13 mar: G4S/RBC: Sænkes kursmål til 17,74 kr. fra 19,43 kr.
13 mar: Shipping: Ingen udsigt til ny kapacitet på stillehavs-ruter i år
13-03-2019 07:09:19

Finanskommentaren: Danske Bank spår styrket pund trods Brexit-usikkerhed

Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

Af Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker, Danske Bank

Med under tre uger tilbage inden Storbritannien formelt udtræder af EU-samarbejdet, så er vi ikke blevet meget klogere på hvordan. I går vendte det britiske Underhus igen tommelfingeren ned til premierminister Theresa Mays Brexit-aftale, og i øjeblikket virker det mest sandsynligt, at Underhuset vil bede May om at anmode EU om en forlængelse af artikel 50-tidsfristen til midten af maj. 

Det er blevet mere og mere klart, at britisk økonomi lider under Brexit-usikkerheden. Det er ikke sådan, at britisk økonomi er i krise, men væksten er bøjet af. Sidste år var væksten i Storbritannien 1,4 pct., hvilket var det laveste tempo siden 2009, hvor Storbritannien var i recession.

Virksomheder har aktiveret deres beredskabsplaner

Den svage vækst skyldes ikke mindst, at erhvervsinvesteringerne faldt gennem hele 2018. Brexit-usikkerheden er blandt de største usikkerhedsfaktorer for virksomheder, og den har fået mange virksomheder til at udskyde eller helt annullere investeringsplaner. Når man ikke ved, hvilket økonomisk samarbejde der vil være mellem Storbritannien og EU fremover, så er det svært at vurdere, om ens investeringsprojekter er profitable på den lange bane eller ej.

Ved udgangen af 2018 så vi også, at mange virksomheder aktiverede deres ”beredskabsplaner" for at sikre, at de kan operere selv i tilfælde af et Brexit uden en aftale. Det ses blandt andet ved, at mange britiske virksomheder opbygger store lagre. Det fremgår som positiv vækst, men er det egentlig ikke. 

Privatforbruget stagnerer

Privatforbruget klarer sig stadig okay, selvom væksten ikke er så stærk, som den tidligere har været. Det skyldes blandt andet, at den massive svækkelse af pundet på grund af Brexit har fået forbrugerpriserne til at stige hurtigere, da importerede varer er blevet dyre. Det betyder, at lønvæksten ikke rækker så langt, som den ellers ville have gjort.

Vi er på ukendt farvand, og da vi ikke har prøvet noget som Brexit før, så er det svært at forudsige, hvad det hele ender med. Helt overraskende er det dog ikke, at Brexit er kommet så langt ud, som tilfældet er. I politiske forhandlinger er det typisk sådan, at man først giver sig til allersidst, og da de fleste forventer en forlængelse af tidsfristen, er vi der ikke helt endnu.

Markedet tror stadig på en aftale

Markedet sender samme signaler. Et pund koster i skrivende stund 8,64 kr., hvilket er væsentligt stærkere end de 8,25 kr. ved udgangen af 2018. Markedet mener altså, at risikoen for et Brexit uden en aftale er reduceret, også selvom vi altså ikke har nogen afklaring med under tre uger igen. 

Hovedscenariet er stadig, at politikerne stemmer Mays aftale igennem til syvende og sidst. I så fald er det sandsynligt, at pundet skal styrkes op mod de 9,0 kr. Det næstmest sandsynlige er en ny EU-folkeafstemning, hvilket også vil føre til en styrkelse af pundet op mod de 9 kr.

Selvom det er langt nede ad vejen, vil en omstødelse af Brexit føre til en styrkelse på måske helt op mod de 9,8 kr. Hvis Storbritannien derimod crasher ud af EU uden en aftale, er forventningen, at pundet skal svækkes ned mod de 7,5 kr. – altså samme kurs som over for euroen.

