01 maj: Sydbank ser bundlinje halveret i 1. kvartals regnskab
01 maj: BØRSÅBNING: Ørsted bidrager til positiv start for eliteindekset
Annonce

Vil populisme hjemsøge Europa-Parlamentsvalgene?

Fisher Investment

Annonce

Dette er en annonce fra

Note fra redaktøren: Fisher Investments favoriserer ikke noget politisk parti eller nogen politiker i noget land. Uanset hvor i verden vi er, mener vi, at politisk bias gør blind og fører til investorfejl. Vi vurderer udelukkende global politik for dens potentielle markedsmæssige og økonomiske påvirkning.

 

I maj går vælgere i EU til stemmeurnerne i forbindelse med Europa-Parlamentsvalgene. Disse valg foregår hvert femte år, som regel med meget lidt opstand. Men i år har de vist sig at være mere spændende. I ugevis har vi lagt mærke til bekymringer i finansielle medier for, at populistiske anti-EU-partier skal vinde nok mandater til at ødelægge EU indefra. Selvom populister muligvis vil få flere mandater, minder de nuværende bekymringer om en populistisk magtovertagelse os om 2017 – hvor mange var urolige for, at valg i Holland, Italien og Frankrig ville resultere i, at en populistisk bølge ville skylle ind over Europa. Men da valgene var overstået – og de populistiske partier enten havde tabt eller ikke var i stand til at opnå tilstrækkelig magt til at have nogen større betydning – opstod der lettelse. Europæiske aktier jublede, da usikkerheden faldt, og de præsterede bedre end resten af verden og steg betydeligt. Efter vores mening er det samme sandsynligt senere i år, når Europa-Parlamentsvalgenes realiteter neutraliserer frygten for populisme og lindrer investorernes bekymringer.

 

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

 

Europa-Parlamentet, en af de tre EU-institutioner, der er ansvarlige for at udarbejde politikker og tage beslutninger, udpeger EU-Kommissionen. EU-Kommissionen laver udkast til lovgivning og indfører traktater og love, som Parlamentet derefter godkender. Selvom vælgerne er meget mere interesserede i nationale valg, har Europa-Parlamentet dermed betydelig magt over lovgivning – især økonomisk lovgivning, da EU ofte regulerer erhverv og international handel som én blok. Europa-Parlamentet er det eneste organ, som europæiske vælgere vælger direkte til at repræsentere sig i EU. Derfor ser mange vælgere det som deres chance for at protestere imod eller give deres mening om EU-politik.

 

Efter Brexit vil Europa-Parlamentet have 705 mandater for en fem-års periode, der skal vælges af EU-borgere. (Selvom der er mulighed for, at Storbritannien bliver i EU til efter valget i maj, mener selv britiske politikere ikke, at de har meget grund til at bestride afstemningen.) De følgende kæmper om disse mandater: de tre primære EU-partier og fem vigtige mindre partier – som kan vise sig at være vigtige for parlamentskoalitioner. De tre primære partier er European People’s Party, der ligger til højre for midten (EPP, har i øjeblikket 217 mandater), Progressive Alliance of Socialists & Democrats, der ligger til venstre for midten (S&D, har 190 mandater) og midterpartiet Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE, med 70).

 

I øjeblikket har en stor koalition af alle tre primære partier magten over parlamentet – idet de kontrollerer 70 % af mandaterne. Men efter vores mening er de ikke så meget individuelle “partier”, men nærmere brede partibestyrelser for nationale partier. For eksempel inkluderer EPP repræsentanter fra nationale partier til venstre for midten, som Angela Merkel fra Tysklands CDU og Sebastian Kurz (alias Wunderwuzzi) fra Østrigs ÖVP. På samme måde inkluderer S&D repræsentanter fra socialistiske partier, som Andrea Nahles fra Tysklands SPD og Nicola Zingaretti fra Italiens PD.

 

Populistiske partier – nogle af dem euroskeptiske – har i øjeblikket 20 % af mandaterne i Europa-Parlamentet. Det er her, der opstår bekymringer, da vi har set, at nogle finansielle medier lægger vægt på frygten for, at de vil kunne kapre flere pladser i maj. De er urolige for, at det kan resultere i ustabilitet ved at skabe røre i aktiemarkeder med politik, der splitter EU. Selvom der stadig er god tid til valget, og opinionsundersøgelser kun giver et øjebliksbillede, tyder den seneste prognose på, at anti-EU-partier kan opnå 22,1 % af mandaterne efter valget – en beskeden stigning. (Bilag 1) De ville være nødt til omtrent at fordoble deres nuværende anslåede vælgeropbakning for at have en chance for at overtage magten – efter vores mening et usandsynligt resultat.

 

Historisk set har vælgerne efter vores mening brugt Europa-Parlamentsvalg som protestafstemninger, så det ville ikke overraske os, hvis populistiske partier klarer sig bedre ved parlamentsvalg end ved nationale valg. Men uanset potentiel fremgang er det efter vores mening meget usandsynligt, at nogen form for populistisk sejr vil ændre Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige dagsorden ret meget.

