08 feb: De amerikanske markeder tabte pusten - Dow Jones dykker mere end ..
11 feb: Investeringsbank sænker Rockwool-kursmål 5 pct
09-02-2019 09:30:00

Finansklummen: Handelskrigen er blot et forvarsel om noget langt værre — og Europa går ikke fri

Af Lars Bangert Struwe, generalsekretær, ph.d. , Atlantsammenslutningen

USA og Kina har indledt en ny stormagtskonkurrence. Vi ser det i det små med Huawei, og i det store med en militær oprustning og konstant konflikt mellem USA og Kina. Det skaber et giftigt klima for samhandel og investeringer.

Kina og USA konkurrerer nu på alle parametre fra mobiltelefoner over rumfart til militærmagt om at være den største og stærkeste. Handelskrigen er blot et forvarsel om noget langt værre, og det er ikke kun Trumps skyld. Kina ønsker at blive verdens førende stormagt — eller en af verdens førende stormagter. Det kan kun ske på bekostning af USA, og USA vil ikke opgive sin position. Derfor er der udsigt til en langvarig konflikt imellem de to stater. 

Kongressen bakker op om Trump

USA’s sikkerhedspolitik har igennem de seneste 20 år søgt at få fokus på Kina og Asien. Med mottoet ”Make America Great Again” har Donald Trump gjort sin prioritering meget klar. Den kinesiske præsident Xi Jinping og det kommunistiske parti har på den 19. partikongres i 2017 ligeledes gjort det meget klart, at Kina i 2049 vil være en af verdens førende stater eller den førende stat.

I Trumps valgkamp — der i øvrigt aldrig er stoppet — har han hele tiden prioriteret økonomi, jobs og immigration først. Her kædes Kina sammen med tabte jobs og en udfordring af USA's rolle som militær supermagt. Derfor indtager Kina en central plads i amerikansk politik, og i Kongressen har den hårde kurs mod Kina fundet bred støtte på tværs af partiskel.

Kinas to 100 års-jubilæer

Kinas stærke mand Xi Jinping lancerede i 2012 den kinesiske drøm. Med to 100 års-jubilæer skal Kina i 2021 - i 100-året for kommunistpartiets grundlæggelse - være et ”moderat velhavende samfund” og i 2049 en ”fuldt udviklet nation”. 2049 markerer 100 året for den kommunistiske magtovertagelse i Kina.  Denne drøm er et opgør med, hvad kineserne anser for en fornedrelse af Riget i Midten, som europæerne og ikke mindst amerikanerne har stået for. Det er en revitalisering eller en genrejsning af, hvad Kina anser for sin naturlige position som en stormagt. Derfor investeres der massivt i militære kapaciteter, der først kan nedkæmpe amerikanske styrker i Asien og på sigt give Kina en supermagtposition. Det har medført en stor bekymring i militære kredse for, om Kina lokalt kan overtage USA's magtposition.

Den kinesiske supermagts målsætning opnås bl.a. ved en meget koordineret indsats mellem stat og privat erhvervsliv. Det kommer f.eks. til udtryk i kinesisk efterretningslovgivning, hvor kinesiske virksomheder tvinges til at arbejde tæt sammen med de kinesiske myndigheder. Derfor frygter amerikanerne direkte, at f.eks. brug af teknologi fra Huawei giver kinesiske efterretningstjenester adgang til følsomme vestlige oplysninger — fra forretnings- til militære hemmeligheder, hvilket den seneste tids blæst om Huawei er eksempel på.

På længere sigt vil den amerikansk-kinesiske stormagtkonkurrence medføre, at EU og Danmark kan blive tvunget til at vælge side i striden. Der efterlades ikke de store frie valg i denne konfrontation. Enten er man med USA, eller også er man imod. Det bliver grimt, det bliver hårdt, og det kommer til at tage tid.

 

I Finansklummen lørdag og søndag knytter skiftende eksperter en kommentar til aktuelle emner af betydning for de danske og globale finansielle markeder. Danske Banks kina-ekspert Allan von Mehren skriver Finansklummen i morgen. Lyt også til de seneste episoder i podcastserien "Lars Christensens Verden", hvor hhv. Lars Bangert Struwe og Allan von Mehren er gæster i studiet, her.

