13 jun: USA: Udsigt til ekstra renteforhøjelse skyldes et medlem
14 jun: William Demant/Mainfirst: Hæver kursmålet med over 30 pct.
13-06-2018 20:49:17

USA: Centralbank hæver renten - ser to forhøjelser mere i år - NY2

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag helt som ventet hævet sin toneangivende rente, federal funds rate, med 25 basispoint, eller et kvart pct.point, til intervallet mellem 1,75 og 2,00 pct. Samtidig signalerede centralbanken, at man er på vej med to renteforhøjelser mere i år. I så fald vil man nå op på fire af slagsen mod tre, som banken ellers har indikeret efter rentemøderne både i december sidste år og marts i år.

Det fremgår af centralbankens rentemeddelelse i kølvandet af et todages rentemøde, tirsdag og onsdag.

Det er anden gang i 2018, at Federal Reserve hæver sin rente. Senest skete det efter rentemødet den 21. marts i år, hvor man også løftede renten med 25 basispoint til intervallet mellem 1,50 og 1,75 pct.

Af onsdagens rentemelding udlægges det, at der er udsigt til yderligere to renteforhøjelser i 2018, så centralbanken samlet når op på fire i år. Det fremgår af det såkaldte dotplot-diagram, hvor cheferne for Federal Reserve, indikerer deres forventninger til rentens udvikling de kommende år. Altså centralbankens egen fremskrivning af renten eller rentebanen. Selv om det er en af de store nyheder i onsdagens melding, så er det dog resultatet af, at blot et medlem mere af bankens styrekomite, Federal Open Market Committee, nu ser en ekstra renteforhøjelse, skriver Bloomberg News. Otte af de 15 medlemmer af FOMC venter nu, at det bliver nødvendigt med fire renteforhøjelser i alt i 2018. I marts var tallet syv, og i december 2017 var det fire.

- Komiteen forventer, at yderligere gradvise forhøjelser i målintervallet for federal funds rate vil være på linje med vedvarende ekspansion af den økonomiske aktivitet, stærke arbejdsmarkedsbetingelser og inflation nær komiteens symmetriske 2 pct. mål på mellemlang sigt, skriver banken i sin rentemeddelelse.

Udover to renteforhøjelser mere i 2018, så er der i styrekomiteen flertal for yderligere tre renteforhøjelser i 2019 samt en yderligere stramning i 2020. Det vil betyde, at bankens toneangivende rente til den tid vil ligge i intervallet mellem 3,25 og 3,50 pct.

Renteforhøjelsen onsdag kom ikke som en overraskelse, og den var da også enstemmig, da alle otte medlemmer af styrekomiteen stemte for. Handelen med fed funds-futuren indikerede forud for beslutningen, at markedet så en sandsynlighed på 84 pct. for en renteforhøjelse på 25 basispoint.

En rundspørge foretaget af The Wall Street Journal til 56 amerikanske økonomer pegede med enstemmighed ligeledes på en renteforhøjelse på et kvart pct.point. Også Bloomberg News havde spurgt en lang række økonomer, og her var det 92 ud af 92, som ventede den nu annoncerede renteforhøjelse.

I meddelelsen onsdag fra Federal Reserve droppede bankens styrekomite den hidtidige formulering, som har været med i de seneste fire år, om at renten ventes at blive holdt under neutralt niveau "i nogen tid".

Centralbankens økonomiske prognose er nu også mere optimistisk end tidligere. Federal Reserve ser nu, at den amerikanske økonomi vil vokse med 2,8 pct. i år mod tidligere 2,7 pct., og man venter, at arbejdsløsheden, som allerede er rekordlav, vil falde til 3,6 pct. i år og til 3,5 pct. i 2019. Senest var centralbankens prognose her på 3,8 og 3,6 pct.

Amerikansk økonomi har da også fint gang i hjulene. Med en BNP vækst i første kvartal på 2,2 pct. i forhold til fjerde kvartal 2017. Det samme vidner hver eneste jobrapport for tiden om også om. I april faldt arbejdsløsheden til 3,9 pct., og mange økonomer løftede på øjenbrynet ved det tal. Det laveste i næsten 18 år. Nogen tog også notits af, at antallet af jobopslag i USA på 6,7 mio. i april var større end antallet af officielt ledige på 6,3 mio. - for første gang siden man begyndte at tælle jobopslagene i 2000. I maj faldt arbejdsløsheden så yderligere til 3,8 pct. Det laveste siden april 2000, og ellers skal man tilbage til 1969 for at finde samme lave niveau.

