12 feb: DSV stiger efter udmelding fra Panalpina-aktionær
12 feb: OVERBLIK: DSV's vinterflirt med Panalpina
Annonce

Basisviden om PMI for investorer

Fisher Investment

Annonce

Dette er en annonce fra

Hver måned undersøger økonomiske analysevirksomheder som IHS Markit tusindvis af virksomheder over hele verden i et forsøg på at måle, om den økonomiske aktivitet stiger eller falder. Disse undersøgelser udgør grundlaget for en indikator, der kaldes PMI (Purchasing Managers’ Index, indeks for indkøbschefer). En PMI kan bestemt være en nyttig økonomisk indikator, men den misforstås ofte. Vi håber, at nedenstående grundlæggende gennemgang kan gøre det lettere at analysere mediernes dækning af PMI'erne og forstå indikatorens betydning for økonomien og for aktierne.

PMI-undersøgelserne afdækker, om de deltagende virksomheder oplever fremgang eller tilbagegang på en række forskellige parametre. Analysevirksomhederne samler svarene og trækker tallene ud til indekser med en angivelse af den procentdel af virksomhederne, der melder om tilbagegang (både generelt og for forskellige underkategorier) i en given måned. PMI-komponenterne varierer fra branche til branche, men generelt omfatter de produktionsmængden i løbet af måneden, nye ordrer (køb af varer og tjenesteydelser, der er modtaget eller skal leveres senere), udestående ordrer (modtagne indkøbsordrer, hvor varen ikke er leveret endnu), produktionsomkostninger (priser på komponenter, arbejdskraft, elektricitet m.v.) og beskæftigelse. Generelt er et tal på over 50 tegn på ekspansion, mens under 50 betyder tilbagegang.  

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Vores gennemgang af de finansielle medier viser, at PMI'erne ofte bruges i overskrifterne som en troværdig afspejling af den aktuelle økonomiske situation eller den fremtidige vækst. Medierne beskriver typisk et fald i PMI fra 54,0 til 53,5 som et tegn på faldende vækst, mens et højere tal betyder stigende vækst. Sådan behøver sammenhængen imidlertid ikke nødvendigvis at være. Som en hjælp til at kunne gennemskue den type fejl er her en gennemgang af, hvad vi mener PMI'erne viser investorerne, og hvad de ikke automatisk kan bruges som tegn på.

PMI'erne giver først og fremmest et lille indblik i den aktuelle økonomiske situation. Er der vækst i hovedparten af virksomhederne, således at PMI-tallene generelt ligger over 50? Vi mener, at det betyder, at økonomien kører stille og roligt af sted. Er der tilbagegang hos hovedparten, så tallet trækkes ned under 50? Det ser vi som et tegn på, at økonomien måske gennemgår en hård periode.

Blandt de forskellige underkategorier af PMI'er mener vi, at antallet af nye ordrer er den vigtigste. Da de aktuelle ordrer er fremtidens produktion, giver dette tal et fingerpeg om den fremtidige vækst. Derfor synes det at være en nyttig fremtidsorienteret økonomisk indikator. I forbindelse med mediedækningen mener vi, at PMI'erne også kan kaste lys over, hvordan stemningen er. Hvis undersøgelserne viser generel økonomisk vækst, men mediernes reaktion er reserveret, kan det være et tegn på, at de grundlæggende forhold er bedre, end mange tror – og det er en positiv faktor for aktierne.

For investorerne er det lige så vigtigt at vide, hvad PMI'erne ikke viser, og at medierne ofte misforstår tallenes betydning. Frem for alt er PMI'erne ikke en fejlfri metode til måling af den økonomiske aktivitet eller vækst. De måler, hvor bred væksten er ved at angive den procentdel af de deltagende virksomheder, der har meldt om fremgang – men de måler ikke fremgangens størrelse. Det ser vi som en del af forklaringen på, at de faktiske tal for tjenesteydelser og produktion for den måned, en PMI-rapport dækker, ofte afviger fra analysedataene. Hvis procentdelen af virksomheder med vækst falder fra 54,0 % til 53,5 % i en given måned, men disse 53,5 % oplever kraftigere vækst, er der ikke nødvendigvis tale om en dalende vækst. Tilsvarende viser en stigning ganske vist mere udbredt vækst, men ikke nødvendigvis i et højere tempo.

