17 okt: USA: Påbegyndt boligbyggeri faldt mere end ventet i september
17 okt: Vestas: Svenskere bestiller 130 MW
Annonce

Hvad gør man i tilfælde af volatilitet?

Foto: Fisher Investment

Annonce

Dette er en annonce fra

Markedsvolatiliteten kom stærkt tilbage i begyndelsen af 2018, langt stærkere end i det forholdsvis rolige 2017. De amerikanske markeder faldt mere end 10 % på 10 handelsdage målt i amerikanske dollars – et brud af korrektionens officielle grænseværdi.[i] Eurozonens markeder fulgte lige efter. Hvad skal den langsigtede vækstinvestor gøre i tilfælde af pludselig og kraftig volatilitet? Efter vores mening er det bedst at have is i maven og ikke gøre noget uovervejet – det er afgørende for et godt investeringsresultat.

 

Korrektion eller bear?

Volatilitet er normalt. Bull-markederne oplever normalt flere korrektioner (et større, stemningsbaseret fald på 10 % til 20 %) og mindre tilbagefald. Men de forhindrer ikke aktiemarkederne i, samlet set, at stige i løbet af et bull-marked. At deltage i korrektioner og tilbagefald bør ikke forhindre langsigtede investorer i at nå deres mål. Efter vores mening vil forsøg på at undgå dem ofte gøre mere skade end gavn.

Korrektioner er meget anderledes end bear-markederne – længere, fundamentale fald på 20 % eller mere. Bear-markedet starter typisk langsomt og luller investorerne ind i en falsk tryghedsfornemmelse i takt med, at aktierne begynder at indregne negative fundamentale drivkræfter (fx en truende recession). Den største udfordring opstår normalt i bear-markedets sidste tredjedel, så hvis investorerne kan identificere dette rettidigt, vil de have tid nok til at foretage de nødvendige ændringer. Omvendt mener vi ikke, at man kan lave en pålidelig forudsigelse af korrektioner, da de er stemningdrevne (følelsesmæssige udsving). Derfor mener vi, i den situation, at det er bedst at ride stormen af.   

 

Is i maven

At reagere på volatilitet ved at sælge efter, at den er indtruffet, kan føles fornuftigt, men det er efter vores mening risikabelt. Behovet for “at gøre noget”, når markedet er volatilt, er naturligt nok. At gøre noget kan give dig en følelse af at have styr på tingene, når forholdene er usikre, og det kan umiddelbart virke betryggende. Men det kan også være farligt og potentielt skadeligt for din portefølje. Hvis du sælger efter faldet er startet, realiserer du et tab. Ofte vil korrektioner vende lige så hurtigt, som de opstod. Faldet fastlåser dem, der valgte at sælge, fordi de går glip af muligheden for at udnytte markedsstigningen. Samtidig vil du ved at gå ud af (og senere ind i) markedet skulle betale transaktionsomkostninger og andre udgifter. Alt i alt skal din timing være særdeles god for virkelig at gøre en forskel i forhold til en korrektion. Vi kender ingen i branchen – hverken formueforvaltere, hedge fund-forvaltere, analytikere, nyhedsguruer, kort sagt ingen – som er kendt for igen og igen at kunne forudsige korrektioner.

Netop fordi det er så svært, mener vi, at det er bedst ikke at gøre noget. I bull-markedet i 2003 – 2007 var der to korrektioner, men samtidig gav globale aktier et afkast på 102,8 %.[ii] Forud for årets volatilitet havde MSCI World oplevet tre korrektioner siden dets lancering den 9. marts 2009. Alligevel gav det et afkast på 299,9 % i samme periode.[iii] Aktier kan skabe den vækst, som langsigtede investorer har behov for, men det forudsætter, at man udnytter bull-markedets afkast. Alt for mange investorer bliver skræmt ud af aktiemarkedet i løbet af en korrektion og går kontant, mens markedet vender og stiger yderligere. Den mulighed, de går glip af, er en reel omkostning.

 

Husk dine langsigtede mål

Når volatiliteten kommer og du begynder at spekulere på at foretage porteføljeændringer, så husk hvorfor du investerer i aktier. Historisk set har aktier været den bedste investering til at opnå langsigtet vækst. Hvis du har brug for penge til likviditet om 10, 20, 30 år eller mere, kan du være nødt til at have en større del af porteføljen investeret i aktier. Men den langsigtede gevinst har en pris: Du kan komme ud for ubehagelig volatilitet på kort sigt. Din tålmodighed og dine nerver bliver sat på en prøve. Husk på følgende: Bull-markedets afkast indeholder alle de smertelige tilbagefald, frasalg og korrektioner. Der er intet let ved investering, men hvis du er disciplineret, mens markedet er turbulent og medierne begynder på deres skrækhistorier, så har din portefølje langt større chancer for at give det afkast, som du har brug for.

