17 apr: GN/Jyske: Kursmålet sættes op til 340 kr.
17 apr: Juventus får kæmpe klø efter overraskende exit fra Champions Leag..
Annonce

Due dilligenceundersøgelse af din diversificering

Fisher Investment

Annonce

Dette er en annonce fra

2019 er først lige begyndt, og det er på denne tid af året, at investorer som regel gennemgår deres investeringer og overvejer ændringer. Nogle føler sig nok ekstra motiverede til at skride til handling efter aktiernes nedtur i 2018, især fordi mange af tabene forekom sent på året. Selvom det er en forståelig følelse, mener vi ikke, at det nytter noget at dvæle ved tidligere præstationer – uanset om de var gode eller dårlige – når man udfører en porteføljegennemgang. Efter vores mening er det vigtigt at fokusere på det større billede, f.eks. om dine investeringer stemmer overens med dine økonomiske mål, målsætninger, tidshorisont og risikotolerance – og, som vi vil diskutere nedenfor, om dine aktieinvesteringer er tilstrækkeligt diversificerede – både med hensyn til sektorer, lande og individuelle virksomheder.

 

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

 

Når man vurderer diversificering, er din porteføljes fokus på et geografisk område et godt sted at starte. Hvis din portefølje er meget fokuseret på en bestemt region, er det nok en god idé at foretage nogle ændringer. Selv USA, verdens største økonomi, udgør kun lidt over halvdelen af den samlede globale aktiemarkedsværdi, eller børsværdi. Intet land på det europæiske kontinent udgør mere end 5 % af det globale aktiemarkeds børsværdi. Alle lande og geografiske områder har sine egne økonomiske og politiske markedsdrivkræfter – nogle er muligheder, mens andre er risici. Hvis du har stor eksponering over for et enkelt land – især et mindre land – kan din portefølje i for høj grad blive udsat for lokale risici, imens du ignorerer muligheder andre steder. Det kan øge porteføljens ustabilitet. Efter vores mening kan det at eje en mere diversificeret global portefølje hjælpe med at afbalancere disse risici, idet begivenheder i et land ikke får for stor indflydelse på dit afkast. Historisk set er der ikke ét enkelt lands aktiemarked, der har været overlegent i forhold til andres år efter år. Når du diversificerer din portefølje, hjælper det med at udligne vindere og tabere i forhold til hinanden, hvilket øger sandsynligheden for, at du opnår mere global markedslignende vækst hen over tid. Vi ser det som en smart tommelfingerregel at lægge mærke til, hvilken andel af den globale børsværdi et givent land repræsenterer, og bruge det som et overordnet fingerpeg for vægtningen i din egen portefølje.

Global diversificering kan også øge den sektormæssige diversificering. Mange europæiske landes aktiemarkeder har stor eksponering over for to eller tre sektorer og blinde vinkler, når det kommer til andre. For eksempel er engelske markeder meget fokuserede på energi, materialer og finans. Næsten halvdelen af Danmarks aktiemarked består af sundhedsvirksomheder. Næsten 70 % af Italiens børsværdi udgøres af tre sektorer: finans, energi og offentlig forsyning. Næsten 40 % af det franske aktiemarked består af industrivarer og diskretionære forbrugsgoder. Spanien hælder mod finans og offentlig forsyning. Over en tredjedel af den hollandske børsværdi består af stabile forbrugsgoder. Den samme sektor repræsenterer næsten halvdelen af Belgiens børsværdi. Sverige er primært fokuseret på industrivarer og finans. Og Norge? Over halvdelen af den lokale børsværdi ligger i finansaktier og energi. Det samme gælder for Canada. Af disse lande har kun Spanien, Holland og Sverige rimelig eksponering over for teknologi, som er en af de sektorer, der har klaret sig bedst i de senere år, og samtidig er en af verdens største. Hvis man vil have ordentlig diversificering på tværs af alle 11 sektorer, kræver det, at man bevæger sig uden for Europa og retter blikket mod Amerika og Asien.

 

Hvis du vil finde ud af, om du har nok sektordiversificering, råder vi til, at du, ligesom ved diversificering på landeniveau, vælger et bredt globalt aktieindeks som reference – f.eks. MSCI World-indekset. Hvis du ikke er sikker på, hvilken sektor et værdipapir hører til, kan du søge via kilder som Morningstar.

 

Ved vurdering af diversificering på sektorer og lande opfordrer vi investorer til at kontrollere, om de også ejer aktier i tilstrækkeligt mange virksomheder. For eksempel ligger 14,9 % af MSCI World-indeksets børsværdi inden for teknologiaktier. Men hvis du kun ejer aktier i en teknologivirksomhed, og den repræsenterer 14,9 % af din samlede porteføljeværdi, tyder det på, at diversificeringen ikke er god nok – du har nærmere for stor fokus på en enkelt virksomhed, hvilket betyder, at du er overeksponeret over for risici i den virksomhed. Hvis den klarer sig godt, klarer du dig godt. Men hvad sker der, hvis virksomheden oplever en krise og får dårligt afkast, selvom andre teknologivirksomheder klarer sig godt? Selvom det er et ekstremt eksempel, illustrerer det efter vores mening vigtigheden af at begrænse din porteføljes afhængighed af en enkelt virksomhed. En generel tommelfingerregel, som vi synes er nyttig og tror, at investorer kunne have nytte af at bruge på deres porteføljer, er den regel, som vi kalder “5-procentreglen”. Ifølge den bør ingen individuel virksomhed overstige ca. 5 % af din samlede porteføljeværdi. For stor eksponering over for en enkelt virksomhed kan udgøre en risiko for, at en stor del af din portefølje bliver offer for virksomhedsspecifikke problemer.

