17 okt: USA: Påbegyndt boligbyggeri faldt mere end ventet i september
17 okt: Vestas: Svenskere bestiller 130 MW
Annonce

Hvad gør man i tilfælde af volatilitet?

Fisher Investment

Annonce

Dette er en annonce fra

Markedsvolatiliteten kom stærkt tilbage i begyndelsen af 2018, langt stærkere end i det forholdsvis rolige 2017. De amerikanske markeder faldt mere end 10 % på 10 handelsdage målt i amerikanske dollars – et brud af korrektionens officielle grænseværdi.[i] Eurozonens markeder fulgte lige efter. Hvad skal den langsigtede vækstinvestor gøre i tilfælde af pludselig og kraftig volatilitet? Efter vores mening er det bedst at have is i maven og ikke gøre noget uovervejet – det er afgørende for et godt investeringsresultat.

 

Korrektion eller bear?

Volatilitet er normalt. Bull-markederne oplever normalt flere korrektioner (et større, stemningsbaseret fald på 10 % til 20 %) og mindre tilbagefald. Men de forhindrer ikke aktiemarkederne i, samlet set, at stige i løbet af et bull-marked. At deltage i korrektioner og tilbagefald bør ikke forhindre langsigtede investorer i at nå deres mål. Efter vores mening vil forsøg på at undgå dem ofte gøre mere skade end gavn.

Korrektioner er meget anderledes end bear-markederne – længere, fundamentale fald på 20 % eller mere. Bear-markedet starter typisk langsomt og luller investorerne ind i en falsk tryghedsfornemmelse i takt med, at aktierne begynder at indregne negative fundamentale drivkræfter (fx en truende recession). Den største udfordring opstår normalt i bear-markedets sidste tredjedel, så hvis investorerne kan identificere dette rettidigt, vil de have tid nok til at foretage de nødvendige ændringer. Omvendt mener vi ikke, at man kan lave en pålidelig forudsigelse af korrektioner, da de er stemningdrevne (følelsesmæssige udsving). Derfor mener vi, i den situation, at det er bedst at ride stormen af.   

 

Is i maven

At reagere på volatilitet ved at sælge efter, at den er indtruffet, kan føles fornuftigt, men det er efter vores mening risikabelt. Behovet for “at gøre noget”, når markedet er volatilt, er naturligt nok. At gøre noget kan give dig en følelse af at have styr på tingene, når forholdene er usikre, og det kan umiddelbart virke betryggende. Men det kan også være farligt og potentielt skadeligt for din portefølje. Hvis du sælger efter faldet er startet, realiserer du et tab. Ofte vil korrektioner vende lige så hurtigt, som de opstod. Faldet fastlåser dem, der valgte at sælge, fordi de går glip af muligheden for at udnytte markedsstigningen. Samtidig vil du ved at gå ud af (og senere ind i) markedet skulle betale transaktionsomkostninger og andre udgifter. Alt i alt skal din timing være særdeles god for virkelig at gøre en forskel i forhold til en korrektion. Vi kender ingen i branchen – hverken formueforvaltere, hedge fund-forvaltere, analytikere, nyhedsguruer, kort sagt ingen – som er kendt for igen og igen at kunne forudsige korrektioner.

Netop fordi det er så svært, mener vi, at det er bedst ikke at gøre noget. I bull-markedet i 2003 – 2007 var der to korrektioner, men samtidig gav globale aktier et afkast på 102,8 %.[ii] Forud for årets volatilitet havde MSCI World oplevet tre korrektioner siden dets lancering den 9. marts 2009. Alligevel gav det et afkast på 299,9 % i samme periode.[iii] Aktier kan skabe den vækst, som langsigtede investorer har behov for, men det forudsætter, at man udnytter bull-markedets afkast. Alt for mange investorer bliver skræmt ud af aktiemarkedet i løbet af en korrektion og går kontant, mens markedet vender og stiger yderligere. Den mulighed, de går glip af, er en reel omkostning.

 

Husk dine langsigtede mål

Når volatiliteten kommer og du begynder at spekulere på at foretage porteføljeændringer, så husk hvorfor du investerer i aktier. Historisk set har aktier været den bedste investering til at opnå langsigtet vækst. Hvis du har brug for penge til likviditet om 10, 20, 30 år eller mere, kan du være nødt til at have en større del af porteføljen investeret i aktier. Men den langsigtede gevinst har en pris: Du kan komme ud for ubehagelig volatilitet på kort sigt. Din tålmodighed og dine nerver bliver sat på en prøve. Husk på følgende: Bull-markedets afkast indeholder alle de smertelige tilbagefald, frasalg og korrektioner. Der er intet let ved investering, men hvis du er disciplineret, mens markedet er turbulent og medierne begynder på deres skrækhistorier, så har din portefølje langt større chancer for at give det afkast, som du har brug for.