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 apr
I:SP500
  Hejsa.   Lige lidt læsestof til påsken.   Langsigtet konjunktur:   Overraskende stigning i de le..
49
18 apr
 
Jeg har modtaget flg. fra Delfin : "Nå, så er jeg blokeret på EI. Hvorfor ved jeg ikke. Jeg har ikke..
42
17 apr
VELO
  Den eneste TA-ekspert var for mig alpehue, og nogle ganske få andre. Langt de fleste, som udtaler ..
28
20 apr
NOVO-B
En lille påskehilsen fra Alpe, med mulighed for Novo.   https://invst.ly/al3nf  
25
21 apr
NOVO-B
Det var bare mig, der havde spurgt Alpe om en streg på Novo, hvorefter jeg modtog dette, og gerne må..
22
17 apr
 
EI hvorfor har I slettet mit indlæg 414414 og hele debatten om hvad en moderater bør blande sig i ? ..
21
21 apr
NOVO-B
Er du dum, VI VIL HAVE ALPE TILBAGE
13
19 apr
 
EI har spillet fallit, jeg har været med her i 15 år, og folk der kun er her for at ødelægge debatte..
12
17 apr
TEVA
Den er også svær lige nu fordi mange korte og lange signaler krydser ind over hinanden lige nu. Men ..
11
20 apr
ZEAL
Nedenfor er en artikle fra Ritzau fra 2018 som gennemgår situationen med Zealand Pharmas tyske samar..
10

Pandora/Carnegie: Rundbarberer kursmål i forventning om svagt salg

23-04-2019 09:51:48
Pandoras udfordringer med at få sat skub i salget fortsætter, og udviklingen er gået fra slem til værre, vurderer Carnegie, der har rundbarberet kursmålet til 200 kr. fra 325 kr.Det fremgår af et notat fra banken.- Momentum er så skidt, at vi muligvis vil se franchisebutikker lukke inden udgangen af året, skriver Carnegie, der har sænket forventningerne til indtjeningen per aktie med 10 pct. i 201..

Ugens regnskaber og nøgletal – Tonsvis af regnskaber i vente

23-04-2019 06:00:00
Tirsdag d. 23 april RegnskaberAAKTwitterCoca Cola CompanyUnited TechnologiesVerizonHarley-DavidsonHasbro Onsdag d. 24 april Tyskland10:00 Tysklands IFO-indeks Tidligere: 99,6 Forventet: 99,9 Canada16:00 Bank of Canada rentebeslutning Tidligere: 1,75 pct. Forventet: 1,75 pct. USAKl. 16:30 Olielagre (Crude Oil) Tidligere: -1,396 mio. tønder RegnskaberNovozymesFacebookVolvoBoeingHeinekenCredit Suisse..

Episode 15 - Lars Seier Christensen ser FC Porto som model for FCK

11-04-2019 15:15:13
I denne episode er finansmanden Lars Seier Christensen gæst i studiet hos Euroinvestors Lars Christensen til en snak om investeringer i sports- og fritidsindustrien med afsæt i Lars Seier Christensens nylige investering i Parken Sport & Entertainment - virksomheden bag fodboldklubben FC København.I samtalen fremhæver Lars Seier Christensen blandt andet den portugisiske fodklub FC Porto som en mode..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Ugens regnskaber og nøgletal – Tonsvis af regnskaber i vente
2
Pandora: Blackrock øger ejerandel til over 5 pct.
3
Aktier/tendens: Pandora og FLSmidth i fokus i ventet rolig start
4
Aktier/middag: Pandora ned efter oversavet kursmål - NKT i frit fald
5
NKT rammes af frygt for misset kontrakt

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
23. april 2019 14:17:45
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190410.2 - EUROWEB1 - 2019-04-23 14:17:45 - 2019-04-23 14:17:45 - 1 - Website: OKAY