 

Endelig mener vi, at når du vurderer dit diversificeringsniveau, kan det være en god idé at gennemgå alle dine værdipapirer, herunder investeringsforeninger og fonde, der følger et indeks. For eksempel anser investorer, der har store beholdninger i ejendomsinvesteringsforeninger, det sommetider for at være diversificering i forhold til aktier uden at være klar over, at mange af disse foreninger er børsnoterede og handles som aktier. Desuden er fast ejendom en lille aktiemarkedssektor, med kun 3,3 % af MSCI World's børsværdi. Hvis man har investeret kraftigt i ejendomsinvesteringsforeninger, kan man uforvarende udsætte sig selv for overeksponering.

 

Måske synes du, at al den her diversificeringskontrol virker som et stort arbejde. Det har du helt ret i! Men hvis du gør arbejdet godt og sørger for, at dine aktiver er tilstrækkeligt diversificerede, håndterer du efter vores mening risici mere effektivt end mange andre investorer.

 

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

Del

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
15 maj
DANSKE
Meget interessant refleksion skrevet af Maui. Det kan vores medier godt lære lidt af. Det der kommer..
25
15 maj
PNDORA
I gaar aftes sad jeg og kiggede lidt naermere paa guidance fra Pandora for FY2019, som de meldte ud ..
22
18 maj
OMXC25
Et stort flertal af klimaforskerne mener klimaændringerne er menneskeskabte. Dvs. de uddannede perso..
21
14 maj
E:THIN
Så sidder jeg her og glor på mit depot. Thinfilm falder ekstra meget i øjnene med afkast på minus 96..
20
17 maj
VELO
Hej Alle,   Har siddet og kigget på regnskabet, for at finde ud af hvordan 2019 ender. Umiddelbart e..
16
15 maj
DANSKE
Apropos skribent 6212.. Og Danske Bank..Ja så må man lade vedkommende at han/hun fik ret. Han anbefa..
16
14 maj
DANSKE
Sjovt at der ikke er nogen kritik af SKATs manglende kontrolindsats i forbindelse med momssvindlen, ..
16
18 maj
VWS
Ditlev.. Havde store ambitioner, og store armbevægelser .. Ikke alt gik godt.. Men finanskrisen kan..
15
18 maj
OMXC25
Når man begynder at bruge børn som Greta Thunberg for at fremhæve et budskab ringer advarselsklokker..
15
18 maj
ZEAL
Nedenfor er det samlet udskift af Q1 telefonkonferencen for Zealand Pharma.    Jeg har først trukket..
15

Finanskommentaren: Federal Reserve skal nok redde Trump — også denne gang

15-05-2019 06:00:00
Af ansvarshavende chefredaktør Lars ChristensenUroen er kommet tilbage på de globale aktiemarkeder, og igen synes det at være frygten for global handelskrig, der har udløst den. Samtidig har stigende geopolitiske bekymringer - særligt i relation til Iran - presset olieprisen op, hvilket yderligere synes at have bidraget til at trykke stemningen på de globale aktiemarkeder.Den stigende bekymring ha..

Finanskommentaren: Har konflikten mellem USA og Iran kurs mod Tanker War 2?

Relaterede nyheder
16-05-2019 07:00:00
Generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe, AtlantsammenslutningenIndenfor de seneste dage har der været angreb på fire tankskibe og på olieinstallationer ud for de Forenede Arabiske Emirater ved Hormuz-strædet og ved Saudi Arabien. Samtidig kører rygtestrømmen endog meget heftigt i USA og i sikkerhedspolitiske kredse om et muligt amerikansk angreb på Iran. Et sådant angreb vil have markante følge..

Vestas henter endnu en ordre fra Buffett-selskab

Relaterede nyheder
16-05-2019 11:09:05
Vestas kan for anden gang på få dage løfte sløret for en ordre afgivet af et datterselskab til Warren Buffetts investeringsselskab, Berkshire Hathaway Energy.Denne gang er der tale om en ordre på 228 megawatt (MW), som datterselskabet Pacificorp har bestilt til opsætning i vindprojektet Ekola Flats på 250 MW i Wyoming.Ordren omfatter møller af typen V136-4,2 MW i en optimeret version på 4,3 MW, og..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
19. maj 2019 23:02:50
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190514.2 - EUROWEB5 - 2019-05-19 23:02:50 - 2019-05-19 23:02:50 - 1 - Website: OKAY