Begynder du at føle trang til at gøre noget i et volatilt marked, så hav is i maven og lad dig ikke lokke til at gøre noget på grund af al støjen. Log ikke på din konto dagligt for at følge med i den daglige aktivitet. Sluk for nyhederne, som har en tendens til at fremhæve de mest unuancerede, bombastiske skrækhistorier uden nogen kontekst eller nuancer. Det betyder ikke, at du skal lukke dig inde, indtil volatiliteten er gået over. Men medmindre, at du har en grundlæggende årsag til ikke at være investeret i aktier – hvis du fx forventer et bear-marked forude – så mener vi, at investorer med et mål, som forudsætter aktielignende afkast, skal opretholde eksponering over for aktiemarkedet. 

 

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

 

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

 


[i] Kilde: FactSet, pr. 15/2/2018. S&P 500 Total Return Index, 26/1/2018 – 8/2/2018.

[ii] Kilde: FactSet, pr. 15/2/2018. MSCI World Index-afkast med nettoudbytte i euro, 12/3/2003 – 15/6/2007. 

[iii] Kilde: Ibid. MSCI World Index-afkast med nettoudbytte i euro, 09/03/2009 – 23/1/2018.

 

Del

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 apr
I:SP500
  Hejsa.   Lige lidt læsestof til påsken.   Langsigtet konjunktur:   Overraskende stigning i de le..
49
18 apr
 
Jeg har modtaget flg. fra Delfin : "Nå, så er jeg blokeret på EI. Hvorfor ved jeg ikke. Jeg har ikke..
42
20 apr
NOVO-B
En lille påskehilsen fra Alpe, med mulighed for Novo.   https://invst.ly/al3nf  
26
21 apr
NOVO-B
Det var bare mig, der havde spurgt Alpe om en streg på Novo, hvorefter jeg modtog dette, og gerne må..
22
19 apr
 
EI har spillet fallit, jeg har været med her i 15 år, og folk der kun er her for at ødelægge debatte..
12
17 apr
TEVA
Den er også svær lige nu fordi mange korte og lange signaler krydser ind over hinanden lige nu. Men ..
11
23 apr
PNDORA
CAR er nu faldet ud over kanten. Deres analyse er useriøs og manipulerende. Håber virkelig at de ige..
10
20 apr
ZEAL
Nedenfor er en artikle fra Ritzau fra 2018 som gennemgår situationen med Zealand Pharmas tyske samar..
10
18 apr
 
Med så mange klager over EI så kunne I vel overveje at søge andre græsgange.    EI tilbyder en grati..
10
18 apr
 
Hej CasHolm   da du har en alder af 12 år syntes jeg at det er vigtigt at du gøre op med dig selv om..
10

Euroinvestor spørger: Hvor ser du Apples aktiekurs om 12 måneder?

24-04-2019 10:51:00
Hvor ser du Apples aktiekurs om 12 måneder? Det er ét af de spørgsmål, vi stiller i vores Privatinvestorundersøgelse (PIU) i april.Vi spørger også om dine forventninger til aktiemarkederne, boligmarkedet og økonomien. Hos Euroinvestor mener vi nemlig, at den bedste kilde til viden om markedet er aktørerne i markedet. 

Finanskommentaren: Trumps Iran-trusler sender olieprisen i vejret

Relaterede nyheder
24-04-2019 07:00:00
Af Jens Nærvig Pedersen, seniorstrateg, Danske Bank I slutningen af marts proklamerede USA’s præsident Donald Trump på Twitter, at olieprisen var ved at blive for høj. På det tidspunkt lå prisen på en tønde olie omkring 67 dollar, men henover påsken nåede den op over 74 dollar – det højeste siden begyndelsen af november sidste år. Paradoksalt nok har USA til trods for præsidentens bekymringer selv..

Snap Inc. løftes af regnskab

Relaterede nyheder
24-04-2019 06:33:44
Det amerikanske sociale medie og beskedservice Snap var bedre på både top og bund i første kvartal end ventet, og samtidig steg antallet af daglige brugere mere end ventet.Det fremgår af regnskabet for kvartalet, som er blevet offentliggjort efter markedets lukning tirsdag. I eftermarkedet hoppede aktien op med helt op til 14 pct., men efterfølgende vendte den rundt og gik kortvarigt i minus, inde..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
24. april 2019 12:40:52
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190410.2 - EUROWEB5 - 2019-04-24 12:40:52 - 2019-04-24 12:40:52 - 1 - Website: OKAY