15 feb: Carlsberg satte lukkerekord i grønt C25
17 feb: Finansklummen: Guld lever et stille liv i en tumultarisk tid
16-02-2019 07:00:00

Finansklummen: 1,5 pct.-lånet er åbnet, men pas på faldgruberne

PR-Foto

Af Martin Riedel, indehaver, Realkreditkonsulenten

Siden januar har boligejere haft mulighed for at optage et 30-årigt obligationslån til blot 1,5 pct. i rente, og forleden lancerede flere realkreditinstitutter desuden en afdragsfri variant. Spørgsmålet er bare, om 1,5 pct.-lånene overhovedet er attraktive her og nu.

Når man som låntager skal optage et obligationslån, er det lidt som at tilmelde sig en datingportal. Man ønsker ikke at være den første og eneste, der tilmelder sig, og det bliver først rigtig sjovt, når der er fyldt op med en hel masse andre.

Mange er i disse dage blevet bevidst om, at renterne er faldet. Dette skyldes, at de ellers så populære 2 pct.-obligationslån for alvor er lukket. Man kan således forledes til at tro, at man straks bør hoppe på de nye lavtforrentede lån. De nye lån introducerer dog en betydelig risiko for fremtidig indlåsning samt et potentielt større kurstab, såfremt renterne skulle falde yderligere.

Det startede med, at lånevarianten med afdrag lukkede, men da den afdragsfrie version typisk handler 1-1,5 kurspoint lavere, har det været muligt at optage sit lån i denne serie, selv hvis det skal være med afdrag.

Siden torsdag, hvor 2 pct.-obligationslånet i den afdragsfrie variant også gik over kurs 100, har det dog ikke været muligt at optage 2 pct.-lån. Nu er kreditforeningerne så i fuld gang med at udstede nye 1,5 pct.-varianter, der også indeholder mulighed for afdragsfrihed.

Risikoen forøges hvis renten snart stiger

Men hvis renten blot stiger en lille smule, og 2 pct.-lånet, der i dag ligger i kurs 100,4, skulle åbne igen, risikerer den afdragsfrie 1,5 pct.-variant at forsvinde i den evige obligationsglemsel, der kan blive dyr for de få låntagere, der måtte have optaget lånet. Med så lille en cirkulerende mængde er der nemlig risiko for, at kursdannelsen ikke er tilstrækkeligt effektiv.

Hvis man senere ønsker at indfri sit lån, er det med andre ord ikke sikkert, man får den kursgevinst, man ellers ville have fået, og man kan i værste fald blive tvunget til at udnytte sin optionsret til at indfri lånet til kurs 100.

En dyr rettighed, hvis kursen burde være f.eks. 85, og man i stedet for at indkassere en gevinst på ca. 100.000 kr. per lånt mio. i stedet må indkassere et kurstab på 50.000 kr.

Renten er ikke faldet 0,5 pct.

Man kan måske forledes til at tro, at når 1,5 pct.-lånet nu åbner, så er renten faldet med 0,5 procentpoint. Det er dog ikke tilfældet. Kursen er nemlig ikke den samme på de to lån. Kursen på de nye 1,5 pct.-lån med afdrag ligger lige omring kurs 95,5, hvorfor man på et realkreditlån på 3 mio. kr. får et kurstab på 135.000 kr.

Derudover skal man også betale rente og bidrag af et større beløb, end hvis man kunne få et lån i 2 pct.-obligationen.

Hvad bør man så gøre?

Vi er for en gangs skyld ikke presset op imod en opsigelsestermin ved dette rentefald, og det er dermed muligt at se tiden lidt an. Man bør eventuelt overveje at tilmelde sine lån en låneovervåging, der løbende kontrollerer, om det giver mening at foretage en konvertering.

Skulle det ske, at 2 pct.-lånet forbliver lukket, vil 1,5 pct.-lånet langsomt men sikkert bygge sig op, og risikoen ved at gå ind i lånet blive mindre.