Der forekommer ofte også overskrifter, der overdriver betydningen af især produktions-PMI'erne – ikke mindst når frygten for "ubalance i økonomien" eller "opbremsning i produktionen” griber investorerne. De fleste store økonomier er imidlertid baseret på tjenesteydelser, og det er der for så vidt ikke noget galt med. Tag som eksempel den amerikanske "produktionsrecession" i slutning af 2015 og begyndelsen af 2016: Produktions-PMI'erne for USA lå på under 50 (= tilbagegang) fra oktober 2015 til februar 2016. Som vi ser det, skyldtes det imidlertid primært problemer i energisektoren. Selv om boring efter olie og minedrift hører under ISM’s PMI for ikke-produktion i USA, omfatter produktionstallet olie- og kulindustrien, hvor mange af olieselskaberne hører til. Branchen var præget af overskud i olieudbuddet, hvilket trak produktions-PMI'erne over mod tilbagegang, men den generelle opbremsning i økonomien, som mange frygtede, blev aldrig til virkelighed.

Tilsvarende er vi ofte stødt på overskrifter i britiske udgivelser, hvor man sukker over den "manglende balance" i landets økonomi – ikke mindst når væksten i tjenesteydelser overhaler produktionen, eller PMI'erne for førstnævnte ligger højere end PMI'erne for sidstnævnte. Alligevel har kortvarig negativ påvirkning fra den britiske industrielle produktion og fremstillingserhvervene i de senere år ikke udløst en recession.

I dag angiver de fleste PMI'er for produktion og tjenesteydelser i den vestlige verden ekspansion – også de fremadskuende tal for nye ordrer. Sammen med den afdæmpede markedsstemning – ikke mindst i Europa – er det for os et tegn på, at der er forudsætninger for et fortsat bull-marked.

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission.

Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

Del

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 apr
I:SP500
  Hejsa.   Lige lidt læsestof til påsken.   Langsigtet konjunktur:   Overraskende stigning i de le..
49
18 apr
 
Jeg har modtaget flg. fra Delfin : "Nå, så er jeg blokeret på EI. Hvorfor ved jeg ikke. Jeg har ikke..
42
20 apr
NOVO-B
En lille påskehilsen fra Alpe, med mulighed for Novo.   https://invst.ly/al3nf  
26
21 apr
NOVO-B
Det var bare mig, der havde spurgt Alpe om en streg på Novo, hvorefter jeg modtog dette, og gerne må..
22
19 apr
 
EI har spillet fallit, jeg har været med her i 15 år, og folk der kun er her for at ødelægge debatte..
12
17 apr
TEVA
Den er også svær lige nu fordi mange korte og lange signaler krydser ind over hinanden lige nu. Men ..
11
23 apr
PNDORA
CAR er nu faldet ud over kanten. Deres analyse er useriøs og manipulerende. Håber virkelig at de ige..
10
20 apr
ZEAL
Nedenfor er en artikle fra Ritzau fra 2018 som gennemgår situationen med Zealand Pharmas tyske samar..
10
18 apr
 
Med så mange klager over EI så kunne I vel overveje at søge andre græsgange.    EI tilbyder en grati..
10
18 apr
 
Hej CasHolm   da du har en alder af 12 år syntes jeg at det er vigtigt at du gøre op med dig selv om..
10

Euroinvestor spørger: Hvor ser du Apples aktiekurs om 12 måneder?

24-04-2019 10:51:00
Hvor ser du Apples aktiekurs om 12 måneder? Det er ét af de spørgsmål, vi stiller i vores Privatinvestorundersøgelse (PIU) i april.Vi spørger også om dine forventninger til aktiemarkederne, boligmarkedet og økonomien. Hos Euroinvestor mener vi nemlig, at den bedste kilde til viden om markedet er aktørerne i markedet. 

Finanskommentaren: Trumps Iran-trusler sender olieprisen i vejret

Relaterede nyheder
24-04-2019 07:00:00
Af Jens Nærvig Pedersen, seniorstrateg, Danske Bank I slutningen af marts proklamerede USA’s præsident Donald Trump på Twitter, at olieprisen var ved at blive for høj. På det tidspunkt lå prisen på en tønde olie omkring 67 dollar, men henover påsken nåede den op over 74 dollar – det højeste siden begyndelsen af november sidste år. Paradoksalt nok har USA til trods for præsidentens bekymringer selv..

Snap Inc. løftes af regnskab

Relaterede nyheder
24-04-2019 06:33:44
Det amerikanske sociale medie og beskedservice Snap var bedre på både top og bund i første kvartal end ventet, og samtidig steg antallet af daglige brugere mere end ventet.Det fremgår af regnskabet for kvartalet, som er blevet offentliggjort efter markedets lukning tirsdag. I eftermarkedet hoppede aktien op med helt op til 14 pct., men efterfølgende vendte den rundt og gik kortvarigt i minus, inde..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
24. april 2019 11:58:09
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190410.2 - EUROWEB6 - 2019-04-24 11:58:09 - 2019-04-24 11:58:09 - 1 - Website: OKAY