04 apr: Vind/GWEC: Konsolideringsbølgen vil fortsætte i en ny form
04 apr: Novo deltager i høring om insulinpriser i Repræsentanternes Hus
Annonce

Populisme er formentlig ingen trussel for markedet

Fisher Investment

Annonce

Dette er en annonce fra

2019 er først lige begyndt, og det er på denne tid af året, at investorer som regel gennemgår deres investeringer og overvejer ændringer. Nogle føler sig nok ekstra motiverede til at skride til handling efter aktiernes nedtur i 2018, især fordi mange af tabene forekom sent på året. Selvom det er en forståelig følelse, mener vi ikke, at det nytter noget at dvæle ved tidligere præstationer – uanset om de var gode eller dårlige – når man udfører en porteføljegennemgang. Efter vores mening er det vigtigt at fokusere på det større billede, f.eks. om dine investeringer stemmer overens med dine økonomiske mål, målsætninger, tidshorisont og risikotolerance – og, som vi vil diskutere nedenfor, om dine aktieinvesteringer er tilstrækkeligt diversificerede – både med hensyn til sektorer, lande og individuelle virksomheder.

 

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

 

Når man vurderer diversificering, er din porteføljes fokus på et geografisk område et godt sted at starte. Hvis din portefølje er meget fokuseret på en bestemt region, er det nok en god idé at foretage nogle ændringer. Selv USA, verdens største økonomi, udgør kun lidt over halvdelen af den samlede globale aktiemarkedsværdi, eller børsværdi. Intet land på det europæiske kontinent udgør mere end 5 % af det globale aktiemarkeds børsværdi. Alle lande og geografiske områder har sine egne økonomiske og politiske markedsdrivkræfter – nogle er muligheder, mens andre er risici. Hvis du har stor eksponering over for et enkelt land – især et mindre land – kan din portefølje i for høj grad blive udsat for lokale risici, imens du ignorerer muligheder andre steder. Det kan øge porteføljens ustabilitet. Efter vores mening kan det at eje en mere diversificeret global portefølje hjælpe med at afbalancere disse risici, idet begivenheder i et land ikke får for stor indflydelse på dit afkast. Historisk set er der ikke ét enkelt lands aktiemarked, der har været overlegent i forhold til andres år efter år. Når du diversificerer din portefølje, hjælper det med at udligne vindere og tabere i forhold til hinanden, hvilket øger sandsynligheden for, at du opnår mere global markedslignende vækst hen over tid. Vi ser det som en smart tommelfingerregel at lægge mærke til, hvilken andel af den globale børsværdi et givent land repræsenterer, og bruge det som et overordnet fingerpeg for vægtningen i din egen portefølje.

 

Global diversificering kan også øge den sektormæssige diversificering. Mange europæiske landes aktiemarkeder har stor eksponering over for to eller tre sektorer og blinde vinkler, når det kommer til andre. For eksempel er engelske markeder meget fokuserede på energi, materialer og finans. Næsten halvdelen af Danmarks aktiemarked består af sundhedsvirksomheder. Næsten 70 % af Italiens børsværdi udgøres af tre sektorer: finans, energi og offentlig forsyning. Næsten 40 % af det franske aktiemarked består af industrivarer og diskretionære forbrugsgoder. Spanien hælder mod finans og offentlig forsyning. Over en tredjedel af den hollandske børsværdi består af stabile forbrugsgoder. Den samme sektor repræsenterer næsten halvdelen af Belgiens børsværdi. Sverige er primært fokuseret på industrivarer og finans. Og Norge? Over halvdelen af den lokale børsværdi ligger i finansaktier og energi. Det samme gælder for Canada. Af disse lande har kun Spanien, Holland og Sverige rimelig eksponering over for teknologi, som er en af de sektorer, der har klaret sig bedst i de senere år, og samtidig er en af verdens største. Hvis man vil have ordentlig diversificering på tværs af alle 11 sektorer, kræver det, at man bevæger sig uden for Europa og retter blikket mod Amerika og Asien.

 

Hvis du vil finde ud af, om du har nok sektordiversificering, råder vi til, at du, ligesom ved diversificering på landeniveau, vælger et bredt globalt aktieindeks som reference – f.eks. MSCI World-indekset. Hvis du ikke er sikker på, hvilken sektor et værdipapir hører til, kan du søge via kilder som Morningstar.