Slå koldt vand i blodet

Vi er altså tilbage ved datingportalen, hvor man kan nyde godt af, at andre har oprettet sig, mens man har ventet lidt på sidelinjen.

Skulle renterne begynde at stige, vil man kunne tage et 2 pct.-lån meget tæt på kurs 100. Disse serier er historisk store, og der er ikke nogen risiko for indlåsning eller kurstab her. Ved at afvente lidt bliver differencerenter og eventuel kurssikring også billigere.

Det fornuftige, men måske lidt kedelige, råd er derfor at slå koldt vand i blodet og se tiden lidt an.

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
19 mar
I:SP500
Hejsa Lidt forårs opdatering. Langsigtet konjunkturmodel: Nederst kan I se den langsigtede konjunktu..
70
19 mar
VELO
  Studiet er et randomiseret fase 4 forsøg, hvor man sammenligner forlænget frigivelse Envarsus XR (..
14
18 mar
GOMX
SAS's emmision overtegnet så de regner med 15MUSD i provenu samlet - godt nyt for GOMSpace hvis de k..
14
21 mar
BAVA
Jeg synes bestemt også der skal være plads til kritikere af Bavarian. Der skal være plads til alle i..
12
21 mar
PNDORA
Du rammer jo netop ned i strategien "NOW", hvor der kigges ind i hvilke butikker der er lønsomme. Sa..
12
20 mar
ZEAL
Jeg skrev til IR vedr. lidt forskelligt, her er deres svar:  Bliver der afholdt en Capital Market D..
12
21 mar
I:SP500
Der er en alt afgørende ting som Rangvid ikke tager højde for, og som Lars Christensen glemmer at kr..
11
19 mar
FING-B
Siden topformationen i 23 området har trenden krydset flere støttelinjer og er nu ved en mulig dobbe..
11
18 mar
BAVA
For mig virker det ret underligt at udmelding fra FDA om ydereligere 3mdr mere behandlingstid bliver..
11
17 mar
CHEMM
Økonomisk Ugebrev Formue har i denne weekend et længere interview med Chemometecs CEO Michael Eising..
10

Lars Christensens Verden - Episode 12: Bankernes rolle i samfundet

22-03-2019 07:12:24
I ”Lars Christensens Verden” går økonom og chefredaktør på Euroinvestor Lars Christensen bag om markedet i samtaler med professionelle markedsaktører, kommentatorer og økonomiske og finansielle forskere. Det handler om, hvad det i virkeligheden er, der driver de finansielle markeder. Det er ikke investeringsråd, men mottoet er, at den, der ved mest, tjener mest. Det leveres alt sammen med humor og..

Recessionsfrygt i obligationsmarkedet

Relaterede nyheder
22-03-2019 15:08:12
Rentemarkederne har i dag sendt flere signaler, som analytikere betegner som klare signaler om lavere vækst og måske endda recession.Således faldt den tyske 10-årige statsobligationsrente i dag under 0 pct., hvilket afspejler investorernes frygt for den europæiske vækst. Tal, der viser indkøbschefernes forventninger til fremtiden, de såkaldte PMI-tal, faldt kraftigere end ventet i marts i flere eu..

Tysk 10-års rente falder under 0 pct. – "Gassen er gået af ballonen"

Relaterede nyheder
22-03-2019 11:26:06
De tyske PMI-tal, som i dag blev i dag offentliggjort, faldt til 44,7 fra 47,6 og rammer dermed laveste niveau siden september 2012. I en kommentar til Euroinvestor udtaler makroanalytiker i Sydbank, Mathias Rømer Sproegel: "Dagens læsning af de tyske PMI’er var ikke rar læsning for investorerne. Bekymringer om Brexit, den globale handelskrig mellem USA og Kina samt fortsat store problemer i den t..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
23. marts 2019 23:38:56
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190320.1 - EUROWEB4 - 2019-03-23 23:38:56 - 2019-03-23 23:38:56 - 1 - Website: OKAY