29 apr: SHB ser negativt på Mærsk-aktien – ændrer anbefaling
29 apr: Danske Bank hæver Ørsted-kursmål
Annonce

Kommer populisme til at hjemsøge Europa-Parlaments

Fisher Investment

Annonce

Dette er en annonce fra

Note fra redaktøren: Fisher Investments favoriserer ikke noget politisk parti eller nogen politiker i noget land. Uanset hvor i verden vi er, mener vi, at politisk bias gør blind og fører til investorfejl. Vi vurderer udelukkende global politik for dens potentielle markedsmæssige og økonomiske påvirkning.

 

I maj går vælgere i EU til stemmeurnerne i forbindelse med Europa-Parlamentsvalgene. Disse valg foregår hvert femte år, som regel med meget lidt opstand. Men i år har de vist sig at være mere spændende. I ugevis har vi lagt mærke til bekymringer i finansielle medier for, at populistiske anti-EU-partier skal vinde nok mandater til at ødelægge EU indefra. Selvom populister muligvis vil få flere mandater, minder de nuværende bekymringer om en populistisk magtovertagelse os om 2017 – hvor mange var urolige for, at valg i Holland, Italien og Frankrig ville resultere i, at en populistisk bølge ville skylle ind over Europa. Men da valgene var overstået – og de populistiske partier enten havde tabt eller ikke var i stand til at opnå tilstrækkelig magt til at have nogen større betydning – opstod der lettelse. Europæiske aktier jublede, da usikkerheden faldt, og de præsterede bedre end resten af verden og steg betydeligt. Efter vores mening er det samme sandsynligt senere i år, når Europa-Parlamentsvalgenes realiteter neutraliserer frygten for populisme og lindrer investorernes bekymringer.

 

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

 

Europa-Parlamentet, en af de tre EU-institutioner, der er ansvarlige for at udarbejde politikker og tage beslutninger, udpeger EU-Kommissionen. EU-Kommissionen laver udkast til lovgivning og indfører traktater og love, som Parlamentet derefter godkender. Selvom vælgerne er meget mere interesserede i nationale valg, har Europa-Parlamentet dermed betydelig magt over lovgivning – især økonomisk lovgivning, da EU ofte regulerer erhverv og international handel som én blok. Europa-Parlamentet er det eneste organ, som europæiske vælgere vælger direkte til at repræsentere sig i EU. Derfor ser mange vælgere det som deres chance for at protestere imod eller give deres mening om EU-politik.

 

Efter Brexit vil Europa-Parlamentet have 705 mandater for en fem-års periode, der skal vælges af EU-borgere. (Selvom der er mulighed for, at Storbritannien bliver i EU til efter valget i maj, mener selv britiske politikere ikke, at de har meget grund til at bestride afstemningen.) De følgende kæmper om disse mandater: de tre primære EU-partier og fem vigtige mindre partier – som kan vise sig at være vigtige for parlamentskoalitioner. De tre primære partier er European People’s Party, der ligger til højre for midten (EPP, har i øjeblikket 217 mandater), Progressive Alliance of Socialists & Democrats, der ligger til venstre for midten (S&D, har 190 mandater) og midterpartiet Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE, med 70).

 

I øjeblikket har en stor koalition af alle tre primære partier magten over parlamentet – idet de kontrollerer 70 % af mandaterne. Men efter vores mening er de ikke så meget individuelle “partier”, men nærmere brede partibestyrelser for nationale partier. For eksempel inkluderer EPP repræsentanter fra nationale partier til venstre for midten, som Angela Merkel fra Tysklands CDU og Sebastian Kurz (alias Wunderwuzzi) fra Østrigs ÖVP. På samme måde inkluderer S&D repræsentanter fra socialistiske partier, som Andrea Nahles fra Tysklands SPD og Nicola Zingaretti fra Italiens PD.

 

Populistiske partier – nogle af dem euroskeptiske – har i øjeblikket 20 % af mandaterne i Europa-Parlamentet. Det er her, der opstår bekymringer, da vi har set, at nogle finansielle medier lægger vægt på frygten for, at de vil kunne kapre flere pladser i maj. De er urolige for, at det kan resultere i ustabilitet ved at skabe røre i aktiemarkeder med politik, der splitter EU. Selvom der stadig er god tid til valget, og opinionsundersøgelser kun giver et øjebliksbillede, tyder den seneste prognose på, at anti-EU-partier kan opnå 22,1 % af mandaterne efter valget – en beskeden stigning. (Bilag 1) De ville være nødt til omtrent fordoble deres nuværende anslåede vælgeropbakning for at have en chance for at overtage magten – efter vores mening et usandsynligt resultat.

 

Historisk set har vælgerne efter vores mening brugt Europa-Parlamentsvalg som protestafstemninger, så det ville ikke overraske os, hvis populistiske partier klarer sig bedre ved parlamentsvalg end ved nationale valg. Men uanset potentiel fremgang er det efter vores mening meget usandsynligt, at nogen form for populistisk sejr vil ændre Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige dagsorden ret meget.