 

Ved vurdering af diversificering på sektorer og lande opfordrer vi investorer til at kontrollere, om de også ejer aktier i tilstrækkeligt mange virksomheder. For eksempel ligger 14,9 % af MSCI World-indeksetsbørsværdi inden for teknologiaktier. Men hvis du kun ejer aktier i en teknologivirksomhed, og den repræsenterer 14,9 % af din samlede porteføljeværdi, tyder det på, at diversificeringen ikke er god nok – du har nærmere for stor fokus på en enkelt virksomhed, hvilket betyder, at du er overeksponeret over for risici i den virksomhed. Hvis den klarer sig godt, klarer du dig godt. Men hvad sker der, hvis virksomheden oplever en krise og får dårligt afkast, selvom andre teknologivirksomheder klarer sig godt? Selvom det er et ekstremt eksempel, illustrerer det efter vores mening vigtigheden af at begrænse din porteføljes afhængighed af en enkelt virksomhed. En generel tommelfingerregel, som vi synes er nyttig og tror, at investorer kunne have nytte af at bruge på deres porteføljer, er den regel, som vi kalder “5-procentreglen”. Ifølge den bør ingen individuel virksomhed overstige ca. 5 % af din samlede porteføljeværdi. For stor eksponering over for en enkelt virksomhed kan udgøre en risiko for, at en stor del af din portefølje bliver offer for virksomhedsspecifikke problemer.

 

Endelig mener vi, at når du vurderer dit diversificeringsniveau, kan det være en god idé at gennemgå alle dine værdipapirer, herunder investeringsforeninger og fonde, der følger et indeks. For eksempel anser investorer, der har store beholdninger i ejendomsinvesteringsforeninger, det sommetider for at være diversificering i forhold til aktier uden at være klar over, at mange af disse foreninger er børsnoterede og handles som aktier. Desuden er fast ejendom en lille aktiemarkedssektor, med kun 3,3 % af MSCI World's børsværdi. Hvis man har investeret kraftigt i ejendomsinvesteringsforeninger, kan man uforvarende udsætte sig selv for overeksponering.

 

Måske synes du, at al den her diversificeringskontrol virker som et stort arbejde. Det har du helt ret i! Men hvis du gør arbejdet godt og sørger for, at dine aktiver er tilstrækkeligt diversificerede, håndterer du efter vores mening risici mere effektivt end mange andre investorer.

 

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

Del

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 apr
I:SP500
  Hejsa.   Lige lidt læsestof til påsken.   Langsigtet konjunktur:   Overraskende stigning i de le..
49
18 apr
 
Jeg har modtaget flg. fra Delfin : "Nå, så er jeg blokeret på EI. Hvorfor ved jeg ikke. Jeg har ikke..
42
20 apr
NOVO-B
En lille påskehilsen fra Alpe, med mulighed for Novo.   https://invst.ly/al3nf  
26
21 apr
NOVO-B
Det var bare mig, der havde spurgt Alpe om en streg på Novo, hvorefter jeg modtog dette, og gerne må..
23
19 apr
 
EI har spillet fallit, jeg har været med her i 15 år, og folk der kun er her for at ødelægge debatte..
12
23 apr
PNDORA
CAR er nu faldet ud over kanten. Deres analyse er useriøs og manipulerende. Håber virkelig at de ige..
10
22 apr
 
Klimasagen er meget oppe i tiden, og det har jo sine helt åbenlyse årsager. Dette klimapolitiske ind..
10
20 apr
ZEAL
Nedenfor er en artikle fra Ritzau fra 2018 som gennemgår situationen med Zealand Pharmas tyske samar..
10
18 apr
 
Med så mange klager over EI så kunne I vel overveje at søge andre græsgange.    EI tilbyder en grati..
10
18 apr
 
Hej CasHolm   da du har en alder af 12 år syntes jeg at det er vigtigt at du gøre op med dig selv om..
10

Euroinvestor spørger: Hvor ser du Apples aktiekurs om 12 måneder?

24-04-2019 10:51:00
Hvor ser du Apples aktiekurs om 12 måneder? Det er ét af de spørgsmål, vi stiller i vores Privatinvestorundersøgelse (PIU) i april.Vi spørger også om dine forventninger til aktiemarkederne, boligmarkedet og økonomien. Hos Euroinvestor mener vi nemlig, at den bedste kilde til viden om markedet er aktørerne i markedet. 

Finanskommentaren: Trumps Iran-trusler sender olieprisen i vejret

Relaterede nyheder
24-04-2019 07:00:00
Af Jens Nærvig Pedersen, seniorstrateg, Danske Bank I slutningen af marts proklamerede USA’s præsident Donald Trump på Twitter, at olieprisen var ved at blive for høj. På det tidspunkt lå prisen på en tønde olie omkring 67 dollar, men henover påsken nåede den op over 74 dollar – det højeste siden begyndelsen af november sidste år. Paradoksalt nok har USA til trods for præsidentens bekymringer selv..

Snap Inc. løftes af regnskab

Relaterede nyheder
24-04-2019 06:33:44
Det amerikanske sociale medie og beskedservice Snap var bedre på både top og bund i første kvartal end ventet, og samtidig steg antallet af daglige brugere mere end ventet.Det fremgår af regnskabet for kvartalet, som er blevet offentliggjort efter markedets lukning tirsdag. I eftermarkedet hoppede aktien op med helt op til 14 pct., men efterfølgende vendte den rundt og gik kortvarigt i minus, inde..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
24. april 2019 16:39:23
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190410.2 - EUROWEB3 - 2019-04-24 16:39:23 - 2019-04-24 16:39:23 - 1 - Website: OKAY