14 mar: Aktier/middag: Pandora tager toppen i grønt C25
14 mar: EU aner ikke hvordan man bliver undtaget fra USA-told
14-03-2018 11:47:59

Italien/Nykredit: Markedet har vænnet sig til politisk rod

Italien

Markedet har efterhånden vænnet sig til politisk usikkerhed i Italien, men det seneste valg og de nuværende forhandlinger om regeringsdannelsen ser alligevel mere rodet ud end ventet.

Det vurderer Frederik Engholm, der er chefstrateg hos Nykredit. Politisk usikkerhed og udsigterne til at få en sammensat regering, der er længere ude på fløjene, er dog ikke noget, der vil afspore opsvinget i den europæiske økonomi, vurderer han.

- Det har nok hele tiden været forventningen, at det her skulle blive noget snask. Allerede op til valget var der ikke noget, der tegnede til, at vi ville få et klart flertal. Det lå allerede i kortene, og dermed også at vi skulle have et samarbejde på tværs af de grupperinger, der er lavet, siger chefstrategen til Ritzau Finans.

Frederik Engholm fortæller, at det gode valg for Femstjernebevægelsen, som fik 32 pct. af stemmerne, og for Ligaen, der fik omkring 17 pct. af stemmerne, var overraskende.

- Styrkeforholdet på højrefløjen tippede til nationalisternes fordel, da Ligaen blev det største parti på fløjen. Det betød, at der var et skift over mod populisterne frem for magt til nogle af dem, der var lidt tættere på centrum, siger han.

INGEN STOR MARKEDSPÅVIRKNING

Markederne ser dog ikke ud til at have ladet sig påvirke synderligt af valgresultatet og de efterfølgende forhandlinger, fortæller Frederik Engholm.

- Forhåbningerne om, at vi efter valget ville få en meget slagkraftig italiensk regering, der havde en klar plan om at løse de strukturelle problemer, har aldrig rigtig være realistiske, siger han og fortæller, at det scenarie efter valget og undervejs i de igangværende forhandlinger er blevet endnu mere urealistisk.

- En af de løsninger, der er på tapetet, er en enhedsregering, hvor alle store partier stille op med kandidater. For mig at se kan det betyde, at man ikke kan lave de ulykker, man ellers kunne havde frygtet, men at man heller ikke kommer nogen som helst vegne med at ændre noget, der er afgørende for at landet blive mere dynamisk, fortsætter han.

MINDRE UDTALT EU-SKEPSIS

Han fortæller, at flere af partierne i dag har en mindre udtalt skepsis over for EU og euroen end for bare tre måneder siden. Han forventer derfor ikke, at der er en forfatningsændring og en efterfølgende afstemning om euroen på tapetet.

- At partierne kunne få nok magt til at sætte gang i en sådan afstemning, var måske det, der var markedets allerstørste frygt. Det ville skabe en masse problemer for italienske banker og selskaber og skabe skel gennem hele eurozonen, siger Frederik Engholm.

Idéen om at reformere og videreudvikle eurosamarbejdet, som regeringen i både Tyskland og Frankrig taler for, bliver dog besværliggjort af en italiensk regering, der ser ud til at kunne komme til at bestå af mere EU-skeptiske partier.

STATSGÆLD OG TYNGEDE BANKER

Italien døjer med en statsgæld, der er på mere end 130 pct. af landets bruttonationalprodukt. Nogle af de partier, der løb med mange af stemmerne, har talt om planer, der i princippet vil øge det offentlige forbrug og dermed gælden yderligere, men det scenarie tror Frederik Engholm bliver en realitet.

Han tror dog heller ikke på, at en ny regering for alvor vil tage fat på gældsudfordringen.

- Idéen om at Italien får nedbragt gælden meget markant er nok også naiv, siger han.

- Kombinationen af, at Italien ikke får fikset de langsigtede problemer, og formentlig i lang tid endnu sidder med et rodet politisk system og en høj statsgæld, gør, at det nok vil være et land, der er meget udsat, når den næste krise rammer, siger chefstrategen.

Ifølge Frederik Engholm har den italienske økonomi dog været i bedring de seneste år, hvor der er blevet skruet ned for det offentlige forbrug for at reducere noget af gælden, og der er blevet lappet flere huller i banksystemet, hvor dårlige lån er blevet realiseret og fyldt ny kapital ind.