 

Fra nu af og til valget i maj vil der sandsynligvis ske ændringer for adskillige partier2}, så vi vil først finde ud af senere, hvordan det politiske landskab kommer til at se ud. Det kan f.eks. ske, at partier med modstridende dagsordner slår sig sammen. Det ville ikke være uden fortilfælde: EPP gik sammen med den ungarske leder Viktor Orban ved den sidste afstemning, og ALDE gik sammen med den populistiske tjekkiske leder Andrej Babiš. Men det at blande selv de mest ekstreme populister med midterpartierne – hvilket sandsynligvis vil være nødvendigt for at få magten – ser for os ud til at være en opskrift på uvirksomhed, ikke radikalisme. Koalition på tværs af partier gør det vanskeligere at vedtage lovgivning, som vi allerede har set i Spanien, Italien og andre steder på nationalt niveau. Derfor tror vi ikke, at selv stor fremgang for populisterne vil betyde ret meget for, hvilken retning EU-lovgivningen vil bevæge sig i.

 

Vi kommer til at få et bedre overblik over situationen, når vi nærmer os maj måned. Men uanset hvilket resultat parlamentsvalgene ender med i den sidste ende, forbliver det mest frygtede resultat – en populistisk magtovertagelse – efter vores mening ret usandsynligt. Vi forventer, at ethvert resultat, der er bedre, end det folk frygter, vil resultere i faldende usikkerhed og booste eurozone-aktierne.

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

Del

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
21 maj
VELO
Så er der lidt at læse på. . Se bla.. Purpose: Tacrolimus extended release (TacER) (Envarsus XR®) ha..
21
23 maj
VELO
Har modtaget data, som viser en stigning i receptal på 20% siden Januar 2019.  
19
20 maj
PNDORA
Paa trods af et godkendt Q1 regnskab, er aktien faldet som en sten. Markedet er ligeglad med Pandora..
17
22 maj
VWS
Vestas secures 44 MW order for V120-2.2 MW turbines with tall tower solution News release from Ves..
16
26 maj
DANSKE
Når i skriver om Danske Bank og syntes den skal lukkes og gøres til en stats bank:-)   Ved i så egen..
15
20 maj
DANSKE
Hører på Radio247 at Jyske Bank er indblandet i momssvindel via et par kunder. Penge ud og ind på en..
15
23 maj
VELO
Kære Nikw. Sagen er kort, at data af konkurence hensyn ikke sendes til højre eller venstre. Man kan ..
13
21 maj
VELO
  Igangværende studier vil stille og roligt i højere grad vise, den forbedrede biotilgængelighed og ..
11
24 maj
BAVA
Alle skriver tal, tal, tal og atter tal...   Kik dog på hvorfor stigningerne kommer...Igen igen og i..
10
24 maj
BAVA
Der har været gang i omsætning af BAVA-aktier de sidste dage og jeg kan se der er flere herinde der ..
10

Fiat frier til Renault: Kan blive tredjestørste bilproducent

27-05-2019 09:18:20
Bilproducenten Fiat Chrysler har mandag foreslået en "transformerende" fusion med sin franske konkurrent Renault.Det skriver Bloomberg News.Slår de to bilproducenter pjalterne sammen, vil det skabe verdens tredjestørste bilproducent.Ejerskabet skal deles ligeligt mellem aktionærerne i Fiat Chrysler og Renault gennem et hollandsk holdingselskab.Bestyrelsen i Renault vil nu gennemgå forslaget, lyder..

Ugens regnskaber og nøgletal – regnskab fra SAS og BNP-tal fra Sverige og Frankrig

27-05-2019 06:00:00
 Mandag d. 27 majMarkedet er lukket i USA og Storbritannien pga. nationale helligdage RegnskaberDanmark: Per Aarsleff USA: Viasat Tirsdag d. 28 maj Schweiz07:45 BNP-tal (år/år, 1. kvartal) Tidligere: 1,4 Tyskland08:00 GfK forbrugerindeks (juni) Tidligere: 10,4 Forventet: 10,5 Onsdag d. 29 majHandelsdagen i Sverige slutter allerede 13.00 Frankrig08:45 Forbrugerprisindeks (måned/måned) Tidligere: 0,..

Lars Christensens Verden - Episode 19: The Numbers Game - Tænk som en baseballtræner og find de mest attraktive aktier

Relaterede nyheder
24-05-2019 06:00:00
I denne episode er Maj Invests aktiechef Kura Kara og tidligere landholdsspiller og professionel basketballspiller Jens Laulund gæster i studiet til en samtale om, hvordan kvantitative analytiske metoder har vundet indpas i professionel holdsport - særligt i USA - og hvordan disse analysemetoder, der i stigende grad anvendes i  f.eks.baseball og basketball, kan lære os meget om investeringsstrateg..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
27. maj 2019 11:25:38
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190514.2 - EUROWEB6 - 2019-05-27 11:25:38 - 2019-05-27 11:25:38 - 1 - Website: OKAY