Henter kommentarer

En investorvejledning til Spaniens valg i april


Foto: Fisher Investments Norden
Foto: Fisher Investments Norden
Vis mere

Note fra Fisher Investments: Fisher Investments favoriserer ikke noget politisk parti eller nogen politiker i noget land. Uanset hvor man er i verden, er det vores mening at, politisk bias gør blind og fører til investeringsfejl. Vi vurderer udelukkende global politik for dens potentielle markedsmæssige og økonomiske påvirkning.

Adskillige europæiske lande – og Europa-Parlamentet – afholder valg i år. På grund af de kommende afstemninger har vi set en ret febrilsk diskussion i økonomiske medier omkring populistiske, splittede lovgivende forsamlinger og risikoen for, at politisk kaos vil forstyrre de europæiske finansmarkeder. Første i rækken: Spanien, der stemmer den 28. april. Efterhånden som valget nærmer sig, kan det øge usikkerheden. Men vi tror, at usikkerheden kommer til at aftage hurtigt. Efter vores mening vil resultaterne sandsynligvis bevare status quo – politisk hårdknude – en positiv situation for aktiemarkederne.

Spanien har haft inaktive, fastlåste mindretalsregeringer siden parlamentsvalget i december 2015. Den splittede afstemning fremtvang et hurtigt nyvalg i juni 2016 og ni måneder uden en regering. I sidste ende dannede den siddende premierminister Mariano Rajoy og partiet Partido Popular (PP), der ligger til højre for midten, en mindretalsregering. Men de havde kun 170 mandater ud af 350 og opnåede ikke ret meget. I juni 2018 skabte en korruptionsskandale uro i PP, hvilket til sidst styrtede regeringen. Den blev erstattet af en socialistisk (PSOE) regering, der lå til venstre for midten, anført af premierminister Pedro Sánchez – som var en endnu mindre mindretalsregering, der krævede støtte fra katalanske og baskiske separatister for at beholde magten. Igen opnåede de ikke ret meget, og den politiske hårdknude fortsatte. De opnåede faktisk så lidt, at de ikke kunne få vedtaget et budget, efter at separatisterne trak deres støtte til regeringen, da nogle partimedlemmer blev stillet for retten for at afholde en ulovlig folkeafstemning om uafhængighed i 2016. Med regeringens kollaps var Sánchez ude, hvilket nødvendiggjorde det hurtige nyvalg i april.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Meningsmålinger op mod april tyder på, at der ikke er noget politisk parti, der umiddelbart kan tage magten eller danne en stærk koalitionsregering, hvilket betyder, at hårdknuden sandsynligvis fortsætter. PSOE og PP, de to dominerende midterpartier, fører de seneste meningsmålinger med henholdsvis 25,4 % og 22,8 %. Mindre populistiske partier, midterpartiet Ciudadanos (CS) og venstrefløjens Podemos, har henholdsvis 18,1 % og 14,3 % støtte. Dermed vil man selv ved at kombinere de to største partier med deres ideologiske fæller ikke sikre, at en af siderne kommer i nærheden af et afgørende flertal. PSOE og Podemos, hvis holdninger ligner hinanden, når samlet op på 39,7 %. På den anden side har PP og CS en meget lille fordel med 40,9 % i alt. Denne knibe åbner potentielt døren for, at Vox – et polariserende meget højreorienteret, euroskeptisk populistisk parti – kan gå sammen med PP og CS om at danne en koalition. Men vi tror, at en sådan koalition ville vise sig at være ret uhåndterlig. Vox’ holdninger overlapper sandsynligvis ikke de potentielle partneres holdninger ret meget, hvilket vil føre til hårdknude. Desuden er det ikke sikkert, at en sådan trevejskoalition overhovedet kan opnå et flertal – de tre partier opnår i meningsmålingerne kun 50,6 % tilsammen, nu hvor der er adskillige uger til valget.

Hårdknude virker også mest sandsynligt med andre potentielle multi-partikombinationer. En anden socialistisk anført koalition ser ud til stadig at have behov for støtte fra separatister, selvom Sanchez’ regering ikke har vist tegn på at droppe forfølgelsen af separatistiske ledere. Dermed mener vi, at der er stor sandsynlighed for en langvarig proces, når der skal dannes regering, og et meget muligt resultat er en skrøbelig koalition eller endnu en minoritetsregering.

Med hensyn til effekten af en politisk hårdknude, så har Spaniens økonomi oplevet fremgang, imens der har hersket hårdknude. Siden første kvartal af 2016, kort efter indenrigspolitikken blev splittet, har det spanske BNP (bruttonationalprodukt, et officielt mål for økonomisk vækst) i gennemsnit ligget på 2,7 % årlig vækst. I den samme periode har eurozonens BNP gennemsnitligt ligget på 2,0 % vækst. Meget af det er efter vores mening relateret til arbejdsmarkedsreformer, der er blevet vedtaget efter Spaniens lavkonjunktur. Disse liberaliserede arbejdsmarkeder gjorde det muligt for virksomheder at effektivisere deres aktiviteter. Hårdknude vil sandsynligvis forhindre politikerne i at trække de reformer tilbage.

Politisk hårdknude begrænser som regel også risikoen for ny, ekstrem lovgivning og bevarer status quo for virksomheder – hvilket efter vores mening hjælper dem med at planlægge længere frem i tiden. Selvom mange vælgere tilsyneladende søger aktive regeringer og politikker, der angiveligt er vækstfremmende, tror vi, at regeringer, der aktivt ændrer lovgivning og regler for virksomheder, ofte skaber vindere og tabere – hvilket fremmer usikkerhed. Vi tror på, at den slags politiske landskab med skiftende regler fremmer usikkerhed og med stor sandsynlighed begrænser virksomhedsinvesteringer, hvilket potentielt kan hæmme væksten. Desuden er vi af den mening, at nye bestemmelser ofte resulterer i højere udgifter, efterhånden som virksomheder tilpasser sig til det ændrede driftsmiljø, hvilket potentielt har en løndæmpende virkning. Dermed mener vi, at hårdknude er godt for aktiemarkederne, da det giver virksomhederne mulighed for at udnytte status quo. Det er, efter vores mening, det mest sandsynlige udfald i Spanien senere på foråret.

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

Dette indhold er produceret i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet med udarbejdelsen og publiceringen at gøre.