05 dec: Onsdagens aktier: Danske Bank til vejrs til sidst i uændret C25 -..
06 dec: Danske Bank/Jefferies: Sænker kursmålet 27 pct. og gentager "køb"
05-12-2018 18:30:02

USA: Ildevarslende signal for økonomien kommer nærmere

Of Mutual Interest-Ignoring A Recession Warning

I februar var den på knap 80. I august var den snævret ind til 20, før den igen voksede til over 30 i midten af oktober. Men med bratte fald de seneste dage er den nu nede på 12.

Det er forskellen på renterne på USA's ti- og toårige statsobligationer - målt i basispoint, eller hundrededele af pct.point - der er tale om. Og den tales der meget om for tiden i USA. For når spændet går i minus, så renten på de toårige obligationer altså er højere end på de tiårige T-bonds, har det historisk set været et forvarsel for en recession i USA's økonomi.

- I det lys er den nuværende situation på det amerikanske rentemarked faretruende, skriver cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank i en kommentar, og i USA's centralbank, Federal Reserve, er man også på stikkerne:

- Med hensyn til at læse i tebladene omkring finansmarkederne, så er det selvfølgelig en af de ting, vi bruger meget tid på, sagde John Williams, chef for forbundsbankens New York-afdeling, tirsdag ifølge Bloomberg News.

ETCIFRET RENTESPÆND TIRSDAG

Mandag og tirsdag gik rentekurven fra 20 til under 10 basispoint, inden den vendte lidt ud på tirsdag eftermiddag og sluttede i 12. Det er det laveste siden starten af 2007, hvor rentespændet var i minus. Året efter begyndte den store recession, der faldt sammen med finanskrisen.

Generelt går det ellers pænt fremad for den amerikanske økonomi, der har vist vækstrater på over 2 pct. i hvert eneste af de sidste seks kvartaler - og over 4 pct. i andet kvartal i år - og arbejdsløsheden er faldet gevaldigt. Men det kan måske være på lånt tid, forudser Jacob Graven fra Sydbank.

- Signalet fra den meget flade og delvist inverterede amerikanske rentekurve skal tages alvorligt. Det er et signal om, at investorerne forventer, at amerikansk økonomi vil bremse op i de kommende år, mens den amerikanske forbundsbank på kort sigt vil blive ved med at hæve renten. Investorerne frygter med andre ord, at Fed-direktør Powell og co. kommer til at kvæle det økonomiske opsving med flere renteforhøjelser, skriver Jacob Graven.

Sydbanks spådom er, at USA's økonomiske vækst vil falde fra omkring 3 pct. i 2018 til 2 pct. i 2019 og så måske gå i stå i 2020.

HØJERE RENTER FRA CENTRALBANKEN

Markedet forventer desuden lige nu, at Federal Reserve vil hæve den ledende rente igen på sit møde om to uger, så den er på 2,25 til 2,50 pct. ved udgangen af året. Og der forventes også flere renteforhøjelser næste år - omend tempoet er usikkert.

- Feds renteforhøjelser er kun en af flere grunde til, at amerikansk økonomi sandsynligvis vil bremse op i de kommende år. Mindst ligeså vigtigt er det, at effekten af Trumps skattelettelser vil ebbe ud i løbet af 2019, og at handelskrigen mellem USA og Kina kan få hele den globale økonomi til at bremse op. Dertil kommer, at den rekordlave arbejdsløshed i USA betyder, at det i stigende grad er svært for virksomhederne at skaffe den nødvendige arbejdskraft til at øge produktionen, skriver Sydbank-økonomen som forklaring.

Onsdag er der ingen handel med de amerikanske statsobligationer på grund af ekspræsident George H.W. Bushs begravelse, som har lukket finansmarkederne, men rentespændet kommer tilbage i fokus torsdag. Her kommer der også en håndfuld nøgletal, der kan give nye tegn på sundhedstilstanden i den amerikanske økonomi.

I Danmark er rentespændet til sammenligning på 85 basispoint mellem den ti- og toårige statsrente onsdag eftermiddag. Her gik spændet sidst i minus i midten af 2008 - også op til finanskrisen.

/ritzau/FINANS

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
12 feb
VELO
Hvis agendaen er at komme i en god position for en samlet overtagelse - er de vel godt på vej. I hve..
31
13 feb
VELO
Her er nogle spørgsmål som jeg ønsker besvaret. Håber i andre vil bidrage med flere spørgsmål som JP..
24
12 feb
PNDORA
Uden at skulle fremsætte nogen konspirationsteorier så finder jeg det personligt ganske interasant a..
23
12 feb
GOMX
I får det seriøst til at lyde somom GomX er på vej ned og snakker dommedag 😂! Hallo bois!! Det førs..
20
11 feb
VWS
MHI Vestas named as Preferred Supplier for 476 MW Baltic Eagle project in Germany http://www.mhivest..
18
15 feb
VELO
Jeg kan se på FB-gruppen at er der en diskussion omkring præparatet fra Hansa Medical det evt. ramme..
16
12 feb
PNDORA
Fuldstændig uenig.Noget af Pandoras fald er absolut berettiget, ingen tvivl om det!   MEN.Pandora ha..
16
15 feb
VELO
Jeg har solgt mine Veloxis-aktier, for der er nogle mekanismer i stigningerne i både Chemometec og i..
15
11 feb
DSV
Der er nogen i denne her tråd, der burde skamme sig, og derefter lære at holde deres ubegavede ringe..
15
13 feb
FING-B
Sådan skal de nye FPS kort fra Fingerprint Cards aktiveres. Smukt og ligetil https://m.youtube.com/..
14

Fingerprint i vildt kurs-comeback

15-02-2019 11:24:18
Relaterede nyheder
Efter at have været nede med hele 11,30 pct. tidligere i dagens handel, handles Fingerprint Cards-aktien netop nu i et plus på 2,67 pct.Dette kommer efter selskabet fremlagde regnskab tidligere i dag.Selskabet præsenterede et driftsunderskud på 25,5 mio. svenske kroner i fjerde kvartal.Opdateres...

Lars Christensens Verden - Episode 7: Teknisk analyse - kaffegrums eller videnskab?

Relaterede nyheder
15-02-2019 06:45:00
I ”Lars Christensens Verden” går økonom og chefredaktør for Euroinvestor Lars Christensen bag om markedet i samtaler med professionelle markedsaktører, kommentatorer og økonomiske og finansielle forskere. Det handler om, hvad det i virkeligheden er, der driver de finansielle markeder. Det er ikke investeringsråd, men mottoet er, at den, der ved mest, tjener mest. Det leveres alt sammen med humor o..

Pandora udnævner ny CEO

14-02-2019 15:31:55
Smykkeselskabet Pandora har nu sat navn på den nye administrerende direktør, der skal overtage stillingen efter fyringen af Anders Colding Friis i august sidste år.Det er Alexander Lacik, som smykkeselskabet har udnævnt som ny topchef, og han tiltræder i sin nye stilling hurtigst muligt, fremgår det af en meddelelse til fondsbørsen torsdag eftermiddag.Alexander Lacik kommer fra en stilling som adm..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Fingerprint i vildt kurs-comeback
2
Nedturen fortsætter for Vestas-konkurrent
3
Middag: DSV i fokus efter nyt Panalpina-bud
4
Nyt DSV bud på Panalpina
5
GN- og William Demant-anbefalinger peger i hver sin retning

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
16. februar 2019 00:04:06
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: ReleaseBuild_20190215.1 - EUROWEB4 - 2019-02-16 00:04:06 - 2019-02-16 00:04:06 - 1 - Website: OKAY