08 feb: De amerikanske markeder tabte pusten - Dow Jones dykker mere end ..
11 feb: Investeringsbank sænker Rockwool-kursmål 5 pct
09-02-2019 09:30:00

Finansklummen: Handelskrigen er blot et forvarsel om noget langt værre — og Europa går ikke fri

Af Lars Bangert Struwe, generalsekretær, ph.d. , Atlantsammenslutningen

USA og Kina har indledt en ny stormagtskonkurrence. Vi ser det i det små med Huawei, og i det store med en militær oprustning og konstant konflikt mellem USA og Kina. Det skaber et giftigt klima for samhandel og investeringer.

Kina og USA konkurrerer nu på alle parametre fra mobiltelefoner over rumfart til militærmagt om at være den største og stærkeste. Handelskrigen er blot et forvarsel om noget langt værre, og det er ikke kun Trumps skyld. Kina ønsker at blive verdens førende stormagt — eller en af verdens førende stormagter. Det kan kun ske på bekostning af USA, og USA vil ikke opgive sin position. Derfor er der udsigt til en langvarig konflikt imellem de to stater. 

Kongressen bakker op om Trump

USA’s sikkerhedspolitik har igennem de seneste 20 år søgt at få fokus på Kina og Asien. Med mottoet ”Make America Great Again” har Donald Trump gjort sin prioritering meget klar. Den kinesiske præsident Xi Jinping og det kommunistiske parti har på den 19. partikongres i 2017 ligeledes gjort det meget klart, at Kina i 2049 vil være en af verdens førende stater eller den førende stat.

I Trumps valgkamp — der i øvrigt aldrig er stoppet — har han hele tiden prioriteret økonomi, jobs og immigration først. Her kædes Kina sammen med tabte jobs og en udfordring af USA's rolle som militær supermagt. Derfor indtager Kina en central plads i amerikansk politik, og i Kongressen har den hårde kurs mod Kina fundet bred støtte på tværs af partiskel.

Kinas to 100 års-jubilæer

Kinas stærke mand Xi Jinping lancerede i 2012 den kinesiske drøm. Med to 100 års-jubilæer skal Kina i 2021 - i 100-året for kommunistpartiets grundlæggelse - være et ”moderat velhavende samfund” og i 2049 en ”fuldt udviklet nation”. 2049 markerer 100 året for den kommunistiske magtovertagelse i Kina.  Denne drøm er et opgør med, hvad kineserne anser for en fornedrelse af Riget i Midten, som europæerne og ikke mindst amerikanerne har stået for. Det er en revitalisering eller en genrejsning af, hvad Kina anser for sin naturlige position som en stormagt. Derfor investeres der massivt i militære kapaciteter, der først kan nedkæmpe amerikanske styrker i Asien og på sigt give Kina en supermagtposition. Det har medført en stor bekymring i militære kredse for, om Kina lokalt kan overtage USA's magtposition.

Den kinesiske supermagts målsætning opnås bl.a. ved en meget koordineret indsats mellem stat og privat erhvervsliv. Det kommer f.eks. til udtryk i kinesisk efterretningslovgivning, hvor kinesiske virksomheder tvinges til at arbejde tæt sammen med de kinesiske myndigheder. Derfor frygter amerikanerne direkte, at f.eks. brug af teknologi fra Huawei giver kinesiske efterretningstjenester adgang til følsomme vestlige oplysninger — fra forretnings- til militære hemmeligheder, hvilket den seneste tids blæst om Huawei er eksempel på.

På længere sigt vil den amerikansk-kinesiske stormagtkonkurrence medføre, at EU og Danmark kan blive tvunget til at vælge side i striden. Der efterlades ikke de store frie valg i denne konfrontation. Enten er man med USA, eller også er man imod. Det bliver grimt, det bliver hårdt, og det kommer til at tage tid.

