mulighed - f.eks. IT eller bioteknologi.

Oftest følger afkast og risiko hinanden. Jo lavere risiko - desto større sikkerhed er der for at din investering udvikler sig stabilt. Dvs. du overraskes ikke pludseligt af, at din investering er faldet 10% over natten. Ved investering i afdelinger med høj risiko, er det vigtigt at investere langsigtet, netop fordi afdelingen kan opleve flere års tilbagegang, som derefter følges af et enkelt jubelår. Afdelinger der har investeret i japanske aktier er et eksempel på dette fænomen. 2000 var ikke noget særlig godt år for japanske aktier. Nikkei 225, som er det japanske svar på OMXC20-indekset, faldt sidste år med knap 30%. Men ses investeringen over de seneste 3 år, er Nikkei 225 steget godt 20%.

ønsker du at teste din risikoprofil, kan du gøre det i %=JUMP|TestAnswer|Din Profil=%.Testen er kun vejledende og det anbefales, at du henter yderligere information om din risikoprofil hos din finansielle rådgiver, hvis du ikke har investeret før.

Brug ordbogen

Ord som benchmark, merafkast og sharpe ratio har hidtil været forbeholdt professionelle rådgivere, der ønskede at imponere omverdenen med en masse fine betegnelser. Ord, der ofte bare dækker over simple sammenhænge, som det ikke kræver længerevarende studier for at lære. Støder du derfor ind i ord og betegnelser du ikke har set før, er hjælpen lige ved hånden via guidens%=JUMP|InvOrdforklaring|ordforklaring=%. I det månedlige nyhedsbrev forklarer vi desuden nogle af de vigtige begreber mere uddybende.

Hold dig løbende orienteret

For at du opnår det højeste afkast af dine investeringer, er det en fordel at følge lidt med i, hvad der sker på finansmarkederne. Desuden bør du ikke altid vælge den investeringsforening, der er tilknyttet din bank, da banken ikke altid varetager dine interesser, men bankens egne. Ved at tilmelde dig%=JUMP|EuroInvestorNews|nyhedsbrevet=% tilknyttet guiden, hente information via %=JUMP|Nyheder|EuroInvestors Nyhedsoversigt= % samt løbende læse analyser fra førende eksperter og porteføljemanagere i%=JUMP|InvIgang|oversigten=%, er du godt rustet til at investere.

Hvad er en investeringsforening?

En investeringsforening er en gruppe af investorer, der ønsker at investere i et fællesskab i stedet for at handle de enkelte aktier og obligationer selv. Investorer som f.eks. dig og din nabo overlader det til investeringsforeningen at placeres Jeres opsparing i de bedst mulige værdipapirer. Investeringsforeningen køber så oftest 30-50 forskellige værdipapirer, så der sker en risikospredning i porteføljen.

Investeringsforeningerne er i kraft af deres ekspertise på mange områder og deres mulighed for at investere i flere aktier, ofte et godt alternativ til at købe aktier eller obligationer selv. Specielt hvis du ønsker at investere i specielle brancher eller i udenlandske værdipapirer, kan det være en fordel at overlade dele af din opsparing til en investeringsforening.

At købe investeringsbeviser i den afdeling, du endelig har fundet frem til, må dog ikke betragtes som en sovepude for din investering. F.eks. kræver investering i IT eller bioteknologi, at du følger lidt med i, hvad der sker på finansmarkedet. I 2000 lykkedes det flere investeringsforeninger at få mange til at investere i IT-aktier, hvor kursen var på det allerhøjeste. Flere nåede efterfølgende ikke at få solgt beviserne igen, hvilket har medført tab på 50% eller mere. Du kender sikkert selv nogle, der tabte penge sidste år på IT-aktiernes markante fald. Sørg derfor for at holde dig orienteret via EuroInvestors investeringsforeningsguide og hent inspiration, der hvor du normalt får hjælp, når det drejer sig om dine penge.

Investeringsforeningerne har de seneste år oplevet et sandt boom i tilstrømningen af nye medlemmer og midler. I 2000 er ca. 600.000 danskere medlemmer af en eller flere af de 19 investeringsforeninger og det samlede beløb investeringsforeningerne forvalter er knap 300 mia. kr.

Investeringsstrategi og fokusområder

Investeringsforeningerne udbyder forskellige afdelinger. F.eks. har Carnegie WorldWide de fire afdelinger: Globale aktier, Danske aktier, Danske obligationer samt Internet. For at sprede din risiko, bør din investering være bredt fordelt på obligationer og aktier - herunder en blanding af temaer og geografiske områder.

Hvilke afdelinger er de bedste?

Under den enkelte afdeling finder du seks afkast- og risikonøgletal baseret på historiske informationer. For en afdelings succes kan ikke måles på afkastet alene. De bedste porteføljemanagers er dem, der forstår at omsætte risikoen til afkast. Sharpe ratio og Information ratio er to nøgletal, der ser nærmere på dette forhold. En god porteføljemanager har høje værdier i de to nøgletal. Så selvom det er nemmest altid kun at fokusere på afkastet, er det en god ide at kaste et blik på Sharpe ratio og Information ratio, også inden du foretager et køb. Det sparer dig måske for dårlige oplevelser med din investering senere hen.

Omfattende afkastoplysninger

Afkast- og risikonøgletallene er beregnet på basis af Investeringsforeningsrådets (IFR) afkaststatistik. IFR er investeringsforeningernes brancheorganisation. Guiden anvender generelle sammenligningsindeks (Referenceindeks) for de enkelte aktivtyper med henblik på at lette sammenligninger mellem de forskellige afdelinger. I de tilfælde, hvor afdelingernes eget sammenligningsindeks (benchmark) afviger fra guidens, er det nævnt i oplysningerne om de enkelte afdelinger.

Nu er det bare at komme i gang

Det er vores ønske og målsætning med Investeringsforeningsguiden her på EuroInvestor at give den private investor de bedste forudsætninger for at spare op via investeringsforeningsbeviser.

Informationen du finder i guiden, må dog ikke på nogen måde opfattes som en opfordring til køb, men skal alene ses som inspiration inden du foretager dit investeringsvalg. Og husk, at fordi en afdeling historisk har klaret sig godt, er det ikke en garanti for høje fremtidige afkast.

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
24. august 2019 00:55:17
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190819.1 - EUROWEB5 - 2019-08-24 00:55:17 - 2019-08-24 00:55:17 - 1 - Website: OKAY