13 jun: USA: Udsigt til ekstra renteforhøjelse skyldes et medlem
14 jun: William Demant/Mainfirst: Hæver kursmålet med over 30 pct.
13-06-2018 20:49:17

USA: Centralbank hæver renten - ser to forhøjelser mere i år - NY2

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag helt som ventet hævet sin toneangivende rente, federal funds rate, med 25 basispoint, eller et kvart pct.point, til intervallet mellem 1,75 og 2,00 pct. Samtidig signalerede centralbanken, at man er på vej med to renteforhøjelser mere i år. I så fald vil man nå op på fire af slagsen mod tre, som banken ellers har indikeret efter rentemøderne både i december sidste år og marts i år.

Det fremgår af centralbankens rentemeddelelse i kølvandet af et todages rentemøde, tirsdag og onsdag.

Det er anden gang i 2018, at Federal Reserve hæver sin rente. Senest skete det efter rentemødet den 21. marts i år, hvor man også løftede renten med 25 basispoint til intervallet mellem 1,50 og 1,75 pct.

Af onsdagens rentemelding udlægges det, at der er udsigt til yderligere to renteforhøjelser i 2018, så centralbanken samlet når op på fire i år. Det fremgår af det såkaldte dotplot-diagram, hvor cheferne for Federal Reserve, indikerer deres forventninger til rentens udvikling de kommende år. Altså centralbankens egen fremskrivning af renten eller rentebanen. Selv om det er en af de store nyheder i onsdagens melding, så er det dog resultatet af, at blot et medlem mere af bankens styrekomite, Federal Open Market Committee, nu ser en ekstra renteforhøjelse, skriver Bloomberg News. Otte af de 15 medlemmer af FOMC venter nu, at det bliver nødvendigt med fire renteforhøjelser i alt i 2018. I marts var tallet syv, og i december 2017 var det fire.

- Komiteen forventer, at yderligere gradvise forhøjelser i målintervallet for federal funds rate vil være på linje med vedvarende ekspansion af den økonomiske aktivitet, stærke arbejdsmarkedsbetingelser og inflation nær komiteens symmetriske 2 pct. mål på mellemlang sigt, skriver banken i sin rentemeddelelse.

Udover to renteforhøjelser mere i 2018, så er der i styrekomiteen flertal for yderligere tre renteforhøjelser i 2019 samt en yderligere stramning i 2020. Det vil betyde, at bankens toneangivende rente til den tid vil ligge i intervallet mellem 3,25 og 3,50 pct.

Renteforhøjelsen onsdag kom ikke som en overraskelse, og den var da også enstemmig, da alle otte medlemmer af styrekomiteen stemte for. Handelen med fed funds-futuren indikerede forud for beslutningen, at markedet så en sandsynlighed på 84 pct. for en renteforhøjelse på 25 basispoint.

En rundspørge foretaget af The Wall Street Journal til 56 amerikanske økonomer pegede med enstemmighed ligeledes på en renteforhøjelse på et kvart pct.point. Også Bloomberg News havde spurgt en lang række økonomer, og her var det 92 ud af 92, som ventede den nu annoncerede renteforhøjelse.

I meddelelsen onsdag fra Federal Reserve droppede bankens styrekomite den hidtidige formulering, som har været med i de seneste fire år, om at renten ventes at blive holdt under neutralt niveau "i nogen tid".

Centralbankens økonomiske prognose er nu også mere optimistisk end tidligere. Federal Reserve ser nu, at den amerikanske økonomi vil vokse med 2,8 pct. i år mod tidligere 2,7 pct., og man venter, at arbejdsløsheden, som allerede er rekordlav, vil falde til 3,6 pct. i år og til 3,5 pct. i 2019. Senest var centralbankens prognose her på 3,8 og 3,6 pct.

Amerikansk økonomi har da også fint gang i hjulene. Med en BNP vækst i første kvartal på 2,2 pct. i forhold til fjerde kvartal 2017. Det samme vidner hver eneste jobrapport for tiden om også om. I april faldt arbejdsløsheden til 3,9 pct., og mange økonomer løftede på øjenbrynet ved det tal. Det laveste i næsten 18 år. Nogen tog også notits af, at antallet af jobopslag i USA på 6,7 mio. i april var større end antallet af officielt ledige på 6,3 mio. - for første gang siden man begyndte at tælle jobopslagene i 2000. I maj faldt arbejdsløsheden så yderligere til 3,8 pct. Det laveste siden april 2000, og ellers skal man tilbage til 1969 for at finde samme lave niveau.

