12 apr: Aktier/åbning: FLS stiger på ryggen af kinesiske nøgletal
12 apr: Roblon: Storkundes problemer er med til at give nedjustering - NY
12-04-2019 09:24:30

Stor vindparkudvikler: ”Vi har set en fantastisk innovation”

En fantastisk innovation har de senere år præget vindmølleindustrien, som i takt med udviklingen har styrket sin konkurrencekraft mod andre energiformer som kul og gas – og dermed øget markedspotentialet substantielt.

Det siger partner Michael Hannibal fra fondmanagementselskabet Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som efter årsskiftet har placeret flere store vindmølleordrer hos Vestas.

- Både på land- og havmøller har vi set en fantastisk innovation over årene, og man har set, hvor dygtig man er blevet til at lave aerodynamik omkring vinger, siger Michael Hannibal i et interview med Ritzau Finans i Bilbao.

Den forbedrede aerodynamik giver i sig selv mere høstet energi for samme vingelængde, men derudover er vingerne vokset i længde, så det bestrøgne areal og energiproduktionen øges yderligere.

- Så aerodynamik og længere vinger betyder, at du høster mere vind, som du kan omsætte i din generator, som så også kan blive større og større. Alle de her ting gør, at du på en mølle og samme mølleplatform kan blive bedre og bedre og tage endnu mere energi ud og omsætte det, siger Michael Hannibal.

På havmøllesiden er der også sket en hastig udvikling, hvilket også afspejler sig i de priser, som der i dag kan udvikles havmølleprojekter til.

- På fundamentsiden er der ikke indtil nu set samme grad af innovation, men på møllesiden er det jo helt fantastisk at kigge på, hvad der er sket af innovation, herunder også hvad computerkraft kan lave af simuleringer og aerodynamiske beregninger.

- Udover at innovationen har gjort møllerne større, så har det også gjort, at de kører med meget høj rådighed (reliability), fremhæver Michael Hannibal.

De efterhånden meget velafprøvede møller betyder for et selskab som CIP, at teknologirisikoen er blevet reduceret væsentligt i forhold til de tidlige år for havvind.

Selvom CIP for nylig har valgt MHI Vestas som foretrukken leverandør, så bliver alle mølleleverandører inviteret til at deltage, når selskabet kører konkurrencer om komponenter og leverancer til sine projekter.

- Hvad enten det er møllen, fundamenter, kabler eller transformerstationer, så kører vi nogle udbudskonkurrencer, som indeholder forskellige parametre som pris, kvalitet og sikkerhed for gennemførelsen, forklarer Michael Hannibal.

På havmøllesiden kunne han godt tænke sig at have endnu flere af vælge mellem end de nuværende 2-3 leverandører – Siemens Gamesa og MHI Vestas, mens GE har lagt op til et comeback med udvikling af en stor mølle på 12 megawatt.

- Med den vækst, der ser ud til at komme på havvind, vil der være plads til flere leverandører. Det tror jeg ville være sundt for alle, vurderer Michael Hannibal.

For CIP er det helt afgørende, når det overvejer havmøller, at der er tale om gennemtestede teknologier.

- Der er nogle få projekter i historien på havvind, som er gået mindre godt, og kendetegnet ved dem er, at selve møllen ikke har været ordentligt testet og ikke har haft en teknologi, der var egnet til havvind, uddyber han.

På landmøller har CIP produkter fra flere leverandører at vælge imellem. Her satte Vestas med lanceringen af sin nye platform, Enventus, i januar fokus på modulopbyggede møller. Det er ifølge Michael Hannibal en videreførelse af en tendens, der har været i industrien gennem længere tid.

Den grundlæggende idé med modulopbyggede møller er at øge volumenerne af de samme ting, som skal produceres, hvilket i sidste ende vil reducere omkostningerne. Netop denne omkostningsreduktion har onshore mølleleverandørerne praktiseret dygtigt over de seneste år, blandt andet set ved GE i USA.

- Og det, jeg hører fra Siemens Gamesa fra offentliggørelsen af deres nye 5 MW-platform, lyder til at være det samme koncept med moduler.

- Så trenden har været der før, hvor jeg tror, at vi vil se, at producenterne fremadrettet vil efterleve det fuldt ud for at levere produkter, der også fremover vil være konkurrencedygtige, siger Michael Hannibal.