Så selvom EU-lederne brokker sig og kræver en forklaring fra briterne, så skal det nu nok ende med en forlængelse af artikel 50-tidsfristen. Dermed ser det ud til, at Brexit-usikkerheden vil fortsætte i hvert fald et par måneder endnu.

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
19 mar
I:SP500
Hejsa Lidt forårs opdatering. Langsigtet konjunkturmodel: Nederst kan I se den langsigtede konjunktu..
71
25 mar
BAVA
En ting er, at du sylter os ind i dit misforståede bavl om BAVA. Det er, hvad det er.    Noget andet..
17
23 mar
 
Hej Kanonkugle   Der er endnu ikke inversrentekurve i USA, det måles som forskellen mellem den 2 og ..
15
19 mar
VELO
  Studiet er et randomiseret fase 4 forsøg, hvor man sammenligner forlænget frigivelse Envarsus XR (..
14
25 mar
GOMX
Husk på, at der kun handles omkring knap 200.000 stk aktier pr. dag. Det er lavt, og kan være årsage..
12
24 mar
TEVA
Alpehue/alpenyt: slet ikke i tvivl om dine evner som kan forudse konkurs i DAB pga landbrugskunder. ..
12
23 mar
CHEMM
Chemometec er ikke i nedtrend som helhed. Aktien har haft en foreløbig top. Har fundet en bund som e..
12
21 mar
BAVA
Jeg synes bestemt også der skal være plads til kritikere af Bavarian. Der skal være plads til alle i..
12
21 mar
PNDORA
Du rammer jo netop ned i strategien "NOW", hvor der kigges ind i hvilke butikker der er lønsomme. Sa..
12
20 mar
ZEAL
Jeg skrev til IR vedr. lidt forskelligt, her er deres svar:  Bliver der afholdt en Capital Market D..
12

Middag: B&O styrtdykker – Novo styrker C25

26-03-2019 11:37:07
Mens aktien i Bang & Olufsen styrtdykker efter en nedjustering, sørger en pæn stigning i Novo Nordisk-aktien for, at det danske C25-indeks distancerer sig fra sine toneangivende europæiske indeks-kolleger.Det danske eliteindeks stiger tirsdag middag 0,8 pct. til 1121,15 kr., og samtidig ligger det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks 0,4 pct. højere. Novos bidrag til den danske fremdrift er et ..

Euroinvestor spørger: Skal boligpriserne op eller ned?

Relaterede nyheder
26-03-2019 08:45:19
Skal boligpriserne op eller ned i dit lokalområde indenfor de næste 12 måneder - og hvad med ledigheden?Det er nogle af de spørgsmål, vi stiller i vores månedlige PrivatInvestorUndersøgelse (PIU), hvor vi også spørger om dine forventninger til aktiemarkederne og økonomien.//Euroinvestor

USA børsluk: Boeing til tops – Apple falder på konference-dag

25-03-2019 21:18:02
Markederne i USA lukkede fladt. DOW JONESDow Jones-indekset lukkede med en ændring på et rundt 0. Dagens tre mest stigende aktier i Dow:  Boeing oppe med 2,3 pct. Caterpillar Inc. oppe med 1,2 pct. Verizon oppe med 0,5 pct. De tre aktier der faldt mest i Dow:  Apple Inc. nede med 1,2 pct. DowDuPont nede med 1,2 pct. Walgreens Boot Alliance nede med 1,2 pct. S&P500 S&P500-indekset lukkede ligeledes..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Middag: B&O styrtdykker – Novo styrker C25
2
Morgen: B&O i massivt fald efter ny nedjustering
3
Zealand Pharma/Nordea: Hæver kursmålet og gentager "køb"
4
Hård kritik af arbejdsmiljø på Vestas-fabrik
5
Vestas-konkurrent venter 2019-omsætning på 3,2-3,5 mia. euro

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
26. marts 2019 17:19:41
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190320.1 - EUROWEB1 - 2019-03-26 17:19:41 - 2019-03-26 17:19:41 - 1 - Website: OKAY