15 apr: Roblon/ABG: Sænker anbefaling og skærer stor bid af kursmålet
15 apr: Aktier/middag: Ambu flyver til vejrs på positive nyheder fra USA
15-04-2019 11:17:55

Ambu/CEO: FDA-resultater er både skræmmende og interessante - NY

Christian Liliendahl
Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

De nye foreløbige resultater fra en undersøgelse om smittefaren ved brugen af genanvendelige duodenoskoper er skræmmende, men også interessante for det danske medicoselskab Ambu, der er i gang med at udvikle en engangsversion af produktet.

Sådan lyder det fra Lars Marcher, der er administrerende direktør hos Ambu, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, fredag offentliggjorde nye foreløbige resultater for den undersøgelse af genanvendelige duodenoskoper, som i første omgang blev indledt i 2015.

- Vi har jo sagt det i mange år. Det har været vores grundtanke, at der simpelthen var for mange bakterier i sygehusvæsenet, når man anvendte genanvendelige produkter. Når der kommer en skarpere retorik fra FDA som i fredags, så er det på den ene side skræmmende, at det står sådan til.

- Det er selvfølgelig også sindssygt interessant, at Ambu er den virksomhed, der faktisk har talt om det her i så mange år og også er ved at gøre noget ved det med engangsprodukter. Det er forfærdeligt på den ene side, fordi der er mange patienter, der bliver ofre i det her spil, og på den anden side giver det Ambu nogle meget interessante muligheder, når vi kigger fremad, siger Lars Marcher.

"DET HER ER BARE STARTEN"

FDA oplyste fredag, at de foreløbige resultater indikerer, at smittefaren for de genanvendelige duodenoskoper, som bruges til at diagnosticere og behandle problemer i leveren, bugspytkirtlen og galdeblæren, er højere, end sundhedsmyndighederne i første omgang havde forventet - og også højere end tidligere rapporteret.

Lige nu findes der kun genanvendelige duodenoskoper, men Ambu går efter at være blandt de første selskaber, der kan tilbyde et duodenoskop til engangsbrug. Dermed skal der ikke bruges tid på at rense og rengøre produkterne.

Undersøgelsen tager kun udgangspunkt i duodenoskoper, som er det videoskop, der generelt anses for at være forbundet med den største risiko for smittefare. Dermed omhandler undersøgelsen ikke endoskoper til øre-næse-hals-regionen eller koloskoper, der bruges til mave- og tarmundersøgelser, som Ambu indtil videre har lanceret.

Nogle konkurrenter og markedsiagttagere har tidligere sået tvivl om, hvorvidt der er et stort behov for engangsprodukter inden for de øvrige kategorier, hvor risikoen ikke anses for at være lige så stor. Alligevel vurderer Lars Marcher, at resultaterne fra undersøgelsen af duodenoskoper også kan påvirke synet på de øvrige produkter.

- Jeg tror, at det her bare er starten. Interessenterne er - Ud over patienten - lægerne, som er begyndt at spørge sig selv, om man anvender det rigtige udstyr, sundhedsmyndighederne rundt omkring, forsikringsselskaberne i USA, som kører retssager i øjeblikket, og sidst men ikke mindst hospitalsledelsen, som også er meget interesseret i det her. Bakterier er der jo. Uanset om det er det ene eller andet instrument, så er problemet bare, at der ikke bliver renset ordentligt, siger Lars Marcher.

- Min tilgang til det er, at hvis man snakker om tusindvis af tilfælde, så er det nok for mig. På duodeno-området er der et par millioner procedurer om året i USA og Europa, men inden for mave-tarm-kræft taler vi eksempelvis om 50 mio. procedurer. Så selv om du har en lavere sandsynlighed, så er det absolutte tal større. Jeg tror, at hospitalsledelsen og interessenterne begynder at lave en strategisk vurdering af, at de ikke gider at stå på mål for det, fortsætter han.

Duodenoskopet bruges til at diagnosticere og behandle problemer i leveren, bugspytkirtlen og galdeblæren, og på en kapitalmarkedsdag i oktober sidste år fortalte Ambu, at der er omkring 2 mio. af denne type procedurer om året. Markedet er dermed en hel del mindre end markedet for koloskopi, som Ambus nyeste engangsprodukt er rettet mod. Ifølge selskabet selv gennemføres der årligt 50 mio. koloskopiprocedurer om året.

ARBEJDER SERIØST MED UDVIKLINGEN AF PRODUKTET

Analyserne af årsagen til resultaterne er i øjeblikket på vej, men nogle af de faktorer, der kan spille en rolle, er beskadiget udstyr og fejl i rengøringsprocesserne, lyder det i meddelelsen fra FDA. Derudover fremgår det, at sundhedsmyndighederne arbejder med producenterne om at udvikle bedre rengørings- og vedligeholdelsesprocedurer, mens der også fokuseres på muligheden for ny teknologi eller dele til engangsbrug.

- Historien er, at FDA de seneste fem-seks år har skrevet det samme om samarbejdet med de genbrugelige leverandører, og problemet er der stadig. Hvorfor ikke eliminere det her problem en gang for alle ved at bruge et engangsprodukt. Så kommer man eksempelvis også væk fra at skulle bruge kemikalier til rengøring, siger Lars Marcher, der også har en løbende dialog med sundhedsmyndighederne i USA.

