09 feb: Finansklummen: Handelskrigen er blot et forvarsel om noget langt ..
11 feb: Investeringsbank sænker Rockwool-kursmål 5 pct
10-02-2019 09:30:00

Finansklummen: Kina stormer frem på den globale tech-scene

Af Allan von Mehren, chefanalytiker, Danske Bank

Det er normalt ikke kreativitet og innovation, der springer frem som det første, når vi taler om Kina. Men det burde det måske være. Kina stormer nemlig frem på den globale tech-scene for teknologi og begynder i stigende grad at have produkter, der kan konkurrere med Vesten inden for flere områder.

Tag f.eks. mobiltelefoner. De fleste kender efterhånden Huawei, der er tonet frem på hylderne i de senere år. På det seneste er Huawei især blevet kendt, fordi virksomheden er foran konkurrenterne, når det gælder udviklingen af 5G-teknologi. Og fordi mange lande ikke er meget for at lade en kinesisk virksomhed sidde på en så central del af mobil-infrastrukturen.

Vestens dilemma

Dilemmaet er dog, at man ved at vælge Huawei fra også kommer bagud i brugen af 5G – en teknologi, der har stor betydning for mulighederne inden for kunstig intelligens, selvkørende biler, kommunikation mellem maskiner etc. Det kan give Kina en first mover-fordel i disse teknologier.

Udover at være førende på 5G-teknologi, så overhalede Huawei også Apple sidste år på det globale mobiltelefon-marked og rykkede op på en andenplads kun overgået af Samsung. Apple vil formentlig få endnu mere baghjul i de kommende år, fordi Huaweis telefoner er langt mere konkurrencedygtige på prisen på nye markeder i for eksempel Afrika og Indien, der endnu ikke har nået et mætningspunkt.

Huawei ser ud til at komme hurtigere med 5G-telefoner, og virksomheden har samtidig fået selskab af andre kinesiske mobilmærker som Xiaomi, der nu er størst på det indiske marked, samt mærkerne Oppo og Vivo, der også har haft hastig vækst i disse år. Fem ud af ti mobiltelefoner, der bliver solgt i verden i dag, er kinesiske. At innovation står højt på dagsordenen i Kina kan også ses af, at Huawei i 2017 var den virksomhed med flest patentansøgninger i Europa.

Men er det så muligt at investere i Huawei? Det kræver, at man bliver ansat. Virksomheden er nemlig 100 pct. medarbejderejet. Til gengæld kan man investere i to af Kinas andre teknologi-giganter Alibaba og Tencent, der er noteret i henholdsvis New York og Hong Kong. De fleste kender nok Alibaba, der er Kinas svar på Amazon. Selskabet er også rykket ind på en stribe områder inden for fintech og skyder store summer i talrige kinesiske tech startups. Alibabas stifter Jack Ma grundlagde selskabet i sin lejlighed for 20 år siden og er i dag Kinas rigeste mand med en formue på 39 milliarder dollar.

Tencent er kendt for Kinas mest benyttede mobil-app WeChat. App’en startede som en kopi af Facebooks messenger-system for mange år siden, men er i dag nok den mest udviklede app i verden. Tencent har formået at lave én app, der kan bruges til alle tænkelige formål i dagligdagen. Skriv til vennerne på WeChat, til dine forretningsforbindelser samme sted, bestil take-away, betal i butikkerne via en QR-kode, book hotel, betal regninger etc. Tencent er desuden rigtigt store inden for gaming. 

 

Alibaba og Tencent røg i foråret ind i top-5 blandt verdens mest værdifulde selskaber. De er dog siden gledet ud igen på grund af Kinas handelskrig med USA. Men begge virksomheder er godt i gang med at bevæge sig ud i verden. Og de er ved at have godt fat i de 4,5 mia. mennesker, der bor i Asien og står også stærkt over for 1,3 mia. mennesker i Afrika. Meget tyder på, at der stadig er et stort potentiale i virksomhederne. 

I kø for at blive den næste Jack Ma

De to tech-virksomheder er kun toppen af det kinesiske teknologi-isbjerg. Så glem alt om, at innovation og teknologi ikke kan trives i et kontrolleret og overvåget samfund. Millioner af verdens skarpeste hjerner står i Kina i kø for at være dem, der får den næste smarte idé og bliver den nye Jack Ma. Og Kinas ledere støtter virksomheder, der kan gøre nationen stolt og bidrager til den kinesiske drøm om at skabe et godt liv for alle kinesere og få Kina tilbage som én af verdens store nationer.

