11 feb: Vind: Afrika nåede igen tæt på 1 gigawatt ny vind
11 feb: Grønne tal på Europas børser
11-02-2019 14:41:27

Euroinvestor mener: ETF'er sætter mastodonterne under pres

I sidste uge blev den første ETF for det danske C25-indeks noteret på Københavns Fondsbørs Nasdaq Copenhagen. En ETF er en såkaldt Exchange Traded Fund, som handles på en børs på fuldstændig samme måde som en aktie. 

På Euroinvestor hilser vi ethvert tiltag, der øger konkurrencen på investeringsprodukter og giver bedre vilkår for private investorer, velkommen. I alt for mange år har finansielle mastodonter domineret markedet for investeringsprodukter i Danmark, og resultatet er, at banker og deres investeringsforeninger i dag tager en alt for høj pris for såvel aktiv som passiv formueforvaltning relativt til, hvad vi f.eks. ser i USA.

En væsentlig årsag til den ringe konkurrence er finansiel og skattemæssig regulering, der i praksis gør det meget vanskeligt for nye spillere at etablere sig på markedet og konkurrere med de etablerede investeringsforeninger. Her kunne bl.a. en massiv forenkling af kapitalbeskatningsreglerne gøre en positiv forskel, for uanset at der sidder masser af dygtige folk i de “gamle” og etablerede investeringsforeninger, er der i den grad behov for øget konkurrence og reelle alternativer til bankernes og investeringsforeningers formueforvaltning.

Som investor bør man stille sig selv to spørgsmål. For det første om de såkaldt aktive forvaltere overhovedet kan slå markedet, og i forlængelse heraf om de aktive forvaltere kan slå markedet nok til at retfærdiggøre den pris, man som privat investor betaler for deres forvaltning.

I forhold til det første spørgsmål kan vi i hvert fald konstatere, at det rent matematisk må være sådan, at ikke alle kan slå markedet, da markedet netop er summen af alle investeringsbeslutninger.

Som Maj Invests aktiechef Kurt Kara udtrykte det i episode 4 af vores podcast-serie “Lars Christensens Verden”, så kan vi alle godt blive rigere i et stigende aktiemarked, men i forhold til at slå markedet så kan alle ikke slå markedet. Det gælder også formuevalterne og investeringsforeningerne, og dermed er de langt fra alle pengene værd.

Derfor skal vi have konkurrencedygtige alternativer.

Et mere prisbilligt alternativt til den aktive forvaltning, der finder sted i de fleste investeringsforeninger, er de såkaldte indeksfonde, hvor man ganske enkelt køber “markedet”. Danske privatinvestorer har i de senere år fået adgang til at købe indeksfonde via investeringsforeninger, hvilket absolut er positivt, da de tillige fungerer som en effektiv benchmark for, om investeringsforeningerne kan slå markedet — også når der tages hensyn til omkostninger.

Og nu er der så kommet et yderligere alternativ. Overordnet set fungerer en ETF som en investeringsforening, hvor den enkelte investor bliver en del af en større pulje af investorer. En ETF er som udgangspunkt passivt forvaltet — eller regelbaseret, hvor der investeres ud fra en given matematisk regel. Det betyder, at de omkostninger, der er knyttet til ETF’en, oftest er noget lavere end, hvad vi ellers ser i investeringsforeninger. Set fra en privatinvestors perspektiv er det jo særdeles positivt.

Om den enkelte investor vil investere i ETF’er må naturligvis bero på individuel risiko og investeringsovervejelser, men fra Euroinvestor, som altid står på de private investorers side og støtter ethvert tiltag, der øger konkurrencen på markedet for investeringsprodukter, skal der lyde et varmt velkommen til ETF’erne.

Lars Christensen, chefredaktør

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
17 feb
VWS
  Jeg har nu haft lidt tid til at læse det seneste årsregnskab fra Vestas. Jeg har forsøgt at opsumm..
52
12 feb
VELO
Hvis agendaen er at komme i en god position for en samlet overtagelse - er de vel godt på vej. I hve..
31
13 feb
VELO
Her er nogle spørgsmål som jeg ønsker besvaret. Håber i andre vil bidrage med flere spørgsmål som JP..
24
12 feb
PNDORA
Uden at skulle fremsætte nogen konspirationsteorier så finder jeg det personligt ganske interasant a..
23
12 feb
GOMX
I får det seriøst til at lyde somom GomX er på vej ned og snakker dommedag 😂! Hallo bois!! Det førs..
20
15 feb
VELO
Jeg kan se på FB-gruppen at er der en diskussion omkring præparatet fra Hansa Medical det evt. ramme..
19
15 feb
VELO
Jeg har solgt mine Veloxis-aktier, for der er nogle mekanismer i stigningerne i både Chemometec og i..
18
12 feb
PNDORA
Fuldstændig uenig.Noget af Pandoras fald er absolut berettiget, ingen tvivl om det!   MEN.Pandora ha..
16
11 feb
DSV
Der er nogen i denne her tråd, der burde skamme sig, og derefter lære at holde deres ubegavede ringe..
15
14 feb
PNDORA
Jeg vædder hermed håneretten på, at det værste i Pandora er overstået. Jeg synes, at kunne fornem..
14

Wirecard stiger efter indgreb fra finanstilsyn

18-02-2019 12:51:38
Wirecard-aktien stiger mandag lidt efter middag 12 pct. til 112,00 euro, efter at det tyske finanstilsyn, Bafin, tidligere på dagen satte en stopper for shorting af aktierne i det tyske selskab, der gør sig inden for betalingsteknologi.Det skriver Bloomberg News.Bafin har udstedt et forbud mod at optage nye shortpositioner i aktien og øge allerede eksisterende shortpositioner. Forbuddet er gældend..

DSV og Ørsted vender hver sin vej på nyhedsfattig dag

18-02-2019 11:42:29
Energikoncernen Ørsted vil indtage Frankrig på havvindområdet via et projekt ved Dunkerque. Og transportkoncernen DSV er fortsat interesseret i at købe schweiziske Panalpina.Mens Ørsted trækker op, kører DSV ned, og samlet ligger det danske eliteindeks, C25, uændret mandag middag i 1089,6.- Der sker ikke de store ting i dag. Sidste uge var mange på vinterferie, og det amerikanske marked er lukket ..

Ørsted i samarbejde med energikæmper om nyt havvind-projekt

18-02-2019 10:38:33
Energikoncernen Ørsted har planer om at udvide havvindmølleforretningen til et nyt europæisk marked.Det danske selskab er nemlig gået sammen i et konsortium med den franske oliegigant Total og det belgiske energiselskab Elicio om at byde på et havvindmølleprojekt ved Dunkerque i Frankrig, oplyser Ørsted i en pressemeddelelse mandag formiddag.- Havvind kan bidrage væsentligt til at indfri Frankrigs..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Norwegian styrtdykker fra morgenstunden
2
Aktier/tendens: Positivt handelsnyt løfter markeder
3
Ugens regnskaber og nøgletal – Tysk BNP, Genmab, Walmart, Mærsk, ECB
4
Danske Bank til tops i positivt marked
5
Stigende DSV-kurs udvander nyt Panalpina-bud

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
18. februar 2019 14:26:11
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: ReleaseBuild_20190215.1 - EUROWEB6 - 2019-02-18 14:26:11 - 2019-02-18 14:26:11 - 1 - Website: OKAY