Henter kommentarer

Forårets byger fører til myter om maj


Billede: Fisher Investments Norden
Billede: Fisher Investments Norden
Vis mere

Foråret er kommet! Og med de varmere temperaturer, solrige dage og blomster, der springer ud, forventer vi, at noget andet sædvanligt for årstiden snart dukker op: Ifølge advarslerne i de finansielle medier bør du sælge dine aktier, før den årlige døde periode i løbet af sommeren rammer markederne – det vil sige sælge i maj. Men efter vores mening er den opfattelse helt ved siden af. Historien viser, at markeder ikke reagerer på sæsonmæssige mønstre, og at man ved at sælge kan gå glip af gevinster – efter vores mening en stor omkostning for dem, der har brug for aktielignende afkast til at finansiere deres langsigtede mål.

Idéen om, at man skal sælge i maj, er et af de ældste ordsprog om aktier – efter vores mening en gammel myte. Som mange andre myter bygger denne på et generelt faktum: I gamle dage på engelske markeder holdt børsmæglerne fri om sommeren og var væk fra maj og indtil efter hestevæddeløbet St. Leger Stakes midt i september. Imens de holdt ferie, var handlen minimal, og markederne var ikke særligt likvide. Ifølge legenden oplevede aktierne en form for sommerdepression. Derfor opstod det engelske ordsprog sell in May and go away, come back at St. Leger Day.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Efter vores erfaring er der ikke mange finanseksperter, der holder fire måneders ferie nu til dags, og der er ikke meget ved sommeren, der tyder på sæsonrelateret manglende likviditet. Tilsyneladende glemmer mange den del af det engelske ordsprog, der handler om at vende tilbage i september. Faktisk er der ikke ret mange konkrete forklaringer på, hvordan man skal implementere sælg i maj. Måneden har jo trods 31 kalenderdage. Skal man bogstaveligt talt sælge på den første hverdag i maj? På den sidste dag? Er når som helst i løbet af måneden i orden? Eller skal man simpelthen sælge på den sidste dag i april, så man går glip af hele måneden? Med hensyn til at vende tilbage, så støder vi som regel ikke på det ved vores gennemgang af emnet i finansielle medier – grundsætningen om St. Leger Day bliver stort set glemt. Men den amerikanske Stock Trader's Almanac råder til, at man venter indtil slutningen af oktober, og henviser i den forbindelse til lave gennemsnitlige amerikanske aktieafkast i løbet af maj-oktober i forhold til november-april (målt i USD), hvilket efter vores erfaring er det, der oftest henvises til.

For det første: Maj er i det store hele ikke en dårlig måned for aktiemarkeder historisk set. MSCI World Index – et aktieindeks, der måler aktiernes effektivitet i 23 industrilande – har haft et gennemsnit på 0,87 % i de 49 maj , der har været siden oprettelsen af indekset i 1969. Det er ikke den bedste måned, men det er heller ikke den værste. Ironisk set går den ære til september, lige præcis den måned, hvor det gamle ordsprog råder til, at man køber aktierne tilbage.

Når det så er sagt, er afkast på de globale markeder fra maj til oktober bagud i forhold til perioden november-april. MSCI Worlds medianafkast mellem 30. april og 31. oktober er 1,9 %, et godt stykke under medianafkastet på 12,5 % fra 31. oktober til 30. april. Men bemærk, at medianafkast fra 30. april til 31. oktober er positivt, ligesom i maj. Efter vores mening støtter det ikke opfattelsen af, at det kan svare sig at sælge i maj. Faktisk har 30 af de 49 seksmåneders sælg i maj-perioder fra 30. april til 31. oktober været opadgående siden 1969, en hyppighed på 61 % positive afkast. Dermed har salg i maj historisk set oftest betydet, at man er gået glip af gevinster.

Afslutningsvis gælder det, selvom gennemsnit og medianer måske viser, at sælg i maj-perioden er bagud i forhold til perioden fra november til april, er de resultatet af mange variable afkast. Sagt på en anden måde kan man ikke forudsige afkast ved hjælp af gennemsnit. I løbet af sælg i maj-perioden har afkast spændt fra -25,0 % i 2002 til et højdepunkt på 27,2 % i 1980. Selvom mange investorer nok helst vil gå glip af det førstnævnte, tvivler vi på, at det samme er tilfældet for det sidstnævnte. Kalenderen fortæller dig ikke, hvilket resultat der er mest sandsynligt.

Selv hvis handlende stadig holdt ferie på samme måde, som de gjorde i markedernes tidlige dage, mener vi, at aktiemarkederne er for effektive (dvs. for hurtige til at absorbere og afspejle alle velkendte oplysninger) til at tillade, at et gentaget mønster baseret på årstiden bliver ved med at forekomme over længere tid. Hvis det nogensinde virkede, ville investorer sandsynligvis lægge mærke til succesen ved sælg i maj og begynde at sælge på forhånd. Dermed skulle man, hvis man ville drage fordel af sommerens døde periode, sælge tidligere og tidligere hvert år. På et tidspunkt ville man være nødt til at sælge i oktober, fordi maj så kun er syv måneder væk.

Vi mener, at sælg i maj er en af aktiemarkedernes klassiske fejlagtige antagelser. Efter vores mening bør investorer, der har brug for aktielignende afkast for nogle af eller alle deres aktiver, hellere ignorere den slags sæsonrelaterede ordsprog og i stedet fokusere på økonomiske, politiske og stemningsrelaterede faktorer, som vi mener typisk påvirker markederne mest.

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

Dette indhold er produceret i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet med udarbejdelsen og publiceringen at gøre.