- Det er ikke, fordi man har fået det løst endnu, men det er ikke længere et lige så akut problem. De italienske banker ser også ud til at have det bedre, siger han.

Han peger på, at der også fortsat er andre udfordringer med eksempelvis en stor ungdomsarbejdsløshed.

/ritzau/FINANS

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
16 sep
OMXC25
Putin kan lukke samtlige banker i Europa blot ved at sende nogle penge igennem dem, og bagefter lækk..
29
10:39
 
Jeg har været med som skribent her på EI siden 2012 og jeg har haft mange gode øjeblikke ved at være..
24
18 sep
BIOPOR
BioPorto - InvestorDagen 18.september 2018 Jeg deltog til præsentationen af BioPorto ved CFO Ole ..
24
18 sep
PNDORA
.....lyder ikke for klogt. Nu har vi været under pres fra shortere i lang tid i Pandora som fik bank..
20
15 sep
DANSKE
...og jeg kan supplere, man skal ikke tro på mennesker der er maniske eller totalt besatte af en giv..
16
16 sep
BAVA
Bava var sat op til en næsten perfekt IHS, der ville sende den op i ca. 225.   Men så kommer der lig..
14
13 sep
OMXC25
Jeg var i London i de år. Jeg kom forbi Lehman Brothers hver morgen og aften ude i Cannary Wharf. De..
14
15 sep
BAVA
Hvilken af de to links forklarer, at Bavarian faldt 6%? Er det fordi de fik et nyt patent, eller er ..
13
17 sep
BAVA
dette er en delvis gentagelse af mit indlæg fra weekenden Min tilgang til den er at jeg ikke forstå..
12
15 sep
DANSKE
Det du skriver er da voldsomt selvmodsigende. Muligt 6212 får ret, men indtil videre er de ikke ankl..
12

Aktier/tendens: Danske Bank og Mærsk stjæler billedet

19-09-2018 08:24:00
Danske Bank og A.P. Møller-Mærsk vil på hver sin baggrund tage en stor del af opmærksomheden på det danske aktiemarked onsdag. Men også Ørsted vil blande sig i løjerne.Danske Bank-ledelsen fremlægger konklusionerne af en intern undersøgelse af den omfattende hvidvask af penge, der er foregået i Danske Banks estiske filial. Samtidig offentliggør A.P. Møller-Mærsk en længe ventet større organisation..

Coloplast/dir: Skift i ambitionsniveauet er afgørende for væksten

18-09-2018 15:10:18
Den danske medicokoncern Coloplast har taget de første skridt i strategien om at få højere priser for klinisk dokumenterede produkter, og det kommer til at spille en afgørende rolle for selskabets vækst i fremtiden.- Det er ekstremt vigtigt. Vi opfatter det her skifte i ambitionsniveauet som afgørende for, at vi kan forøge vækstmomentum, siger Kristian Villumsen, der er direktør for den kroniske f..

Mærsk/analytikere: Frasalg trak lidt ud men er nu så godt som i mål

18-09-2018 13:45:01
Når A.P. Møller-Mærsk næste år er klar til at sende Maersk Drilling, som ejer rigge og skibe, der borer efter olie og gas til havs på vegne af olieselskaberne, på børsen som et selvstændigt selskab, er koncernen også så godt som i mål med den ene del af strategien, som blev lanceret i 2016.På lørdag er det præcis to år siden, at Mærsk løftede sløret for en ny strategi, der skulle være med til at t..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Aktier/tendens: Danske Bank og Mærsk stjæler billedet
2
Pandora/Sydbank: Lav værdisætning kan udnyttes af kapitalfonde
3
Danske Bank: Tusindvis kunder er indberettet til myndighederne - NY2
4
Tirsdagens aktier: Pandora mistede lidt af pusten i grønt C25
5
Danske Bank donerer 1,5 mia. fra hvidvaskportefølje og nedjusterer-NY2

Køb- og salgsanbefalinger

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Berlingske Media 2018  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
19. september 2018 12:29:09
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20180919.1 - EUROWEB7 - 2018-09-19 12:29:09 - 2018-09-19 12:29:09 - 1 - Website: OKAY