 

I Finansklummen lørdag og søndag knytter skiftende eksperter en kommentar til aktuelle emner af betydning for de danske og globale finansielle markeder. Danske Banks kina-ekspert Allan von Mehren skriver Finansklummen i morgen. Lyt også til de seneste episoder i podcastserien "Lars Christensens Verden", hvor hhv. Lars Bangert Struwe og Allan von Mehren er gæster i studiet, her.

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
17 feb
VWS
  Jeg har nu haft lidt tid til at læse det seneste årsregnskab fra Vestas. Jeg har forsøgt at opsumm..
56
12 feb
VELO
Hvis agendaen er at komme i en god position for en samlet overtagelse - er de vel godt på vej. I hve..
31
13 feb
VELO
Her er nogle spørgsmål som jeg ønsker besvaret. Håber i andre vil bidrage med flere spørgsmål som JP..
24
12 feb
PNDORA
Uden at skulle fremsætte nogen konspirationsteorier så finder jeg det personligt ganske interasant a..
23
12 feb
GOMX
I får det seriøst til at lyde somom GomX er på vej ned og snakker dommedag 😂! Hallo bois!! Det førs..
20
15 feb
VELO
Jeg kan se på FB-gruppen at er der en diskussion omkring præparatet fra Hansa Medical det evt. ramme..
19
15 feb
VELO
Jeg har solgt mine Veloxis-aktier, for der er nogle mekanismer i stigningerne i både Chemometec og i..
18
12 feb
PNDORA
Fuldstændig uenig.Noget af Pandoras fald er absolut berettiget, ingen tvivl om det!   MEN.Pandora ha..
16
00:01
CHEMM
Puha, ja hvad venter vi nu på,…… vi trofaste og frelste Chemo aktionærer, Noten, den romantiske og ..
15
11 feb
DSV
Der er nogen i denne her tråd, der burde skamme sig, og derefter lære at holde deres ubegavede ringe..
15

Lars Christensens Verden - Episode 7: Teknisk analyse - kaffegrums eller videnskab?

15-02-2019 06:45:00
I ”Lars Christensens Verden” går økonom og chefredaktør for Euroinvestor Lars Christensen bag om markedet i samtaler med professionelle markedsaktører, kommentatorer og økonomiske og finansielle forskere. Det handler om, hvad det i virkeligheden er, der driver de finansielle markeder. Det er ikke investeringsråd, men mottoet er, at den, der ved mest, tjener mest. Det leveres alt sammen med humor o..

Wirecard stiger efter indgreb fra finanstilsyn

Relaterede nyheder
18-02-2019 12:51:38
Wirecard-aktien stiger mandag lidt efter middag 12 pct. til 112,00 euro, efter at det tyske finanstilsyn, Bafin, tidligere på dagen satte en stopper for shorting af aktierne i det tyske selskab, der gør sig inden for betalingsteknologi.Det skriver Bloomberg News.Bafin har udstedt et forbud mod at optage nye shortpositioner i aktien og øge allerede eksisterende shortpositioner. Forbuddet er gældend..

DSV og Ørsted vender hver sin vej på nyhedsfattig dag

18-02-2019 11:42:29
Energikoncernen Ørsted vil indtage Frankrig på havvindområdet via et projekt ved Dunkerque. Og transportkoncernen DSV er fortsat interesseret i at købe schweiziske Panalpina.Mens Ørsted trækker op, kører DSV ned, og samlet ligger det danske eliteindeks, C25, uændret mandag middag i 1089,6.- Der sker ikke de store ting i dag. Sidste uge var mange på vinterferie, og det amerikanske marked er lukket ..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Norwegian styrtdykker fra morgenstunden
2
Aktier/tendens: Positivt handelsnyt løfter markeder
3
Ugens regnskaber og nøgletal – Tysk BNP, Genmab, Walmart, Mærsk, ECB
4
Danske Bank til tops i positivt marked
5
Stigende DSV-kurs udvander nyt Panalpina-bud

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
18. februar 2019 17:20:44
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: ReleaseBuild_20190215.1 - EUROWEB5 - 2019-02-18 17:20:44 - 2019-02-18 17:20:44 - 1 - Website: OKAY