12 feb: DSV stiger efter udmelding fra Panalpina-aktionær
12 feb: OVERBLIK: DSV's vinterflirt med Panalpina
Annonce

Basisviden om PMI for investorer

Fisher Investment

Annonce

Dette er en annonce fra

Hver måned undersøger økonomiske analysevirksomheder som IHS Markit tusindvis af virksomheder over hele verden i et forsøg på at måle, om den økonomiske aktivitet stiger eller falder. Disse undersøgelser udgør grundlaget for en indikator, der kaldes PMI (Purchasing Managers’ Index, indeks for indkøbschefer). En PMI kan bestemt være en nyttig økonomisk indikator, men den misforstås ofte. Vi håber, at nedenstående grundlæggende gennemgang kan gøre det lettere at analysere mediernes dækning af PMI'erne og forstå indikatorens betydning for økonomien og for aktierne.

PMI-undersøgelserne afdækker, om de deltagende virksomheder oplever fremgang eller tilbagegang på en række forskellige parametre. Analysevirksomhederne samler svarene og trækker tallene ud til indekser med en angivelse af den procentdel af virksomhederne, der melder om tilbagegang (både generelt og for forskellige underkategorier) i en given måned. PMI-komponenterne varierer fra branche til branche, men generelt omfatter de produktionsmængden i løbet af måneden, nye ordrer (køb af varer og tjenesteydelser, der er modtaget eller skal leveres senere), udestående ordrer (modtagne indkøbsordrer, hvor varen ikke er leveret endnu), produktionsomkostninger (priser på komponenter, arbejdskraft, elektricitet m.v.) og beskæftigelse. Generelt er et tal på over 50 tegn på ekspansion, mens under 50 betyder tilbagegang.  

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Vores gennemgang af de finansielle medier viser, at PMI'erne ofte bruges i overskrifterne som en troværdig afspejling af den aktuelle økonomiske situation eller den fremtidige vækst. Medierne beskriver typisk et fald i PMI fra 54,0 til 53,5 som et tegn på faldende vækst, mens et højere tal betyder stigende vækst. Sådan behøver sammenhængen imidlertid ikke nødvendigvis at være. Som en hjælp til at kunne gennemskue den type fejl er her en gennemgang af, hvad vi mener PMI'erne viser investorerne, og hvad de ikke automatisk kan bruges som tegn på.

PMI'erne giver først og fremmest et lille indblik i den aktuelle økonomiske situation. Er der vækst i hovedparten af virksomhederne, således at PMI-tallene generelt ligger over 50? Vi mener, at det betyder, at økonomien kører stille og roligt af sted. Er der tilbagegang hos hovedparten, så tallet trækkes ned under 50? Det ser vi som et tegn på, at økonomien måske gennemgår en hård periode.

Blandt de forskellige underkategorier af PMI'er mener vi, at antallet af nye ordrer er den vigtigste. Da de aktuelle ordrer er fremtidens produktion, giver dette tal et fingerpeg om den fremtidige vækst. Derfor synes det at være en nyttig fremtidsorienteret økonomisk indikator. I forbindelse med mediedækningen mener vi, at PMI'erne også kan kaste lys over, hvordan stemningen er. Hvis undersøgelserne viser generel økonomisk vækst, men mediernes reaktion er reserveret, kan det være et tegn på, at de grundlæggende forhold er bedre, end mange tror – og det er en positiv faktor for aktierne.

For investorerne er det lige så vigtigt at vide, hvad PMI'erne ikke viser, og at medierne ofte misforstår tallenes betydning. Frem for alt er PMI'erne ikke en fejlfri metode til måling af den økonomiske aktivitet eller vækst. De måler, hvor bred væksten er ved at angive den procentdel af de deltagende virksomheder, der har meldt om fremgang – men de måler ikke fremgangens størrelse. Det ser vi som en del af forklaringen på, at de faktiske tal for tjenesteydelser og produktion for den måned, en PMI-rapport dækker, ofte afviger fra analysedataene. Hvis procentdelen af virksomheder med vækst falder fra 54,0 % til 53,5 % i en given måned, men disse 53,5 % oplever kraftigere vækst, er der ikke nødvendigvis tale om en dalende vækst. Tilsvarende viser en stigning ganske vist mere udbredt vækst, men ikke nødvendigvis i et højere tempo.