 

I Finansklummen lørdag og søndag knytter skiftende eksperter en kommentar til aktuelle emner af betydning for de danske og globale finansielle markeder. Lyt også til de seneste episoder i podcastserien "Lars Christensens Verden", hvor bl.a. Allan von Mehren er gæster i studiet, her.

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
17 feb
VWS
  Jeg har nu haft lidt tid til at læse det seneste årsregnskab fra Vestas. Jeg har forsøgt at opsumm..
57
12 feb
VELO
Hvis agendaen er at komme i en god position for en samlet overtagelse - er de vel godt på vej. I hve..
31
13 feb
VELO
Her er nogle spørgsmål som jeg ønsker besvaret. Håber i andre vil bidrage med flere spørgsmål som JP..
24
12 feb
PNDORA
Uden at skulle fremsætte nogen konspirationsteorier så finder jeg det personligt ganske interasant a..
23
12 feb
GOMX
I får det seriøst til at lyde somom GomX er på vej ned og snakker dommedag 😂! Hallo bois!! Det førs..
20
15 feb
VELO
Jeg kan se på FB-gruppen at er der en diskussion omkring præparatet fra Hansa Medical det evt. ramme..
19
15 feb
VELO
Jeg har solgt mine Veloxis-aktier, for der er nogle mekanismer i stigningerne i både Chemometec og i..
18
12 feb
PNDORA
Fuldstændig uenig.Noget af Pandoras fald er absolut berettiget, ingen tvivl om det!   MEN.Pandora ha..
16
00:01
CHEMM
Puha, ja hvad venter vi nu på,…… vi trofaste og frelste Chemo aktionærer, Noten, den romantiske og ..
15
14 feb
PNDORA
Jeg vædder hermed håneretten på, at det værste i Pandora er overstået. Jeg synes, at kunne fornem..
14

Lars Christensens Verden - Episode 7: Teknisk analyse - kaffegrums eller videnskab?

15-02-2019 06:45:00
I ”Lars Christensens Verden” går økonom og chefredaktør for Euroinvestor Lars Christensen bag om markedet i samtaler med professionelle markedsaktører, kommentatorer og økonomiske og finansielle forskere. Det handler om, hvad det i virkeligheden er, der driver de finansielle markeder. Det er ikke investeringsråd, men mottoet er, at den, der ved mest, tjener mest. Det leveres alt sammen med humor o..

Wirecard stiger efter indgreb fra finanstilsyn

Relaterede nyheder
18-02-2019 12:51:38
Wirecard-aktien stiger mandag lidt efter middag 12 pct. til 112,00 euro, efter at det tyske finanstilsyn, Bafin, tidligere på dagen satte en stopper for shorting af aktierne i det tyske selskab, der gør sig inden for betalingsteknologi.Det skriver Bloomberg News.Bafin har udstedt et forbud mod at optage nye shortpositioner i aktien og øge allerede eksisterende shortpositioner. Forbuddet er gældend..

DSV og Ørsted vender hver sin vej på nyhedsfattig dag

18-02-2019 11:42:29
Energikoncernen Ørsted vil indtage Frankrig på havvindområdet via et projekt ved Dunkerque. Og transportkoncernen DSV er fortsat interesseret i at købe schweiziske Panalpina.Mens Ørsted trækker op, kører DSV ned, og samlet ligger det danske eliteindeks, C25, uændret mandag middag i 1089,6.- Der sker ikke de store ting i dag. Sidste uge var mange på vinterferie, og det amerikanske marked er lukket ..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Norwegian styrtdykker fra morgenstunden
2
Aktier/tendens: Positivt handelsnyt løfter markeder
3
Ugens regnskaber og nøgletal – Tysk BNP, Genmab, Walmart, Mærsk, ECB
4
Danske Bank til tops i positivt marked
5
Brøndby IF dykker efter fyring af Zorniger

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
18. februar 2019 17:33:41
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: ReleaseBuild_20190215.1 - EUROWEB7 - 2019-02-18 17:33:41 - 2019-02-18 17:33:41 - 1 - Website: OKAY