19 jul: Volvo overrasker positivt i andet kvartal og flytter del af produ..
19 jul: Pandora/ABM: Kuresreaktion virker overdreven
19-07-2018 10:11:12

Maersk Line og MSC trækker nyt rederi ind i folden på stor rute - NY2

Maersk Line, containerrederiet i A.P. Møller-Mærsk, har indgået et nyt flerårigt strategisk samarbejde på en af de store handelsruter til søs.

Maersk Line og partneren Mediterranean Shipping Company (MSC) vil fremover samarbejde med israelske ZIM på ruterne fra Asien til den amerikanske østkyst - via Panama-kanalen.

Samarbejdet kommer konkret til at betyde, at de tre rederier deles om kapaciteten på afgangene, skriver Maersk Line i en meddelelse.

I forvejen driver Maersk Line og MSC fem faste ugentlige ruter fra Kina til USA's østkyst som en del af 2M-samarbejdet. ZIM har to ugentlige afgange. Men når samarbejdet træder i kraft, vil 2M skyde fire ruter og ZIM én ind i det fælles netværk, hvor rederierne deles om pladsen på skibene.

Maersk Line og MSC fortsætter med at drive den femte rute uden for samarbejde, men vil som konsekvens af den nye aftale fjerne 4 til 5 pct. af sin kapacitet på ruten fra Asien til den amerikanske østkyst, oplyser Maersk Line til Ritzau Finans. Desuden vil det nye netværk have en "skalerbar" kapacitet, der kan skrues op og ned alt efter efterspørgslen.

FIREÅRIGT SAMARBEJDE

Maersk Line begrunder samarbejdet med lavere omkostninger og nye muligheder for kunderne på ruterne, herunder et nyt produkt i form af en rute fra den amerikanske østkyst til Thailand.

Samarbejdet ventes at blive påbegyndt tidligt i september, såfremt de relevante myndigheder godkender det. Aftalen varer i fire år med mulighed for forlængelse i op til tre år yderligere.

Maersk Line og MSC er verdens to største containerrederier med en samlet kapacitet på knap en tredjedel af verdensflåden. Til sammenligning er ZIM en relativt lille spiller med kun 1,8 pct. - og rederiet har desuden hidtil været kendt for at holde sig uden for rederiernes mange alliancer på kryds og tværs.

PROBLEMATISK MARKED

Mærsk har i måneder og år kæmpet med et haltende marked for containerfragt. For mange skibe og for lidt vækst i kundernes behov for at få fragtet varer koster dyrt for indtjeningen.

Efter regnskabet for første kvartal af 2018 erkendte Mærsk-topchef Søren Skou da også, at ledelsen måtte skride til handling og justere kapaciteten for at vende skuden.

Både før og siden har Mærsk justeret i rutenetværket for at skabe bedre balance mellem udbud og efterspørgsel - i håb om at sikre højere fragtrater fra kunderne.

Blandt andet sløjfede Mærsk og MSC i juni en af sine fem ruter mellem Asien og USA's vestkyst. Det blev af analysehuset Alphaliner beskrevet som første offer for en igangværende ratekrig på ruten. Og sidste uge fortalte rederiet, at én af de seks strenge på ruten fra Asien til Nordeuropa bliver midlertidigt taget ud af drift i størstedelen af fjerde kvartal.

AKTIE UNDER PRES

Mærsk-aktien har også lidt under det svage marked - især efter at det tidligere konglomerat valgte at satse fuldt ud på rederidriften og ikke på olieforretninger.

I løbet af 2018 har Mærsk B-aktien givet et negativt afkast på knap 22 pct., så den torsdag morgen koster 8368 kr.

/ritzau/FINANS

Relateret indhold
14:33 - 
Aktieanbefaling løfter Maersk-rival til højeste kurs i ..
15 feb - 
Grønt C25 – Bankerne til tops – DSV op på Panalpina-nyt
15 feb - 
Middag: DSV i fokus efter nyt Panalpina-bud
Relateret debat
12 feb - 
Og lige nu kan vi så læse at også Mae..
12 feb - 
CMA CGM har længe ejet en stor andel i Ceva Logis..
27 jan - 
Det er jo ikke helt rigtigt, men vi hører ikke meget om..
Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
12 feb
MAERSK-B
CMA CGM har længe ejet en stor andel i Ceva Logistic som DSV forsøgte at opkøbe, men forgæves. Nu ha..
4
12 feb
MAERSK-B
Og lige nu kan vi så læse at også Maersk har foretaget et opkøb. De har købt vandegrift, et mindre a..
1

Lars Christensens Verden - Episode 7: Teknisk analyse - kaffegrums eller videnskab?

15-02-2019 06:45:00
I ”Lars Christensens Verden” går økonom og chefredaktør for Euroinvestor Lars Christensen bag om markedet i samtaler med professionelle markedsaktører, kommentatorer og økonomiske og finansielle forskere. Det handler om, hvad det i virkeligheden er, der driver de finansielle markeder. Det er ikke investeringsråd, men mottoet er, at den, der ved mest, tjener mest. Det leveres alt sammen med humor o..

Wirecard stiger efter indgreb fra finanstilsyn

Relaterede nyheder
18-02-2019 12:51:38
Wirecard-aktien stiger mandag lidt efter middag 12 pct. til 112,00 euro, efter at det tyske finanstilsyn, Bafin, tidligere på dagen satte en stopper for shorting af aktierne i det tyske selskab, der gør sig inden for betalingsteknologi.Det skriver Bloomberg News.Bafin har udstedt et forbud mod at optage nye shortpositioner i aktien og øge allerede eksisterende shortpositioner. Forbuddet er gældend..

DSV og Ørsted vender hver sin vej på nyhedsfattig dag

18-02-2019 11:42:29
Energikoncernen Ørsted vil indtage Frankrig på havvindområdet via et projekt ved Dunkerque. Og transportkoncernen DSV er fortsat interesseret i at købe schweiziske Panalpina.Mens Ørsted trækker op, kører DSV ned, og samlet ligger det danske eliteindeks, C25, uændret mandag middag i 1089,6.- Der sker ikke de store ting i dag. Sidste uge var mange på vinterferie, og det amerikanske marked er lukket ..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Norwegian styrtdykker fra morgenstunden
2
Aktier/tendens: Positivt handelsnyt løfter markeder
3
Ugens regnskaber og nøgletal – Tysk BNP, Genmab, Walmart, Mærsk, ECB
4
Danske Bank til tops i positivt marked
5
Brøndby IF dykker efter fyring af Zorniger

Relaterede aktiekurser


Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
18. februar 2019 18:35:10
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: ReleaseBuild_20190215.1 - EUROWEB7 - 2019-02-18 18:35:10 - 2019-02-18 18:35:10 - 1 - Website: OKAY