Der forekommer ofte også overskrifter, der overdriver betydningen af især produktions-PMI'erne – ikke mindst når frygten for "ubalance i økonomien" eller "opbremsning i produktionen” griber investorerne. De fleste store økonomier er imidlertid baseret på tjenesteydelser, og det er der for så vidt ikke noget galt med. Tag som eksempel den amerikanske "produktionsrecession" i slutning af 2015 og begyndelsen af 2016: Produktions-PMI'erne for USA lå på under 50 (= tilbagegang) fra oktober 2015 til februar 2016. Som vi ser det, skyldtes det imidlertid primært problemer i energisektoren. Selv om boring efter olie og minedrift hører under ISM’s PMI for ikke-produktion i USA, omfatter produktionstallet olie- og kulindustrien, hvor mange af olieselskaberne hører til. Branchen var præget af overskud i olieudbuddet, hvilket trak produktions-PMI'erne over mod tilbagegang, men den generelle opbremsning i økonomien, som mange frygtede, blev aldrig til virkelighed.

Tilsvarende er vi ofte stødt på overskrifter i britiske udgivelser, hvor man sukker over den "manglende balance" i landets økonomi – ikke mindst når væksten i tjenesteydelser overhaler produktionen, eller PMI'erne for førstnævnte ligger højere end PMI'erne for sidstnævnte. Alligevel har kortvarig negativ påvirkning fra den britiske industrielle produktion og fremstillingserhvervene i de senere år ikke udløst en recession.

I dag angiver de fleste PMI'er for produktion og tjenesteydelser i den vestlige verden ekspansion – også de fremadskuende tal for nye ordrer. Sammen med den afdæmpede markedsstemning – ikke mindst i Europa – er det for os et tegn på, at der er forudsætninger for et fortsat bull-marked.

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission.

Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

Del

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
17 jul
I:SP500
På verdensplan vil næsten ingen acceptere økonomisk tilbageholdenhed til fordel for klimaet. En mill..
16
18 jul
 
Foranlediget lidt af debatten i den sidste uges tid, kommer her fredagsjoken: En investor her på EI..
15
17 jul
I:SP500
Tøjindustrien står for 10 % af udslippet af klimagasser ifølge The Angry Clean Energy Guy. Det er me..
13
17 jul
 
Jeg er kvinde på 75 år og har haft afdragsfrit lån i 10 år. Min tidligere bankrådgiver, som vdste mi..
12
16 jul
VELO
At der er nogle som hiver lidt gevinst hjem. Fred være med det. Velo skal op i en helt anden kurs, n..
12
15 jul
BAVA
Tænk engang, med alt det du skriver om Bavarian og ebola vaccinen, så skulle man tro, at du bare ved..
12
18 jul
VELO
Jeg havde ligeledes håbet der var mulighed for at supplere lidt længere nede, men nu hedder det nok ..
11
15 jul
VELO
At optimisme er et advarselstegn er da hul i hovedet. Det kommer an på hvad optimismen bunder i. For..
11
18 jul
DANSKE
En vigtig og fornuftig beslutning du har truffet - desværre har mange private investorer svært ved, ..
10
18 jul
GOMX
Kleos GeoInt surveillance satellites ready for NZ launch In total, 20 satellites will be built by Go..
10

Aktier/tendens: Ørsted tiltænkt helterolle i positiv aktieåbning

19-07-2019 08:09:28
Der er positive nyheder fra både den danske energikoncern Ørsted og biotekselskabet Genmab som oplæg til fredagens danske aktiehandel, hvor markedet før åbningen generelt er bagud i forhold til den stigning de amerikanske aktier præsterede i torsdagens handel.Sammen med stigende futures for både det amerikanske S&P 500-indeks og for det tyske DAX-indeks tidlig fredag morgen peger det mod en positi..

Danske Bank Q2: Kundeflugten fortsætter i udfordret bank

18-07-2019 11:06:22
Kunder siger fortsat farvel til Danske Bank - omend i et langsommere tempo end tidligere. I andet kvartal valgte 4300 Nemkonto-kunder at slukke for den forbindelse til banken, hvor de første seks måneder samlet gav en kundeafgang på 13.600 Nemkonto-kunder svarende til 1 pct. af bankens Nemkonto-kundebase.Det er fortsat bankens hvidvasksag i Estland, der danner ringe i vandet - men også sagen om pr..

Aktier/tendens: Storbanker i fokus efter årle morgen-regnskaber

18-07-2019 08:26:01
Det er storbankerne Nordea og Danske Bank, der tager overskrifterne på det danske aktiemarked torsdag morgen og lægger retningen for børsens C25-indeks, der samtidig vil være presset af internationale kursfald.I USA lukkede Wall Street med fald i størrelsesordenen 0,4-0,7 pct., og i futuresmarkedet er faldene blevet uddybet med yderligere 0,3-0,5 pct.I Asien har investorernes mangel på begejstring..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
20. juli 2019 21:58:46
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190703.1 - EUROWEB2 - 2019-07-20 21:58:46 - 2019-07-20 21:58:46 - 1 - Website: OKAY