27 mar: Athena regnskab rammer over egne forventninger
27 mar: Santa Fe-aktionær vil i bestyrelsen: "Kan næsten ikke blive værre..
Annonce

En investorvejledning til Spaniens valg i april

Fisher Investment

Annonce

Dette er en annonce fra

Note fra redaktøren: Fisher Investments favoriserer ikke noget politisk parti eller nogen politiker i noget land. Uanset hvor man er i verden, er det vores mening at, politisk bias gør blind og fører til investeringsfejl. Vi vurderer udelukkende global politik for dens potentielle markedsmæssige og økonomiske påvirkning.

 

Adskillige europæiske lande – og Europa-Parlamentet – afholder valg i år. På grund af de kommende afstemninger har vi set en ret febrilsk diskussion i økonomiske medier omkring populistiske, splittede lovgivende forsamlinger og risikoen for, at politisk kaos vil forstyrre de europæiske finansmarkeder. Første i rækken: Spanien, der stemmer den 28. april. Efterhånden som valget nærmer sig, kan det øge usikkerheden. Men vi tror, at usikkerheden kommer til at aftage hurtigt. Efter vores mening vil resultaterne sandsynligvis bevare status quo – politisk hårdknude – en positiv situation for aktiemarkederne.

 

Spanien har haft inaktive, fastlåste mindretalsregeringer siden parlamentsvalget i december 2015. Den splittede afstemning fremtvang et hurtigt nyvalg i juni 2016 og ni måneder uden en regering. I sidste ende dannede den siddende premierminister Mariano Rajoy og partiet Partido Popular (PP), der ligger til højre for midten, en mindretalsregering. Men de havde kun 170 mandater ud af 350 og opnåede ikke ret meget. I juni 2018 skabte en korruptionsskandale uro i PP, hvilket til sidst styrtede regeringen. Den blev erstattet af en socialistisk (PSOE) regering, der lå til venstre for midten, anført af premierminister Pedro Sánchez – som var en endnu mindre mindretalsregering, der krævede støtte fra katalanske og baskiske separatister for at beholde magten. Igen opnåede de ikke ret meget, og den politiske hårdknude fortsatte. De opnåede faktisk så lidt, at de ikke kunne få vedtaget et budget, efter at separatisterne trak deres støtte til regeringen, da nogle partimedlemmer blev stillet for retten for at afholde en ulovlig folkeafstemning om uafhængighed i 2016. Med regeringens kollaps var Sánchez ude, hvilket nødvendiggjorde det hurtige nyvalg i april.

 

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

 

Meningsmålinger op mod april tyder på, at der ikke er noget politisk parti, der umiddelbart kan tage magten eller danne en stærk koalitionsregering, hvilket betyder, at hårdknuden sandsynligvis fortsætter. PSOE og PP, de to dominerende midterpartier, fører de seneste meningsmålinger med henholdsvis 25,4 % og 22,8 %. Mindre populistiske partier, midterpartiet Ciudadanos (CS) og venstrefløjens Podemos, har henholdsvis 18,1 % og 14,3 % støtte. Dermed vil man selv ved at kombinere de to største partier med deres ideologiske fæller ikke sikre, at en af siderne kommer i nærheden af et afgørende flertal. PSOE og Podemos, hvis holdninger ligner hinanden, når samlet op på 39,7 %. På den anden side har PP og CS en meget lille fordel med 40,9 % i alt. Denne knibe åbner potentielt døren for, at Vox – et polariserende meget højreorienteret, euroskeptisk populistisk parti – kan gå sammen med PP og CS om at danne en koalition. Men vi tror, at en sådan koalition ville vise sig at være ret uhåndterlig. Vox’ holdninger overlapper sandsynligvis ikke de potentielle partneres holdninger ret meget, hvilket vil føre til hårdknude. Desuden er det ikke sikkert, at en sådan trevejskoalition overhovedet kan opnå et flertal – de tre partier opnår i meningsmålingerne kun 50,6 % tilsammen, nu hvor der er adskillige uger til valget.

 

Hårdknude virker også mest sandsynligt med andre potentielle multi-partikombinationer. En anden socialistisk anført koalition ser ud til stadig at have behov for støtte fra separatister, selvom Sanchez’ regering ikke har vist tegn på at droppe forfølgelsen af separatistiske ledere. Dermed mener vi, at der er stor sandsynlighed for en langvarig proces, når der skal dannes regering, og et meget muligt resultat er en skrøbelig koalition eller endnu en minoritetsregering.