/ritzau/FINANS

Relateret indhold
19 jul - 
Fredagens aktier: Pandora fik stryg på børsen og tynged..
19 jul - 
Siemens Gamesa sendes op efter betinget havvindordre i ..
19 jul - 
Aktier/middag: Halter efter Europa trods plusser - især..
Relateret debat
13:58 - 
Ja det er nogle kæmpe krabasser den størrelse mølle. Tr..
22 jul - 
GE 12 MW test nacelle påvej til Holland, og den ser saf..
21 jul - 
Mest 3mw platform (v112-v117v126) og 2mw platform deref..
Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
20 jul
VWS
Kenya has formally launched Africa’s biggest wind power plant, a mammoth project in a gusty stretch ..
8
18 jul
VWS
Ved godt det ikke direkte er rellateret til Vestas, men nu har jeg fulgt med i hvad der sker inden f..
5
20 jul
VWS
  Endnu en gang tak til kite for din store graverjournalistiske indsats. Når du skriver, at det vel ..
4
20 jul
VWS
Vestas andel udgør dermed godt en halv milliard kroner, og må tilsyneladende stadigvæk være ejet af ..
4
16 jul
VWS
Jeg har skrevet analyser og kommentar om vindmølle branchen i ca 20 år. Så det fortsætter jeg nok li..
4
20 jul
VWS
Service service service... ;-) Værdistigningen Turkana ser ud til at have fået, vil da rykke i et kv..
3
20 jul
VWS
Jo, men ville gerne have at Vestas var mere åben omkring det, og ikke mindst nu hvor man kan konklud..
3
19 jul
VWS
Equinor vant stort vindkraftanbud i New York Equinor har fått en kontrakt om å bygge en vindturbi..
3
20 jul
VWS
Kite.. Tak for de mange indlæg. Ja..Det er mærkeligt at man ikke kan læse noget om Vestas ejerskaber..
2
19 jul
VWS
Det er sket ikke det slags det handler om for mig, men at finde ud af hvornår man skal droppe at hav..
2

Genmab/Nordnet: Penge fra USA-notering ryger nok i udviklingsreserver

23-07-2019 12:25:21
Mandag gennemførte Genmab salget af flere millioner aktier i forbindelse med sin børsnotering i USA, og det indbragte selskabet frisk kapital, som formentlig vil blive lagt til side til fremtidige udviklingsprojekter.Sådan lyder vurderingen fra Per Hansen, investeringsøkonom hos børsmægleren Nordnet, om de godt 3,4 mia. kr., som Genmab har rejst i bruttoprovenu ved salget af 2,85 mio. nye aktier p..

Aktier/tendens: Udenlandsk udvikling bliver afgørende for DSV og andre

23-07-2019 08:22:55
Der er ikke meget fra det hjemlige at tage bestik af på det danske aktiemarked tirsdag morgen.Dermed bliver det den udenlandske udvikling, heriblandt et hæderligt regnskab fra DSV-kollegaen Kuehne+Nagel, der kommer til være bestemmende for retningen fra handlens start tirsdag.De ledende amerikanske aktieindeks sluttede mandag med plusser, og de asiatiske markeder har fulgt op på udviklingen med st..

Italienske Unicredit vil skære op mod 10.000 job i ny strategiplan

Relaterede nyheder
22-07-2019 12:41:42
Den italienske bank Unicredit overvejer ifølge kilder med indblik i sagen at skære tusindvis af job og trimme driftsomkostningerne som en del af bankens nye strategiplan.Det skriver Bloomberg News.Den italienske bank overvejer ifølge nyhedsbureauets kilder, som har bedt om ikke at blive identificeret med navn, at skære op mod 10.000 job, men de eksakte tal er endnu under overvejelse og kan ende me..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Danmark/økonomer: Forbrugerne aner uråd
2
Veloxis/Kempen: Kursmålet løftes med 20 pct.
3
Aktier/tendens: Udenlandsk udvikling bliver afgørende for DSV og andre
4
NKT får ordre på højspændingskabler til Viking Link - NY
5
Professor om Johnsons brexitplan: Han er kravlet op i et træ - NY

Relaterede aktiekurser

Vestas Wind Systems A/S 596,00 1,6% Stigning i aktiekurs

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
23. juli 2019 18:18:16
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190703.1 - EUROWEB1 - 2019-07-23 18:18:16 - 2019-07-23 18:18:16 - 1 - Website: OKAY