Ambu har indtil videre kun lovet, at produktet vil være en del af selskabets samlede produktportefølje, når den nuværende strategiperiode udløber ved udgangen af september 2020. Direktøren vil lige nu ikke fortælle mere om, hvor langt selskabet mere præcist er med udviklingen af produktet.

- Vi arbejder rigtig seriøst med at få lanceret det her produkt, så hurtigt vi kan. Det er et utroligt strategisk produkt, og derfor er det et spørgsmål om, at Ambu kan være med til skrive historie med det her produkt, siger Ambu-topchefen.

Han regner med, at hele markedet for duodenoskoper vil være konverteret til engangsskoper fra skoper til flergangsbrug i løbet af to til fire år.

/ritzau/FINANS

Relateret indhold
17:03 - 
Mandagens aktier: Ørsted til vejrs på USA-nyt i svagt n..
09:16 - 
Aktier/åbning: Danske Bank til bunds efter fyring mens ..
08:09 - 
Aktier/tendens: Ørsted står til stigning efter stor sej..
Relateret debat
23 jun - 
Helt enig. Ambu er den mest shortet aktie pt. Er ret si..
23 jun - 
Jeg skal ikke kunne sige, hvor den skal hen på lidt læn..
23 jun - 
Måske en trendvending. https://invst.ly/b2xu4
Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 jun
AMBU-B
Jeg er rigtig tilfred med de udmeldinger JJG kommer med idag. Det giver ro over deres udmeldinger, o..
17
19 jun
AMBU-B
Jeg synes at kritikken har være unødvendig skarp mod bestyrelsen og Jens Bager. For mig at se, gør s..
12
18 jun
AMBU-B
Tja ... det er samme situation som da Fl. Smith skiftede direktør. Han tog en stor nedskrivning  og ..
12
19 jun
AMBU-B
Bestyrelsen inkl Bager må da også have deres del af æren for at det igennem lang tid har gået så god..
11
20 jun
AMBU-B
Optrend...? Du må altså kunne se noget som vi andre ikke kan....  
7
19 jun
AMBU-B
Egerton Capital (UK) LLP has reduced his short position to 0 shares issued by Ambu A/S Ambu A/S   ME..
7
20 jun
AMBU-B
Juan Jose Gonzalez fokus skal da være 100% på selskabets drift og fremtid, så må aktiekursen mere el..
6
20 jun
AMBU-B
Så kom den i optrend, effektivt!   /tow
6
19 jun
AMBU-B
Overhovedet ikke. Ambu har et kæmpe vækst potentiale. Omsætning forventes at komme op, hvorfor marke..
6
18 jun
AMBU-B
Jeg tror også at den stiger herfra. I mine øjne giver det utrolig god mening for en ny CEO at sænke ..
6

Euroinvestor spørger: Tryg-aktien stormer frem, kan den blive ved?

23-06-2019 20:35:00
Hos Euroinvestor mener vi, at den bedste kilde til viden om markedet er aktørerne i markedet.Derfor spørger vi hver måned i vores Privatinvestorundersøgelse (PIU) vores brugere om deres forventninger til markeder og økonomi.Du inviteres hermed til at deltage i undersøgelsen. Alle besvarelser er anonyme, og der er ingen krav om login, kontaktoplysninger eller lignende.Vi håber du vil deltage og ser..

Danske Bank: Bestyrelsen fyrer bankdirektør Jesper Nielsen

24-06-2019 08:35:10
Danske Banks bestyrelse har mandag opsagt bankdirektør Jesper Nielsen, der har ansvar for de danske bankaktiviteter.Det fremgår af en meddelelse til fondsbørsen.Opsigelsen sker i forbindelse med sagen om Flexinvest Fri, lyder det.- Jesper Nielsen har gjort en betydelig indsats i banken gennem mange år, senest som midlertidig administrerende direktør, hvilket vi takker ham for.- Men i den konkrete ..

Aktier/tendens: Ørsted står til stigning efter stor sejr i USA

24-06-2019 08:09:35
Efter at have trukket sig sejrrigt ud af en budrunde i USA står Ørsted over for en positiv mandag, mens det generelle danske aktiemarked ligger til en mere moderat udvikling.Godt en time før børsåbning herhjemme peger de amerikanske indeksfutures mod mindre stigninger, og det samme gør den britiske FTSE 100-future. Omvendt indikerer den tyske DAX-future et lille fald.Udsigten til en mandag morgen ..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Danske Bank: Bestyrelsen fyrer bankdirektør Jesper Nielsen
2
Dybvad: Så alvorlig en sag at vi måtte skride til fyring
3
Danske Bank: Finanstilsynet kalder sag for "meget alvorlig"
4
Aktier/middag: Danske Bank bankes ned efter farvel til CEO-vikar
5
Aktier/tendens: Ørsted står til stigning efter stor sejr i USA

Relaterede aktiekurser

Ambu A/S 92,48 -3,1% Fald i aktiekurs

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
24. juni 2019 18:15:26
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190527.1 - EUROWEB3 - 2019-06-24 18:15:26 - 2019-06-24 18:15:26 - 1 - Website: OKAY