 

Med hensyn til effekten af en politisk hårdknude, så har Spaniens økonomi oplevet fremgang, imens der har hersket hårdknude. Siden første kvartal af 2016, kort efter indenrigspolitikken blev splittet, har det spanske BNP (bruttonationalprodukt, et officielt mål for økonomisk vækst) i gennemsnit ligget på 2,7 % årlig vækst. I den samme periode har eurozonens BNP gennemsnitligt ligget på 2,0 % vækst. Meget af det er efter vores mening relateret til arbejdsmarkedsreformer, der er blevet vedtaget efter Spaniens lavkonjunktur. Disse liberaliserede arbejdsmarkeder gjorde det muligt for virksomheder at effektivisere deres aktiviteter. Hårdknude vil sandsynligvis forhindre politikerne i at trække de reformer tilbage.

Politisk hårdknude begrænser som regel også risikoen for ny, ekstrem lovgivning og bevarer status quo for virksomheder – hvilket efter vores mening hjælper dem med at planlægge længere frem i tiden. Selvom mange vælgere tilsyneladende søger aktive regeringer og politikker, der angiveligt er vækstfremmende, tror vi, at regeringer, der aktivt ændrer lovgivning og regler for virksomheder, ofte skaber vindere og tabere – hvilket fremmer usikkerhed. Vi tror på, at den slags politiske landskab med skiftende regler fremmer usikkerhed og med stor sandsynlighed begrænser virksomhedsinvesteringer, hvilket potentielt kan hæmme væksten. Desuden er vi af den mening, at nye bestemmelser ofte resulterer i højere udgifter, efterhånden som virksomheder tilpasser sig til det ændrede driftsmiljø, hvilket potentielt har en løndæmpende virkning. Dermed mener vi, at hårdknude er godt for aktiemarkederne, da det giver virksomhederne mulighed for at udnytte status quo. Det er, efter vores mening, det mest sandsynlige udfald i Spanien senere på foråret.

 

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

Del

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
20 jun
 
I øjeblikket sidder "vinderne" ved folketingsvalget og forhandler regeringsgrundlag. De er enige om ..
46
20 jun
 
Måske jeg er den eneste, men savner Alpehue og hans gode indlæg... er han her under et andet alias? ..
23
23 jun
 
Kære Nets-formand, du er i Danmark, ikke USA Vi er et samfund, hvor få har for meget og færre for li..
21
21 jun
VELO
Mangel på to tacrolimus - konvertere pat. til Envarsus   I USA konvertere de patienter til Envarsus ..
20
21 jun
 
@ckt - synes egentlig det havde vaeret bedre, du ikke havde skrevet noget overhovedet..
20
20 jun
CHEMM
ChemoMetec opjusterer forventningerne til omsætningen og driftsresultatet som følger af højere forve..
19
25 jun
VELO
https://m.medwatch.dk/article/11464164
18
25 jun
VELO
Jeg har lavet denne beregning, min forventning til Q1 ramte kun 9.000 USD ved siden af. Siden har je..
17
21 jun
VELO
Ser ud til at man omkring 1 juli starter et nyt forsøg op med Envarsus hvor man tilsyneladende forve..
17
23 jun
 
  Trist nyhed, men Indien skulle se at vise lidt ansvarlighed og indføre 1 barns politik. Det er ikk..
16

Novo-konkurrent vil have højdosisudgave af Trulicity på markedet

26-06-2019 13:10:48
Det amerikanske medicinalselskab Eli Lilly, der er en af danske Novo Nordisks store konkurrenter, har haft succes i et nyt studie med sin ugentlige GLP-1-analogen Trulicity i højdosisudgaver på 3 og 4,5 milligram.Midlet er i forvejen på markedet i en dosis på 1,5 milligram og konkurrerer med Novo Nordisks midler Victoza og Ozempic.I et studie når højdosisudgaverne af Trulicity til behandling af pa..

Otte topfolk i Amagerbanken skal betale 225 millioner kroner

Relaterede nyheder
26-06-2019 12:37:43
Den tidligere topchef og syv bestyrelsesmedlemmer i den krakkede Amagerbanken skal betale 225 millioner kroner i erstatning til staten.Det har Østre Landsret afgjort onsdag.Dermed er dommen ændret fra byretten, der i 2017 frikendte ledelsen for ansvar.Det var staten, der lagde sag an mod topfolkene i banken. Kravet var i landsretten på 375 millioner kroner.Sagen har handlet om ledelsens ansvar for..

Lars Christensens Verden - Episode 23: Sådan bruger danskerne deres penge

Relaterede nyheder
26-06-2019 12:10:56
I denne episode af “Lars Christensens Verden” får du svar på, om der er forskel på kvinders og mænds investeringsadfærd, hvorfor unge mænd bruger så mange penge på gambling, og hvorfor kvinder burde investere mere i aktier.Ugens gæst, privatøkonom og senioranalytiker Louise Aggerstrøm Hansen, Danske Bank, deler sine mange indsigter i de private husholdningers økonomiske adfærd, forbrugsmønstre og ..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
26. juni 2019 14:10:36
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190527.1 - EUROWEB2 - 2019-06-26 14:10:36 - 2019-06-26 14:10:36 - 1 - Website: OKAY