 

Fra nu af og til valget i maj vil der sandsynligvis ske ændringer for adskillige partier2}, så vi vil først finde ud af senere, hvordan det politiske landskab kommer til at se ud. Det kan f.eks. ske, at partier med modstridende dagsordner slår sig sammen. Det ville ikke være uden fortilfælde: EPP gik sammen med den ungarske leder Viktor Orban ved den sidste afstemning, og ALDE gik sammen med den populistiske tjekkiske leder Andrej Babiš. Men det at blande selv de mest ekstreme populister med midterpartierne – hvilket sandsynligvis vil være nødvendigt for at få magten – ser for os ud til at være en opskrift på uvirksomhed, ikke radikalisme. Koalition på tværs af partier gør det vanskeligere at vedtage lovgivning, som vi allerede har set i Spanien, Italien og andre steder på nationalt niveau. Derfor tror vi ikke, at selv stor fremgang for populisterne vil betyde ret meget for, hvilken retning EU-lovgivningen vil bevæge sig i.

 

Vi kommer til at få et bedre overblik over situationen, når vi nærmer os maj måned. Men uanset hvilket resultat parlamentsvalgene ender med i den sidste ende, forbliver det mest frygtede resultat – en populistisk magtovertagelse – efter vores mening ret usandsynligt. Vi forventer, at ethvert resultat, der er bedre, end det folk frygter, vil resultere i faldende usikkerhed og booste eurozone-aktierne.

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

 

 

Del

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
17 jul
I:SP500
På verdensplan vil næsten ingen acceptere økonomisk tilbageholdenhed til fordel for klimaet. En mill..
16
18 jul
 
Foranlediget lidt af debatten i den sidste uges tid, kommer her fredagsjoken: En investor her på EI..
15
17 jul
I:SP500
Tøjindustrien står for 10 % af udslippet af klimagasser ifølge The Angry Clean Energy Guy. Det er me..
13
17 jul
 
Jeg er kvinde på 75 år og har haft afdragsfrit lån i 10 år. Min tidligere bankrådgiver, som vdste mi..
12
16 jul
VELO
At der er nogle som hiver lidt gevinst hjem. Fred være med det. Velo skal op i en helt anden kurs, n..
12
15 jul
BAVA
Tænk engang, med alt det du skriver om Bavarian og ebola vaccinen, så skulle man tro, at du bare ved..
12
18 jul
VELO
Jeg havde ligeledes håbet der var mulighed for at supplere lidt længere nede, men nu hedder det nok ..
11
15 jul
VELO
At optimisme er et advarselstegn er da hul i hovedet. Det kommer an på hvad optimismen bunder i. For..
11
18 jul
DANSKE
En vigtig og fornuftig beslutning du har truffet - desværre har mange private investorer svært ved, ..
10
18 jul
GOMX
Kleos GeoInt surveillance satellites ready for NZ launch In total, 20 satellites will be built by Go..
10

Aktier/tendens: Ørsted tiltænkt helterolle i positiv aktieåbning

19-07-2019 08:09:28
Der er positive nyheder fra både den danske energikoncern Ørsted og biotekselskabet Genmab som oplæg til fredagens danske aktiehandel, hvor markedet før åbningen generelt er bagud i forhold til den stigning de amerikanske aktier præsterede i torsdagens handel.Sammen med stigende futures for både det amerikanske S&P 500-indeks og for det tyske DAX-indeks tidlig fredag morgen peger det mod en positi..

Danske Bank Q2: Kundeflugten fortsætter i udfordret bank

18-07-2019 11:06:22
Kunder siger fortsat farvel til Danske Bank - omend i et langsommere tempo end tidligere. I andet kvartal valgte 4300 Nemkonto-kunder at slukke for den forbindelse til banken, hvor de første seks måneder samlet gav en kundeafgang på 13.600 Nemkonto-kunder svarende til 1 pct. af bankens Nemkonto-kundebase.Det er fortsat bankens hvidvasksag i Estland, der danner ringe i vandet - men også sagen om pr..

Aktier/tendens: Storbanker i fokus efter årle morgen-regnskaber

18-07-2019 08:26:01
Det er storbankerne Nordea og Danske Bank, der tager overskrifterne på det danske aktiemarked torsdag morgen og lægger retningen for børsens C25-indeks, der samtidig vil være presset af internationale kursfald.I USA lukkede Wall Street med fald i størrelsesordenen 0,4-0,7 pct., og i futuresmarkedet er faldene blevet uddybet med yderligere 0,3-0,5 pct.I Asien har investorernes mangel på begejstring..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
20. juli 2019 21:57:40
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190703.1 - EUROWEB1 - 2019-07-20 21:57:40 - 2019-07-20 21:57:40 - 1 - Website: OKAY