Begynder du at føle trang til at gøre noget i et volatilt marked, så hav is i maven og lad dig ikke lokke til at gøre noget på grund af al støjen. Log ikke på din konto dagligt for at følge med i den daglige aktivitet. Sluk for nyhederne, som har en tendens til at fremhæve de mest unuancerede, bombastiske skrækhistorier uden nogen kontekst eller nuancer. Det betyder ikke, at du skal lukke dig inde, indtil volatiliteten er gået over. Men medmindre, at du har en grundlæggende årsag til ikke at være investeret i aktier – hvis du fx forventer et bear-marked forude – så mener vi, at investorer med et mål, som forudsætter aktielignende afkast, skal opretholde eksponering over for aktiemarkedet. 

 

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

 

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

 


[i] Kilde: FactSet, pr. 15/2/2018. S&P 500 Total Return Index, 26/1/2018 – 8/2/2018.

[ii] Kilde: FactSet, pr. 15/2/2018. MSCI World Index-afkast med nettoudbytte i euro, 12/3/2003 – 15/6/2007. 

[iii] Kilde: Ibid. MSCI World Index-afkast med nettoudbytte i euro, 09/03/2009 – 23/1/2018.

 

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 jan
I:SP500
  Hejsa    Jeg har igen vedlagt vores langsigtede konjunkturmodel med de ledende indikatorer i USA, ..
38
17 jan
PNDORA
Jeg vil bare henlede opmærksomheden paa Lars Christensens artikel omkring "Short Selling", direkte h..
37
18 jan
PNDORA
En stor tak til alle jer, der har givet mig en like (ialt 32). Det er dejligt at vide, at vi er mang..
20
19 jan
I:NDX
Har lige opdaget at man kan trykke på en knap og sende en like. Men hvad skal man bruge det til? Alt..
18
19 jan
 
Jeg deltog i går i en spørgeseance med CEO for Euronav Paddy Rodgers. Euronav er et pure play på råo..
18
21 jan
NDA-DK
Det da noget sludder! Hvis du sætter dig i en taxa og siger han skal køre mod trafikken, så skal han..
16
16 jan
VWS
Din indsigt i verdensfirmaet Vestas er forbløffende!
14
18 jan
ROV
Ja, og de to ovenstående kommentarer er i den grad med til at forringe og forsimple debatniveauet he..
13
17 jan
PNDORA
Udfordringen er, at der hele tiden sker en bekræftigelse af at Pandoras fald er faldende uden nogle ..
13
10:49
GOMX
Update fra SASg i morges: 29 customers signed with expected annualised revenues of $10 - $12M from 1..
12

Danmark presser på for hurtigt at styrke EU's hvidvaskregler

22-01-2019 11:11:37
Det er positivt, at det rumænske EU-formandskab arbejder på at fremskynde nye og klarere regler mod hvidvask. Det mener finansminister Kristian Jensen (V).Han håber på, at der kan samle sig et flertal bag initiativet.- De skandaler, der har været rundtom i Europa, understreger behovet for at få strammere regler, siger Kristian Jensen på vej ind til et møde i Bruxelles med sine europæiske kolleger,..

Tryg/CEO: Vi er meget optimistiske for 2019

22-01-2019 08:15:07
Trygs administrerende direktør, Morten Hübbe, ser optimistisk på udviklingen for selskabet i 2019, efter at forsikringskoncernen afsluttede det forgangne år med et rekord højt antal kunder, og samtidig kan glæde sig over stigende kundeloyalitet og kundetilfredshed. Endvidere kommer tilkøbte Alka i 2019 til at indgå i resultaterne for hele året, og der ventes også en positiv effekt for prisforhøjel..

DSV/Jefferies: Panalpina-bud er svært at slå for rivaler

21-01-2019 10:20:13
Det tilbud, som DSV har lagt på den schweiziske konkurrent Panalpina, bliver svært at slå. Det mener i hvert fald analytikerne hos Jefferies.Ifølge analytiker David Kerstens er et modbud fra konkurrenten Kuehne+Nagel "mindre sandsynligt". Derfor bliver det svært at få en højere pris for selskabet, end DSV's tilbud repræsenterer.- (Kuehne+Nagel) vil kræve højere synergier - på mindst 250 mio. schwe..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
22. januar 2019 18:36:36
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: ReleaseBuild_20190121.1 - EUROWEB5 - 2019-01-22 18:36:36 - 2019-01-22 18:36:36 - 1 - Website: OKAY