Henter kommentarer

1000-kronesedlen afskaffes


1000-kronesedlen afskaffes.

Det oplyser Nationalbanken torsdag på et pressemøde.

»Med danskernes ændrede betalingsvaner er der ikke længere brug for 1000-kronesedlen, og i praksis kan den endda være svær at anvende til betalinger. Og så lytter vi naturligvis også til de bekymringer og ønsker, der er fra politiet, den finansielle sektor og detailhandlen i forhold til 1000-kronesedlen,« lyder det fra Christian Kettel Thomsen, der er nationalbankdirektør, i en pressemeddelelse.

Den store seddel vil være ugyldig efter den 31. maj 2025. 

Afskaffelsen af 1000-kronesedlen sker som et led i forberedelsen til en ny seddelserie, der skal udkomme i årene 2028 og 2029. Det er i »fælles forståelse« med erhvervsministeren at Nationalbanken har besluttet, at den nye seddelserie ikke kommer til at indeholde 1000-kronesedlen.

»For at sikre, at kontanter også fremover er et sikkert og effektivt betalingsmiddel, må pengesedlernes udformning og sikkerhedselementer være på forkant med den teknologiske udvikling. Det er det, vi vil sikre med en ny seddelserie, og det er helt i tråd med, at der historisk er blevet udviklet nye serier, i takt med at teknologien har udviklet sig,« siger Christian Kettel Thomsen.

Det er også blevet besluttet, at alle pengesedler udstedt før 2009, bliver udfaset. 

Normalt har der herhjemme ikke været praksis for, at ældre pengesedler er blevet gjort ugyldige, men det kan være vanskeligt for borgere at benytte ældre sedler som betalingsmiddel, da eksempelvis butikspersonale ikke altid er trygge ved at tage imod sedler, de ikke kan genkende, er en af argumenterne fra Nationalbanken.

»De gamle sedler er vanskelige at håndtere for detailhandlen og for bankerne, fordi sedlerne ikke lever op til nutidens standarder. Derfor har vi besluttet, at det er mest hensigtsmæssigt at tage de gamle sedler ud af cirkulation. Når den nye seddelserie sendes på gaden i 2028-29, vil også den nuværende serie med broer og oldtidsfund blive udfaset efter en periode, så vi kun har én gyldig seddelserie,« lyder det fra nationalbankdirektøren.