De lave arbejdsløshedstal kommer trods en fortsat moderat vækst i de amerikanske lønninger, og mange økonomer forventer, at arbejdsmarkedet må opleve knaphed, hvilket vil sende lønninger og inflationen opad. Federal Reserves chefer har dog i en lang række kommentarer fremhævet "en slæk" i arbejdsmarkedet, som forklaring på, at lønningerne fortsat ikke stiger. Seneste Beige Book, en anekdotisk samling af indtryk fra økonomien i Federal Reserves 12 distrikter, pegede dog på knapheder inden for visse områder.

Den amerikanske inflation, set på Federal Reserves foretrukne mål, PCE Core, viste senest i april en årsstigning på 1,8 pct. mod 1,9 pct. i marts. Helt som ventet blandt økonomerne, ifølge Bloomberg News. Federal Reserves "symmetriske" inflationsmål lyder på 2,0 pct. om året.

/ritzau/FINANS

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 aug
PNDORA
Foerst den ene vej 📈 og saa den anden vej 📉 og tju og tju og skomagerdreng... 🎶 Jeg er helt overb..
26
14 aug
VELO
Vi har diskuteret markedet for immunosuppressive medikamenter før, og jeg har i et tidligere indlæg ..
23
16 aug
GEN
Det er interimdata vi venter på og altså ikke det fulde data sæt - kigger vi på de tre andre fase II..
19
17 aug
VELO
Q2-18 er udkommet og jeg har fået set lidt på regnskabet. Overordnet set fulgte selskabets resultat ..
18
15 aug
VELO
Bare t.o. Jeg taler efter planen med Craig Collard i eftermiddag og sender en artikel ud i morgen.  ..
18
13 aug
VELO
Husk at markedet er gigantisk! Astellas' to produkter AstagrafXL og Prograf solgte for ca. 12 mia. k..
18
15 aug
 
Endnu et fantast firma på First North...og denne gang med det flatterende navn Hypefactor...   Når m..
16
13 aug
VELO
Dette er på alle måder et super regnskab. jeg er helt enig med dem der forventer endnu en opjusterin..
16
13 aug
PNDORA
22,8 mia. kr. i 2017 synes smykkerne var pæne. det tæller mere end din ene mening
16
14 aug
VELO
Svar fra Kevin Grønnemann, Medwatch.....   Mange tak for din mail og for jeres forslag.   Det er nog..
14

Mærsk/CEO: Ocean-forretningen vokser lidt mere end ventet

17-08-2018 12:31:33
Containerfragten til søs voksede lidt mere end markedet i andet kvartal i år for A.P. Møller-Mærsk, og det var bedre end ventet.Sådan lyder det fra Søren Skou, der er administrerende direktør hos Mærsk, på et pressemøde efter offentliggørelsen af regnskabet fredag morgen.- En vigtig pointe er, at vi vokser med markedet - faktisk en lille my mere end markedet. Vi havde forventet, at vores volumener..

Maersk Drilling kan blive den nye olieaktie i C25-indekset

17-08-2018 11:00:05
Når Maersk Drilling næste år kommer på børsen i København, vil selskabet sandsynligvis få en markedsværdi, som giver plads i det toneangivende C25-indeks.A.P. Møller-Mærsk har fredag besluttet at udskille Maersk Drilling i en selvstændig børsnotering, da det ikke er lykkedes med at sælge selskabet til anden side.Maersk Drilling, der driver en større flåde af borerigge og boreskibe, er bogført til ..

Novo Nordisk køber Ziylo i handel til potentielt 800 mio. dollar

17-08-2018 08:39:12
Medicinalkoncernen Novo Nordisk har netop opkøbt det britiske selskab Ziylo.Novo opnår dermed de fulde rettigheder til Ziylo's glukosebindende molekyler i de tidlige stadier. Det er en overtagelse, der skal foregå trinvis, og den har en potentiel handelsværdi på over 800 mio. dollar, oplyser Novo Nordisk i en pressemeddelelse.Ved købet har Novo overtaget hele den samlede aktiebeholdning og har der..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge

Køb- og salgsanbefalinger

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Euroinvestor A/S 2018  Disclaimer  |  Cookie- og privatlivspolitik  |  Persondatapolitik
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
20. august 2018 01:00:38
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20180816.1 - EUROWEB4 - 2018-08-20 01:00:38 - 2018-08-20 01:00:38 - 1 - Website: OKAY