24 apr: Skako: Vil overtage spansk salgspartner
24 apr: Hedgefond skruer ned Zealand Pharma-short
24-04-2019 07:00:00

Finanskommentaren: Trumps Iran-trusler sender olieprisen i vejret

Foto: Raheb Homavandi/Reuters/Ritzau Scanpix

Af Jens Nærvig Pedersen, seniorstrateg, Danske Bank

 

I slutningen af marts proklamerede USA’s præsident Donald Trump på Twitter, at olieprisen var ved at blive for høj. På det tidspunkt lå prisen på en tønde olie omkring 67 dollar, men henover påsken nåede den op over 74 dollar – det højeste siden begyndelsen af november sidste år.

 

Paradoksalt nok har USA til trods for præsidentens bekymringer selv været medskyldig i olieprisstigningen. I påsken annoncerede udenrigsminister Mike Pompeo nemlig, at de undtagelser, som USA havde indrømmet en række lande fra de sanktioner, USA indførte overfor Iran sidste år, ikke ville blive forlænget efter den 2. maj. Konkret betyder det, at en række asiatiske lande, herunder Kina og Japan, kan blive tvunget til at stoppe for al import af olie fra Iran og i stedet skal finde andre lande at købe olie fra.

 

Men det er ikke den eneste årsag til, at olieprisen er steget. Med til historien hører også, at OPEC, Rusland og en række andre store olieproducerende lande i december sidste år blev enige om at sænke deres olieproduktion med omkring 10 pct. i år. Dertil kommer, at Venezuelas olieproduktion er i frit fald. Alene det seneste år er olieproduktionen halveret som følge af de sanktioner og gældsproblemer, der har ramt landet, og endelig har den verserende uro i Libyen - en anden stor olieproducent - skabt bekymring for landets olieforsyninger.

 

Omvendt har de sløje økonomiske nøgletal i år lagt en dæmper på den globale olieefterspørgsel. USA og Kina kæmper fortsat med at blive enige om en handelsaftale, hvilket har bidraget til en opbremsning i den globale handel, som yderligere har dæmpet efterspørgslen efter olie. Der er dog bedring at spore i de seneste kinesiske nøgletal, og det virker efterhånden sandsynligt, at en handelsaftale mellem USA og Kina bliver lukket i løbet af de kommende måneder.

 

80-85 dollar pr. tønde er ikke usandsynligt

 

Oliemarkedet kan således hurtigt befinde sig i en situation, hvor udbuddet er stramt, og efterspørgselsvæksten begynder at tage til igen. I så fald vil olieprisen fortsætte opturen, og så virker det ikke usandsynligt med en oliepris på omkring 80-85 dollar pr. tønde inden for de kommende måneder.

 

Hvis olieprisen når derop, vil markedet formentlig begynde at spekulere i, om prisen også kan stige op til 100 dollar pr. tønde. Her er det dog værd at bemærke, at OPEC kan nå at træde på bremsen ved at sende lidt mere olie ud på markedet igen. Særligt Saudi Arabien har nu en større overskudskapacitet, de kan bruge til at holde oliemarkedet balanceret, og saudierne har tidligere vist, at de kan rykke forholdsvis hurtigt ved pludselig bevægelse i olieprisen. Derudover har USA selv planlagt at sælge ud af sine strategiske oliereserver i løbet af maj. Det drejer sig om 5 mio. tønder, og det vil også begrænse en himmelflugt for olieprisen.

 

Så længe olieprisen ligger i 60-80 dollar-intervallet, betyder det ikke det store for verdensøkonomien. Her kan både forbrugere og producenter være med. Men data for den spekulative positionering på oliemarkedet indikerer, at investorerne er positioneret for en stigende oliepris. For de finansielle markeder er der derfor god grund til at holde øje med oliemarkedet de kommende uger på grund af den usikkerhed, der aktuelt hersker.

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
15 maj
DANSKE
Meget interessant refleksion skrevet af Maui. Det kan vores medier godt lære lidt af. Det der kommer..
25
15 maj
PNDORA
I gaar aftes sad jeg og kiggede lidt naermere paa guidance fra Pandora for FY2019, som de meldte ud ..
22
18 maj
OMXC25
Et stort flertal af klimaforskerne mener klimaændringerne er menneskeskabte. Dvs. de uddannede perso..
21
14 maj
E:THIN
Så sidder jeg her og glor på mit depot. Thinfilm falder ekstra meget i øjnene med afkast på minus 96..
20
17 maj
VELO
Hej Alle,   Har siddet og kigget på regnskabet, for at finde ud af hvordan 2019 ender. Umiddelbart e..
16
15 maj
DANSKE
Apropos skribent 6212.. Og Danske Bank..Ja så må man lade vedkommende at han/hun fik ret. Han anbefa..
16
14 maj
DANSKE
Sjovt at der ikke er nogen kritik af SKATs manglende kontrolindsats i forbindelse med momssvindlen, ..
16
18 maj
VWS
Ditlev.. Havde store ambitioner, og store armbevægelser .. Ikke alt gik godt.. Men finanskrisen kan..
15
18 maj
OMXC25
Når man begynder at bruge børn som Greta Thunberg for at fremhæve et budskab ringer advarselsklokker..
15
18 maj
ZEAL
Nedenfor er det samlet udskift af Q1 telefonkonferencen for Zealand Pharma.    Jeg har først trukket..
15

Finanskommentaren: Federal Reserve skal nok redde Trump — også denne gang

15-05-2019 06:00:00
Af ansvarshavende chefredaktør Lars ChristensenUroen er kommet tilbage på de globale aktiemarkeder, og igen synes det at være frygten for global handelskrig, der har udløst den. Samtidig har stigende geopolitiske bekymringer - særligt i relation til Iran - presset olieprisen op, hvilket yderligere synes at have bidraget til at trykke stemningen på de globale aktiemarkeder.Den stigende bekymring ha..

Finanskommentaren: Har konflikten mellem USA og Iran kurs mod Tanker War 2?

Relaterede nyheder
16-05-2019 07:00:00
Generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe, AtlantsammenslutningenIndenfor de seneste dage har der været angreb på fire tankskibe og på olieinstallationer ud for de Forenede Arabiske Emirater ved Hormuz-strædet og ved Saudi Arabien. Samtidig kører rygtestrømmen endog meget heftigt i USA og i sikkerhedspolitiske kredse om et muligt amerikansk angreb på Iran. Et sådant angreb vil have markante følge..

Vestas henter endnu en ordre fra Buffett-selskab

Relaterede nyheder
16-05-2019 11:09:05
Vestas kan for anden gang på få dage løfte sløret for en ordre afgivet af et datterselskab til Warren Buffetts investeringsselskab, Berkshire Hathaway Energy.Denne gang er der tale om en ordre på 228 megawatt (MW), som datterselskabet Pacificorp har bestilt til opsætning i vindprojektet Ekola Flats på 250 MW i Wyoming.Ordren omfatter møller af typen V136-4,2 MW i en optimeret version på 4,3 MW, og..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
19. maj 2019 22:29:55
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190514.2 - EUROWEB1 - 2019-05-19 22:29:55 - 2019-05-19 22:29:55 - 1 - Website: OKAY