De lave arbejdsløshedstal kommer trods en fortsat moderat vækst i de amerikanske lønninger, og mange økonomer forventer, at arbejdsmarkedet må opleve knaphed, hvilket vil sende lønninger og inflationen opad. Federal Reserves chefer har dog i en lang række kommentarer fremhævet "en slæk" i arbejdsmarkedet, som forklaring på, at lønningerne fortsat ikke stiger. Seneste Beige Book, en anekdotisk samling af indtryk fra økonomien i Federal Reserves 12 distrikter, pegede dog på knapheder inden for visse områder.

Den amerikanske inflation, set på Federal Reserves foretrukne mål, PCE Core, viste senest i april en årsstigning på 1,8 pct. mod 1,9 pct. i marts. Helt som ventet blandt økonomerne, ifølge Bloomberg News. Federal Reserves "symmetriske" inflationsmål lyder på 2,0 pct. om året.

/ritzau/FINANS

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
11 dec
 
mne: Short - når det lykkedes!    Forbyd short totalt. - Det er kursmanipulatorernes og finansforbr..
67
10 dec
VELO
Når man følger Veloxis-debatten, og det hr jeg gjort i mange, mange år - også da den hed LCP, så går..
31
08 dec
VELO
Havde igår en lang snak med min kapitalforvalter emnet - hvordan er det gået Hr og Fru Danmark's por..
27
13 dec
PNDORA
"Carnegie bestemmer pandoras aktiekurs, basta!!Sådan udtaler en chefanalytiker sig.Carnegie har samm..
25
12 dec
PNDORA
Stornedtur: Din profil er da lige oprettet for 6 dage siden 😎 er du en troll/bandit 😂 Stornedtur A..
23
13 dec
PNDORA
Din skrivelse er intet andet end en omgang sludder. Det rene nonsens. Det er simpelthen ubegribelig..
16
13 dec
DANSKE
CBS undersøgte muligheden for at droppe Danske Bank helt: Vi skal fare med lempe Kilde: https://fina..
16
12 dec
VWS
Vestas opruster i teknologisk kapløb om fremtidens vindmølle. Vestas skruer op for investeringer i n..
16
10 dec
 
Klart, klart... et firma, der reklamerer må være desperat. Personligt synes jeg ikke Pandora har n..
16
12 dec
VELO
  Der er som jeg ser det, kun et forhold, som kan sænke kursen betydeligt, og det er en yderligere u..
15

Mærsk tilbage helt tæt på toppen i magtbarometer for shippingbranchen

14-12-2018 16:14:31
Mærsks indflydelse i den internationale skibsfart er igen på vej op igen, hvis vurderingerne fra shippingavisen Lloyd's List står til troende.Robert Uggla, chef for Mærsk-familiens holdingselskab, og Søren Skou, administrerende direktør i A.P. Møller-Mærsk, deler nemlig andenpladsen over de 100 mest indflydelsesrige personer i shipping. Det viser avisens årlige opgørelse over magten i branchen.Sid..

Maersk Drilling dropper månedsopdateringer

14-12-2018 13:43:12
Det bliver ikke længere muligt at få et månedligt indblik i Maersk Drillings flåde.Rigselskabet, der er ejet af A.P. Møller-Mærsk, men efter planen skal børsnoteres som selvstændigt selskab i 2019, dropper den månedlige statusrapport for flåden af borerigge og -skibe. Det oplyser Maersk Drilling til Ritzau Finans.Den månedlige PDF-rapport har ellers været fast praksis i selskabet i mere end syv år..

Sydbank stopper aktietilbagekøbsprogram - NY

14-12-2018 10:52:32
Sydbank stopper sit aktietilbagekøbsprogram, efter at banken med en andel af egne aktier på 9,85 pct. nu er kommet tæt på de 10 pct., som bestyrelsen havde bemyndigelse til at opkøbe af bankens aktiekapital.Programmet blev offentliggjort i februar 2018 på 500 mio. kr., men blev i juni forhøjet til 1250 mio. kr. med planlagt afslutning senest 31. januar 2019. Helt så mange penge nåede banken imidle..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Aktier/tendens: ISS og Genmab kan få opmærksomhed på ventet rød dag
2
ALK-Abelló opjusterer 2018-forventninger og hopper på børsen - NY
3
Novo/MS: Hold øje med konkurrenternes Carolina-studie
4
Mærsk tilbage helt tæt på toppen i magtbarometer for shippingbranchen
5
Louis Vuitton køber hotelkæde for 17 milliarder

Køb- og salgssignaler

  • Trend
  • Pengemaskinen

Copyright Berlingske Media 2018  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
15. december 2018 07:34:25
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20181207.1 - EUROWEB1 - 2018-12-15 07:34:25 - 2018-12-15 07:34:25 - 1 - Website: OKAY